Osallistuin
reilu viikko sitten tapahtumaan, joka on jatkunut sisällöltään samanlaisena jo
270 vuotta. Se jos mikä on tärkeä osa Helsingin historiaa.
Tilaisuuden
nimi on Silakkamarkkinat.
Tapahtuma
järjestetään aina lokakuun alkupuolella Kauppatorin laidalla Eteläsatamassa,
siinä Kolera-altaan ja Lyypekinlaiturin reunoilla. Paikalle saapuu tuotteitansa
myymään suuri joukko kalastajia läheltä ja kaukaa, aina Ahvenanmaalta ja
Ruotsinkin puolelta asti.
Ostin taas
monta purkillista. Jokavuotinen välttämättömyys minulle on saada
valkosipulisilakkaa. Muut ostokseni vaihtelevat impulssien mukaan. Tänä vuonna
valitsin marinadeiksi hunajan, pihlajanmarjan, rommin, rosepippurin ja herukan,
kutakin purkillisen.
Lisäksi
perinteeseeni kuuluu ostaa aito saaristolaislimppu. Se on merkillinen tuote,
musta, painava ja tiivis kuin mikä, ei varsinaisesti mikään herkkupala mutta kiehtovan
karhealla tavalla omaperäinen. Aitona keskisuomalaisena maalaispoikana en
tiennyt sellaisesta tuotteesta mitään ennen Helsinkiin muuttoani ja
silakkamarkkinoilla käyntiäni 1970-luvun alussa. Tuoteseloste on luettavissa
oheisesta etiketistä. Arvioisin tuotteen olevan terveellinen.
Vieressä
oleva Wanha kauppahalli on suljettu remontin vuoksi. Kauppiaat ovat siirtyneet
Hietalahden halliin. Pelokkain miettein ajattelen hallin remontin lopputulosta.
Jos suunnittelutyöhön on päästetty taas joku trendikkyyttä painottava
arkkitehtitoimisto, halli menee pilalle. Niin kävi Senaatintorin laidalla
olevalle Kiseleffin talolle, joka modernisoitiin äskettäin steriiliksi
muotituotegalleriaksi. Tyylikästä tuli, asiakkaat vaan kaikkosivat.
Kauppahalleissa
pitää olla sopivasti rosoa. Jos kaikki maailman hygieniasäännöt ja vastaavat
byrokraattien lempilapset toteutetaan viimeisen päälle, hallikaupan aitous
katoaa. Jos kerran vähemmälläkin on vuosisatoja selvitty, selvittäisiin
varmasti tästä eteenpäinkin. Oikeastaan ihmetyttää, miten ihmeessä silakkamarkkinoiden
aitous on niin hyvin selvinnyt byrokratian viidakon läpi. Myynti tapahtuu veneistä,
eikä niiden varustetaso voi olla kovin täydellinen. Kumma ettei mikään
instanssi ole kieltänyt.
Silakkaostosten
päätteeksi poikkesin lounaalla viereisessä ravintolalaiva Strömarissa.
Ravintolakoululaiset olivat suunnitelleen uudenlaisia silakka-annoksia.
Herkullista oli.
Pois
lähtiessä kiersin kuvaamassa remontissa olevan Presidentinlinnan. Hupun alla se
on surkea näky. Eipä ole siitä kuvia näkynyt, joten tulkoon nyt esille tässä.
Ymmärtääkseni minkäänlainen näkyvä modernisointi tai virtaviivaistaminen ei
uhkaa sen vanhanaikaista arvokkuutta.
2 kommenttia:
Saaristolaisleipä on maailman parasta leipää. Valitettavasti en tänä vuonna päässyt silakkamarkkinoille. En ikinä osta silakkaa vaan kaikkea muuta hyvää.
Silakkamarkkinoilla on niin pitkä perinne, että luulisi sen pysyvän. Tosin, niin ajattelin myös lotosta ja YLE:stä...
Hei,
luin juuri Ulla-Lena Lundbergin kirjan JÄÄ ja oi, että kuinka kaunis teos se onkaan. Kirjassa kuvataan ihmeellisen taidokkaasti saaristolaisten tunteita ruokaakin kohtaan...
"Ulkona on jo selvästi valoisaa, harmautta harmaudessa, mustaa siellä missä sade piiskaa kallionrinteitä. Hyytävä kylmyys."
"Hellasta ja avoimesta uuninluukusta leviää ihana lämpö, ja kaikki ahtautuvat keittiöpöydän ääreen ja heille tarjoillaan sikurikahvia ja leipää ja voita..."
En ole maistanut saaristolaislimppua, mutta kalasta pidän.
-unna-
Lähetä kommentti