lauantai 22. lokakuuta 2016

Älä usko kuulopuheisiin


Elämme totuuden jälkeistä aikaa (post-truth politics), lehdessä kerrottiin. Varsinkin Yhdysvalloissa eletään näin presidentinvaalien alla. Vaikuttaa uskottavalta väitteeltä.

Kyllä se leviää meillekin. Onhan jo kaksi suomalaista veljespuoluetta lähettänyt valtuuskunnan Amerikkaan hakemaan mallia menestyskampanjan rakentamiseen.

Eletään totuuden jälkeistä aikaa kyllä Suomessakin, sen olen voinut aivan itse todeta. Sillä saavutetaan menestystä paremmin. Kreationismi näyttää vetävämmältä kuin evoluutioteoria. Homeopatia näyttää vetävämmältä kuin ns. koululääketiede. Tutkimuslaitos nimeltä Suomi24 näyttää pätevämmältä kuin yliopisto.

Olen minäkin altistunut. Entisessä työpaikassani oli taipumusta mm. rokotuskielteisyyteen. Kovaa vänkäystä käytiin. Kiivas vähemmistö ei suostunut rokotuksiin, vähemmän kiivas enemmistö suostui, minä mukaan lukien.

Lapsena tunsin kaivonkatsojan. Pajuvitsa kädessään hän kulki pitkin pöheikköä ja näytti, mihin kannatti kaivaa kaivo. Siihen se kaivettiin. Vettä riitti, tyytyväisiä oltiin.

Äitini haki kolmiraajahalvauksensa jälkeen apua henkiparantajalta. Tuttavani haki hoitoa korvakynttilästä. Äskettäin poliitikko kertoi televisiossa, että lepakot räjähtelevät tuulivoimaloiden ympäristössä. Kannattamiensa ydinvoimaloiden turvallisuudesta hän ei maininnut mitään eikä hidas toimittaja hoksannut kysyä. Miten esim. Fukushima?

"Älä usko kuulopuheisiin", ohjeisti meitä jo Bertolt Brecht. Se on hyvä ohje, mutta jatko menee vaikeaksi. "Sinun täytyy tietää kaikki"  /  "mitä itse et tiedä, sitä et tiedä" /  "ota selvää".

Ei se noin voi mennä. En minä voi kaikkea tietää tai ottaa selvää. Pitäähän asiantuntijoihin luottaa. Pitää vain osata tunnistaa asiantuntijat. Eikä se ole kovin vaikeaa.

Toisaalta ei tiede ole voinut kaikkea tutkia.

Viime kesänä sain kesänaapurilta kuulla ohjeen. Tämä oli siis sitä otsikon tarkoittamaa kuulopuhetta.

Sen mukaan käymälästä kärpäset kaikkoavat, jos maalaa käymälän seinät ja katon kauttaaltaan sinisiksi. Pitäisikö uskoa? Kävin katsomassa naapurin sinistä käymälää. Ei siellä kärpäsiä ollut. Minun maalaamattomassa käymälässäni on. Toisaalta en tiedä, josko naapuri olisi vaikka ruiskuttanut Raidia käymäläänsä.

Rohkenen epäillä, että tieteellistä tutkimusta sinisen värin vaikutuksesta kompostikäymälöiden kärpäsmäärään ei ole olemassa. Luottaisinko kuulopuheeseen. Kokeilisinko ensi kesänä?

Taidan pysyä skeptikkona tässäkin asiassa.

4 kommenttia:

ketjukolaaja kirjoitti...

Asiahan on ihan simppeli: Brecht oli sosialisti, sosialistit hävisivät, Brecht oli siis väärässä. Kysy vaikka asiantuntijoilta.

Lauri kirjoitti...

Mökkimaailman huussimme on maalattu jo vuosia sitten siniseksi. Kärpäsiä ei näy mutta hyttyset vierailevat säännöllisesti.
Mikä maalin väri niihin tehoaisi jotta saisi rauhassa lukea päivän lehteä ?

Roope D kirjoitti...

Juuri näin. Brechtiä ei tarvita. Uuden ajan iskulauseet: Usko kuulopuheisiin!
Tiedon puute kunniaan!
Sinun ei tarvitse tietää mitään!

Kari Rydman kirjoitti...

Erinomainen kirjoitus, ja se käy kiinni keskeiseen olemassaolon kysymykseen! Mistä voin tietää että minulle kerrottu on totta, puolitotta, melkein totta? Maailman tärkeimpään puheenaiheeseen sovellettuna: Uskon että suomalaiset naishiihtäjät ovat "puhtaita", ja hyväksyn myös sen mahdollisuuden että lääkärit ovat onnistuneet siellä harmaalla alueella. Onko tarina huulirasvasta totta vai hätävalhe? Tuikéan totisia kysymyksiä, sillä kyseessä ovat miljoonat eurot joita ehkä käsitellään lainoppineiden kammareissa.Mikä on uskon, toiveen ja luulon ero? Vanhemmiten kyynisyys kasvaa, mutta onko kyynisyys letaalia?