lauantai 16. tammikuuta 2010

Miehet ja väkivalta

Suomalainen yhteiskunta on väkivaltainen. Maailmallakin ihmetellään.

Syyllinen on useimmiten mies, vain harvoin nainen. Ylen Voimala-ohjelmassa keskiviikkona (13.01.) tutkija selosti tuloksiaan naisten väkivaltaisesta käyttäytymisestä - siis kyllä sitäkin on. Miesten osuus on kuitenkin ylivoimainen sekä väkivallan määrässä että laadussa.

Väkivaltaisen käyttäytymisen syiksi on väitetty sekä lapsesta asti opittua mallikäyttäytymistä, testosteronin eritystä että viihteestä ja netistä saatua mallia.

Miesten kulttuurissa on lähtökohtaisesti monenlaista väkivallalle altistavaa tekijää. On syrjäytymistä, päihteitä, yhteiskunnan välinpitämättömyyttä, mielenterveyshoidon säästöjä. Pyssyleikit alkavat jo pikkupoikaiässä, televisiossa ammutaan kaiken aikaa ja sotaväessä opitaan lisää alan osaamista.

Jostain sieltä näiden kaikkien erilaisista kombinaatioista ne vaimonhakkaajat, kouluampujat ja muut rähinöitsijät lähtevät liikkeelle.

Dessutomilla on lähipiirissäänkin yksi tällainen ongelmatapaus. Siinä ei kuitenkaan ole kysymys mistään edellä luetelluista piirteistä. Mies on korkeasti koulutettu ja huippuvirassa. Silti vaimo saa nyrkistä. Lapsuuden leikeistä ja television vaikutteista en tiedä.

Julkisuudessa paheksutaan lainsäädännön lepsuutta. Rangaistukset ovat lieviä eivätkä riitä pelotteiksi (koulu- ym. ampujia rangaistusvalta ei edes tavoita - he tekevät sen itse).

¤ ¤ ¤

Yhtä asiaa lainsäädännössä Dessutom ihmettelee.

Jos hakkaat vaimoa ja lapsia tai tappelet kylillä tai uhkailet aseella tai aiheutat vaaraa, selviydyt käräjillä yleensä sakkotuomiolla tai ehdollisella vankeudella.

Jos sen sijaan totaalikieltäydyt aseista ja armeijasta kokonaan, sinua ei pelasta vankilatuomiolta edes hyvä asianajaja. Ja tuomio näin vaarallisille miehille on pitkä.

Tällaista sanotaan paradoksiksi.

Ei kommentteja: