maanantai 14. joulukuuta 2009

LIKAINEN PELI PALJASTUI

Dessutom luki lehdestä, että kaksi suurinta kauppaketjua ja monet isot ruokatuottajat ovat mukana vehkeilemässä uusia ydinvoimaloita Suomeen.

Sepä perhanaa.

Dessutom on asioinut pääasiassa vihreän bonuskortin kauppaketjussa. Firma on markkinoinut itseään vastuullisena ja elintarvikkeiden eettistä taustaa arvostavana.

Putiikissa onkin ollut tarjolla reilun kaupan tuotteita ja jossain määrin lähellä tuotettuja elintarvikkeita. Lisäksi konserni on kouluttanut ja rekrytoinut huomattavan paljon maahanmuuttajia. Tällaista Dessutom on arvostanut.

Toisaalta olo on ollut nolo siitä, että on tullut juututuksi bonuskortin vetämänä tällaiseen jättiläiseen. Se on pois pieniltä kauppayrittäjiltä, joita sentään Töölössäkin on muutama tallella, ja ilmeisen huonosti niillä menee. Aivan erityisen kohtalokas vaikutus suurilla ketjuilla on ollut maaseudulla, jossa kirkonkylän marketit ovat tappaneet kyläkaupat. Näin Dessutomin kesäkodin lähistölläkin.

Ydinvoimauutinen oli pläjäytys vasten kasvoja. Nyt sitoutuminen täytyy miettiä uusiksi. Sellaiseen omantunnon ohitusleikkaukseen Dessutom ei suostu, että tukisi euroillaan kiertokautta ydinvoiman lisärakentamista.

Dessutom ei luota pätkän vertaa insinöörien tyrkkyvakaumuksiin turvallisuudesta. Taustalla piileskelee maksettujen lobbareiden brändätty peli kulutuksen maksimoimiseksi. Siinä kaikkinainen mittasuhteiden taju on vaipumassa ehdottaman oikeassa olemisen suohon.

Nyt tarvitaan kansalaisliike, joka nostaa metelin.

1 kommentti:

Päiväkävelyllä kirjoitti...

Juttu sai myös minut miettimään. En haluaisi tukea ydinvoimaa missään muodossa. Silloin kun taho ilmoittaa suoraan olevansa ydinvoiman asialla, on melko helppoa toimia. Aikoinaan erosin SAK:n alaisesta ammattiyhdistyksestä, koska SAK ilmoitti tukevansa ydinvoimaa.

Valitettavasti aika moni tukee ydinvoimaa kiertoteitä ja silloin on vaikeampi nopudattaa periaatteitaan. Hyvä, että Hesari oli selvittänyt asiaa.

Kiva kun tulit lukijakseni!