maanantai 7. helmikuuta 2011

Potkut

Otsikko on tahallisesti harhaan johtava. Ei, en ole saanut / saamassa potkuja virastani. Aihetta saattaisi kyllä olla, monestakin syystä, mutta niitä en kerro. Ties vaikka joku minuakin suurempi päällikkö sattuisi lukemaan.

Olen siis kotiutunut Kööpenhaminan kongressista. Lustia oli. Päivisin piti kyllä kuunnella melko yhdentekeviä jorinoita ja osallistua työryhmiin ja keskusteluihin. Iltaisin piti osallistua puku päällä ja kravatti kaulassa vastaanotoille ja juhlaillallisiin. Mutta niiden jälkeen oli vapaata. Minulle on vuosien varrella kertynyt paljon tuttuja monista maista. Heitä oli hausta tavata. 

Nyt jälkeenpäin pitäisi sitten laatia kongressiraportteja, matkaselvityksiä ja päiväraha-anomuksia. Se on pakollista mutta rasittavaa. Reissun rasitukset haittaavat vielä oloa. Nuorempana tokeni nopeammin kuin näin varttuneessa iässä. Vaivan diagnoosiksi arvelen, että Jet Lag pääsi potkaisemaan.

* * * 
Sunnuntain iltapäiväkävelyllä osuin Auroran sairaalan viereiselle kentälle ja hämmästyin. Valkoinen lumi oli värjäytynyt monin paikoin verenpunaiseksi. Sitä oli niin paljon, että jos Runeberg olisi elossa ja sattunut paikalle, hän olisi saanut Vänrikki Stooliin uutta ainesta ”vainolaisen hurmehella” peittyvästä maasta.

Iltauutisista selvisi, keitä Auroran kentän vainolaiset olivat. Olympiastadionilla oli lauantai-iltana jääkiekko-ottelu HIFK - Jokerit. Kansaa oli katsomon lumisilla penkeillä kymmenintuhansin. Kahden helsinkiläisseuran paikallisottelu kuumensi tunteita niin, että joukkueiden faneja kokoontui tappelemaan. Vertahan siitä hangelle valuu kun lyödään ja potkitan.

Epäilyjen torjumiseksi vakuutan, että en itse ollut stadionilla, vaikka huomasinkin, että jotain siellä on tekeillä. Töölöntorilta kun ei ole sinne matkaa kuin muutamia satoja metrejä. Ja lehdetkin hehkuttivat etukäteen tapahtumaa. Joillekin lukijoille voi myös herätä uteliaisuus, kumpaa näistä kahdesta helsinkiläisjoukkueesta Dessu itse kannattaa. Vastaan, että en kumpaakaan. 

Dessu toivoi salaa, että molemmat häviäisivät.

* * * 
Päivän Hesarissa oli juttu potkukelkoista. Niiden menekki on lisääntynyt, mutta vain Kehä kolmosen ulkopuolella. Seinäjoella sijaitseva firma myy kelkkoja tänä talvena 20000. Se on paljon.

Juolahti mieleen, että minulla on Längelmäveden kesäkotini aitassa kaksikin potkukelkkaa, tosi vanhoja, varmaan jostakin sotaa edeltävältä ajalta. Vankkarakenteisia, ehjiä. En vaan ole koskaan käyttänyt niitä, sillä en oleskele kesäkodissani talvisin.

Tuli mieleen, että miksi minä hölmö en tuonut toista kelkkaa Helsinkiin. Sillä ajaisin nyt työmatkat Töölöntorilta Kruununhakaan, Marilaukku istuimella. Sepä olisi komiaa! 

Reitti kyllä pitäisi harkita uusiksi. Pitäisi etsiä pikkukatuja, joita ei ole hiekoitettu. Jyrkkiä alamäkiä pitäisi välttää. Simonkadun alamäki puistokäytävän puolella olisi vaarallinen. Se päättyy Mannerheimintien liikennevaloihin, eikä kelkassa ole jarruja. Voisi vauhdissa törmätä kadun yli Sokoksen seinään siinä kohdassa, mistä heiluriovi avautuu Metroon johtavaan tunneliin.

(Minulla ei ole edes valokuvaa Längelmäveden kelkoista. Korvaava kuva: Ann Sundholm Vils Schnee. Kaunis sekin).

4 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Mikä sattuma, ajattelinkin että kunhan palaat, niin minulla on sinulle kysymys. Ei liity otteluun vaan oliko sinulla vieras lauantaina :) Minä pidän toisesta jääkiekko joukkueesta ja hyvin paljon. Siksi raahauduin sinne ja oli sen arvoista. Mutta syy miksi kerron että olin siellä... Autopaikkaa oli äärettömän vaikea löytää mutta kun ajaa tarpeeksi kauas saa paikan. Pohjoiselta Hesperian kadulta löytyi hyvä paikka. Kun ottelu oli ohi, näin yhden tutun. Nimittäin Kjell Westö seisoi Töölöntorin bussipysäkillä. Ensimmäinen mikä minulle tuli mieleen, onko hän käynnyt luonasi kylässä :)

Eiköhän kaikki tee joskus jotain, mistä voisi saada potkut... Mutta eiköhän minun salasspitovelvollisuus ole jo niin vanha että voin kertoa tämän. Kun aloittelin "uraani" päiväkodissä hoitajana, ryhmässäni oli mm. Kjell Westön, Riki Sorsan ja Hjallis Harkimon pojat hoidossa. Nykyään ryhmässäni on yhden pikku kaupungin "kerman väkeä". Täytyy sanoa että oli kivempaa työskennellä julkkisten kanssa. He olivat mukavia ja kohtelita. "Kermat" vaativat mitä ihmeellisempiä asioita, jotta "kaikki näyttäisi ulkoisesti hyvälle".

Huh, kylläpä minä puhuin taas ja paljon. Kiva kun olet taas torin reunalla :)

Anonyymi kirjoitti...

Potkukelkkaa tuli miltei ikävä!
Elämä on mallillaan. Dessu on palannut kirjoittamaan, aurinko on taivaalla ja lämpömittarin kerrotaan nousevan parvekkeellani tänään +12°C:een.

'Sivummalta seuraaja'

Anonyymi kirjoitti...

Oot Dessu tietysti Jypin hemmoja.

Roope Dessutom kirjoitti...

Anonyymi I: Dessu on jollakin nostalgisella muinaisaistillaan JYPin hemmoja, vaikka ei ole koskaan yhtään jypin ottelua nähnytkään livenä tai televisiossa. Kaikkein eniten fanitan kuitenkin Seinäjoen Maila-Jusseja.

Sari: Kjell Westö ei ollut lauantaina meillä, ja itsekin olin Elitessä. Arvaan, että KW oli Sandelsissa, siinä Töölöntorin pohjoisreunan kulttuurikeskuksessa. Arvauksesi sattui kyllä sillä tavalla kohdalleen, että yöpöydälläni on juuri nyt KW:n "Vådan av att vara Skrake" (suom. "Isän nimeen").

Olit "siellä"? Tappelussako Auroran kentällä? En usko, nyt narraat.

Anonyymi II: Ei voi olla totta, helmikuussa +12. Eihän Sveitsi niin etelässä ole. Narraatko sinäkin?

Dessu