maanantai 28. lokakuuta 2013

Väärä puoli

 
Varttuneessa iässä olevat lukijat ehkä muistavat ajan, jolloin rakkaassa naapurimaassamme oli vielä vasemmanpuoleinen liikenne.  
Muutosta valmisteltiin pitkään, mutta moni myös vastusti sitä. Asiasta tuli suorastaan valtiollisten vaalien ykkösasia.  Muutosta kannattava puoli voitti. Muutos toteutettiin 1967. 
Varttuneessa iässä oleva lukija ehkä muistaa myös asiaan liittyvän tarinan: 
Ruotsissa päätettiin siirtyä oikeanpuoleiseen liikenteeseen mutta pelättiin muutoksen seurauksia. Asiantuntijat arvioivat kolarimäärän ja niiden myötä kuolonuhrien määrän moninkertaistuvan, kun autoilijat vanhasta muistista ajavatkin väärää puolta. Liian iso muutos!
Onnettomuuksien välttämiseksi pohdittiin keinoja. Esillä oli mm. ehdotus oikeanpuoleiseen liikenteeseen siirtymisen porrastamisesta. Ensimmäisenä vuonna siirtyisivät kokeneet ammattikuskit, kuten bussit, rekat ja kuorma-autot. Toisena vuonna siirtyisivät taksit, paketti- ja farmariautot. Lopuksi kolmantena vuonna siirtyisivät henkilöautot, moottoripyörät, mopot ja polkupyörät. 

*   *   *    
Tarina muistui mieleen, kun reilu viikko sitten siirryin oikeakätisyydestä vasenkätisyyteen (syyt ovat luettavissa edellisestä blogikirjoituksestani).  
Ei ollut helppoa, hitto vieköön! (banne mig!). Maailma on suunniteltu oikeakätisille. 
Pahinta oli tietysti kipu olkapäässä, mikä esti nukkumisen. Ei auttanut edes Burana. En saanut nostetuksi hiirikättä pöydänreunan yli. En saanut otetuksi kahvikuppia ja -pannua kaapista. En saanut puetuksi paitaa ja takkia. En saanut harjatuksi hampaita vasemmasta laidasta.  
Kaikki on suunniteltu oikealla kädellä käytettäviksi: sakset, ovenkahvat ja avaimet, auton startit ja vaihteet, tietokoneen hiiret. Vaihdoin kyllä hiiren suunnan, mutta osuminen kävi hankalaksi. Ei sellaista viitsi. 
Nyt on elämä alkanut voittaa. Hiirikin on palannut vanhalle paikalleen.
 

5 kommenttia:

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Maailmassa on yllättävän paljon maita, jossa on edelleen vas.puoleinen liikenne, kuten Intia, Australia, monia Afrikan maita ja britit tietty käyttävät sitä väärää puolta, joka on heidän mielestään oikea. Siellä ovat liukuportaatkin jotenkin hassusti. Mitenköhän muutos Ruotsissa tapahtui, ei kai koko autokantaa voitu kerralla vaihtaa.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Ai niin paluusi on oikein ilahduttava asia.

Unknown kirjoitti...

Tyttäreni on umpi vasuri, nauretaan usein miten maailma on erilainen meille kahdelle. Hänestä polkupyörän polkimia ajetaan väärään suuntaan, harjoittelu vaiheessa hän vain jarrutti. Ruokailussa mietimme aina, kummin päin istumme, muuten tökimme toisiamme.

Toivottavasti paluusi on pysyvää.

Roope Dessutom kirjoitti...

Jos minä nyt ollenkaan oikein muistan, Ruotsissa ei vasemmanpuoleisesta liikenteestä huolimatta autojen ratti ollut "väärällä" puolella. Ei siis tarvinnut vaihtaa autokantaa.

On se helpompi olla taas oikeakätinen, vaikka maailmanhistorian neroista poikkeuksellisen suuri osuus onkin ollut vasenkätisiä.

Paluun pysyvyydestä ei anna mitään takeita.

Dessu

Anonyymi kirjoitti...

Ja sitten tämä rallatus piti svenssonit oikeella:

https://www.youtube.com/watch?v=6ODZtwkBYPs

Skriven av Peter Himmelstrand, Temalåt i kampanjen för högertrafikomläggningen.

//Eija