perjantai 29. tammikuuta 2010

Muuttuuko mies vanhetessaan?

Mies senkun paranee vanhetessaan, väitetään. Ainakin varttuneemmat naiset väittävät. Samoin vanhenevat miehet itse. Asiantuntijoita molemmat.

Harmaiden ohimoiden charmi tepsii. Vanhemmat herrat näyttävät pärjäävän jopa nuorten naisten hurmaamisessa. Ainakin jos näillä vanhemmilla herroilla sattuu olemaan näkyvä valta-asema. Katsokaapa vain tuonne eräälle mäelle Etu-Töölössä.

¤

Virikkeen tälle kirjoitukselle Dessutom sai luettuaan Tukholman-matkansa aikana ilmestyneitä lehtiä. Huomattavan keskeinen aihe näytti olevan Kepu-puolueen puheenjohtajakilpaan ilmoittautunut vanhempi herra nimeltä Paavo Väyrynen.

Onko hänkin parantunut vanhetessaan?

Ei siltä näytä, jos lehtikirjoituksiin on uskominen. Tosin nuoren naisen pyydystäminen ei hänen kohdallaan näytä toteutuneen. Mutta valta-asema on siitä huolimatta haussa - tai ehkä juuri sen vuoksi?

¤

Dessutom ilmoittaa väärinkäsitysten välttämiseksi, että Kepu-puoluetta hän ei ole ikinä äänestänyt eikä usko koskaan äänestävänsäkään. Hän näkee, että Suomesta tulisi paljon parempi maa, jos Kepu-puolue päättäisi lakkauttaa itsensä. (Sama pätee kyllä muutamaan muuhinkin puolueeseen!)

Tämän kirjoituksen syy ei siis ole kampanjoida mainitun puolueen sitä tai tätä ehdokasta. Pois sellainen minusta.
¤

Dessutom tietää kaikki vanhat Väyrysen kolttoset ja vedätykset, joista julkisuudessa on raportoitu. Dessutom pitää miestä umpikierona kepulaisveijarina.

Siitä huolimatta Dessutom ihmettelee kirjoituksia. Väyrynen on ollut vuosikymmeniä toimittajien suosikkipahis, kun persoona on mitä on. Mutta kun ”Laatulehtikin” kirjoittaa sunnuntaisivuillaan pitkän artikkelin, jossa taas kerran luetellaan jalasmökit, vitutukseen kuolemiset ja lentoemännän nipistelyt.

Eikö nyt kummempaa löydy? Jos näitä syntejä verrataan nykyisen pääministerin touhuihin, niin missä on suhteellisuudentaju?

Jotkut ovat arvioineet Paavon muuttuneen hyvään suuntaan iän myötä. Pehmentynyt, itseironisoitunut, humorisoitunut? Dessutom ei osaa ottaa kantaa.

Mutta Dessutomin mielestä kuka tahansa näköpiirissä olevista poliitikoista olisi parannus nykytilanteeseen, myös Väyrynen. En ole nähnyt edes erityisempää vanhuudenkyvyttömyyttä hänen toiminnassaan ulkomaankauppaministerinä. Ihan toimeliaan ja osaavan vaikutelman olen saanut.

”Värikäskin” hän olisi. Jotenkin jo myyttiseksi muuttunut hahmo. ”Televisioon sopivin hahmo”, kuten Markku Koski tuoreessa väitöskirjassaan ilmaisee. Nykyistähän on moitittu värittömyydestä.

”Laatulehden” artikkelista sai jopa sellaisen vaikutelman, että kokemus peräti viideltä vuosikymmeneltä olisi toimittajan mielestä jotenkin paheksuttava asia. Dessutom pitää kokemusta hyödyllisenä, erityisesti jos kokemusta on kertynyt vastuullisista tehtävistä vaikeina aikoina.

Siitä kai emme pääse mihinkään, että Kepu-puolue ei lakkauta itseään näillä lumilla. Emmekä siitä, että Kepu-puolueen päälliköstä tulee pääministeri. Emmekä siitä, että valtakunnassa pitää olla pääministeri.

Valitettavasti.

Tuli sille paikalle kuka tahansa näköpiirissä olevista, ei homma ainakaan nykyistä huonommaksi voi mennä. Sen vuoksi Dessutom ei maanpakoon Ruotsiin lähtisi, vaikka uusi pääministeri olisi Paavo.

Ei lähtisi, sillä hän juuri eilen palasi Ruotsista. Eikä sielläkään hallitustouhu hääviä näyttänyt olevan.

1 kommentti:

Nimetön kirjoitti...

Siihen vanhetessan paranemiseen olen jäävi sanomaan mitään.Mutta ei nyt Paavo ainakaan.