tiistai 22. helmikuuta 2011

Pyhän rienausta?

Dessu kävi kysymässä lippuja Kansallisteatterin uuteen Pohjantähteen. Ei löytynyt minulle sopivaan iltaan. Taitaa jäädä syksyyn.

Odotan aika paljon tältä esitykseltä. Olen seurannut näiden kahden ohjaajan tuotantoa ja pidän heitä arvossa. Suomalaisessa näyttämötaiteessa on nousukausi ja sen tekijöinä on joukko nuoria ohjaajia. Nämä kaksi ohjaajaa ovat olennainen osa nousua. Ensimmäiset päivälehtikritiikitkin ovat olleet myönteisiä.

Edellinen Kansallisteatterin suursatsaus oli sekin Väinö Linnaa. Näin Smedsin Tuntemattoman sotilaan ja pidin kovasti. Esitys sai kovin ristiriitaisen vastaanoton. Erityisen kielteisiä olivat muutamat poliitikot, erityisesti sellaiset, jotka eivät olleet nähneet esitystä. Heille kyse oli ilmiselvästi periaatteellisesta kannanotosta. Tuntematon sotilas on heille sillä tavalla ”pyhä” teos, että siihen ei saa koskea, ei ainakaan tulkintaa uudistavalla tavalla. Jos se välttämättä halutaan ottaa ohjelmistoon, se pitää esittää samalla tavalla kuin aina ennenkin, siis Edvin Laineen viitoittamaa perinnettä noudattaen. Mieluiten vielä samoin näyttelijöin.

Koska kuitenkin Kosti Klemelä, Jussi Jurkka, Reino Tolvanen, Åke Lindman, Veikko Sinisalo ja kumppanit ovat poissa eikä Pentti Siimeksestä ja Matti Raninista taida enää olla vanhaan rooliinsa, uusista tulkinnoista olisi ilmeisesti parasta luopua ja tyytyä itsenäisyyspäivänä televisiossa näytettävään filmiin. Ne kasvot ovat ainoat oikeat.

Jokin yleisinhimillinen ilmiö tässä on. Ensimmäinen kokemus antaa katsojalle pysyvän muistijäljen, eikä uusilla yrittäjillä ole mitään mahdollisuutta. Ajatelkaapa Rauni Mollbergin Tuntematonta sotilasta, ajatelkaapa Sean Conneryn James Bondia, ajatelkaapa Rolf Lassgårdin Kurt Wallanderia, ja monia muita. Ensimmäinen on ainoa oikea, myöhemmät eivät kelpaa.


Sama asenne monella taitaa olla Pohjantähteen, vaikka siitä tehdyt elokuvat eivät mitään mestariteoksia olekaan. Se on kuitenkin sillä tavalla kansan sielussa kanonisoitu teksti, ettei sitä saa lähteä uudistamaan. Niin kuitenkin on Myllyahon & Lavasteen esityksessä tehty. Dessu jää kiinnostuneena odottamaan, mistä puolueesta tulevat ensimmäiset poliitikot, jotka tuomitsevat uuden teoksen rienauksena. Siinähän annetaan ymmärtää, että yhteiskunnalliset ongelmat ja epäoikeudenmukaisuudet eivät loppuneetkaan torppareiden vapautukseen vaan niitä on nyky-Suomessakin.

Tällaisen paljastuksen uuden Pohjantähden perusideasta on Dessulle kertonut luotettava ja arvostelukykyinen henkilö, joka on jo nähnyt esityksen. Tuntuu siis lupaavalta.

Myönnän, että klassikoiden uustulkinnat menevät joskus - aika useinkin - metsään. Voi tulla tunnelma, että vanhan aiheen päälle on puoliväkisin liimattu moderni kerros, joka ei kuitenkaan anna mitään oivallusta, pikemminkin vain pilaa vanhan ja arvokkaan.
Tuskin kuitenkaan tässä. (Kuvan saa klikkaamalla suuremmaksi).

2 kommenttia:

Sari kirjoitti...

"Ensimmäinen on ainoa oikea, myöhemmät eivät kelpaa." Niin se on, sydäntä lämmitti kuin kirjoitit Rolf Lassgård:sta. Hän on minulle se ainoa oikea Wallander. Krister Henriksson ei edes muistuta ollenkaan kirjojen Wallanderia.

Minulle olisi tarjoutunut mahdollisuus nähdä Smeed:n Tuntematon sotilas mutta en voinnut mennä. Itsenäisyyspäivänä tuleva elokuvan alku saa minut itkemään. Pystyn katsomaan murha-elokuvia mutta suomalaiset sotaelokuvat ja minä ei sovita yhteen.

Nimetön kirjoitti...

Ensimmäinen - se ainoa ja oikea osuu moneen asiaan. Teatterille ja elokuville olen 'vakiasiakkaana' antanut jo aikaa sitten vapauden muuttaa ja muuntua!

Vuoden 1960 "Ocean's 11, joka oli mm. Frank Sinatran, Dean Martinin, Sammy Davis Jr:n tähdittämä, jää vuonna 2001 valkokaankaalle tulleen uusion varjoon. Clooney, Pitt, Damon vievät voiton. Miesten ulkonäöllä tai taidoilla ei ole suurta vaikutusta asiaan, sillä nuo kaikki mainitut ovat olleet / ovat hyviä. Mutta arvelen sen johtuvan yksinkertaisesti filmin värikkyydestä ja positiivisesta muuntelusta. Tunnustan, etten alkuun edes muistanut vanhaa versiota ja ihmettelin vain filmin tutunomaisuutta.

Teatterimme kaikki lapsille sallitut versiot muodostuivat aikoinaan suuriksi kokemuksiksi, mutta olen avoin uusillekin 'yrittäjille'.

'Sivummalta seuraaja'