Olen
helpottunut. Selvisin vähin vaurioin lääkärintarkastuksesta.
Mielen
salaisimmissa sopukoissa jäi kuitenkin kytemään ajatus, että selvisinkö
tarkastuksesta kepulikonstein. Minä kun tunnetusti olen vähän filunkimiehiä.
Niin sanoi kerran vuosia sitten jo nuori sihteerini neiti B, kun ehdotin, että hän
lisäisi Tampereen-matkalaskuunsa myös kynsilakan ja tekokynnet. Hän teki niin,
ja minä esimiehenä hyväksyin laskun (tästä tapauksesta kerron tarkemmin joskus
toiste).
Tämänkertainen
filunki oli sellainen, että vietin poikkeuksellisen tervettä elämää yli kaksi
viikkoa ennen laboratoriokäyntiä. Söin kalaa ja ruisleipää ja kasviksia ja
hedelmiä. Jätin pois juustot ja makkarat, munkkipossut ja jäätelöt. En käynyt
kertaakaan kaljalla.
Niinpä
sain tänään lääkäriltä laboratoriotulokset, joiden mukaan kolesteroli on hyvä,
sokeriarvot kunnossa ja maksa kunnossa. Verenpaine ei ole kunnossa, mutta ei se
ole ennenkään ollut. Lääkitystä muutetaan.
Sainko
siis hyvät arvot sen vuoksi, että pingotin ennen testin ottamista? Olisivatko
tulokset olleet huonot ilman pingotusta?
Toisaalta
kyllä minun normaalikin ruokavalioni on aika terveellinen. Suosin kasvisruokia,
en juurikaan koske pizzaan, punaiseen lihaan tai valmiisiin eineksiin. Limsat
ja chipsit ja sen sellaiset eivät kelpaa ollenkaan. Ehkä kolmen viikon
tehokuuri ei sittenkään niin kovin suuria merkinnyt.
Lääkäri
kyseli erityisesti liikunnasta ja alkoholista. Vastauksissani pysyin aivan
totuuden hujakoilla. Sitten sain lääkäriltä pitkän ja pontevan puhuttelun
sokerista ja suolasta. Sokerille olen vähän perso siinä, että kahvin kanssa
olen tottunut ottamaan makeaa. Sitä olisi nyt tarpeen vähentää.
Suola on
suurin ongelma. Sitä on välttämättä vähennettävä.
Se on
vaikeaa. Minä en itse lisää suolaa mihinkään ruokaan, mutta sitä tulee kaiken
seassa, ruisleivässäkin. Erityisen ongelmallinen on kala. Olen kalaruoan
ystävä. Mutta siinä on paljon suolaa. Kaupan savukalassa sen erityisesti
maistaa.
Jäin
miettimään, kumpi on parempi, kumpi huonompi. Kalasta saan paljon hyödyllisiä
rasvoja ja paljon haitallista suolaa. Miten tähän ristiriitaan pitää suhtautua?
Sukupolveni
ylenpalttiseen suolan käyttöön tiedän syyllisen. Lapsena katselimme
televisiosta Sirkus Papukaijaa. Siellä Fakiiri Kronblom opasti suomenruotsalaisella aksentillaan kaiken aikaa
meitä lapsia väärille tavoille: "Sualaa sualaa,
enämpi sualaa..."
2 kommenttia:
Hei, savukala, ahvenfileet, katkarapu...rakastan hyvää ruokaa ja mausteet tekevät ruuasta taivaallista. Suola antaa ruualle yhden herkullisimmasta mauista, samoin voi. Sitruunastakin voisi minun mielestäni säveltää oodeja, sonaatteja ja sinfonioita. Olen intohimoinen ruuan suhteen.
Hyvä, että kaikki on hyvin.
-unna-
Isoäitini, 89 vuotias mummeli käyttää paljon suolaa. Hän on huippukunnossa, harva uskoo hänen olevan tuon ikäinen. Kerran suola oli loppunut, maustoi ruuan vain mustapippurilla. Seuraavana päivänä sai vatsataudin, syy oli suolan puuttuminen ruuasta.
Hän käyttää voita ja punaista maitoa. Syö kaikkien ympyröiden mukaisesti ja kaikki arvot paremmat kuin monella 50 vuotiaalla. Hänen vanhemmat olivat yli 90 vuotiaita, kun kuolivat.
Toivottavasti minulla on heidän geenit vaikka en käytä punaista maitoa (ainoastaan riisipuurossa ja pannukakussa), sillä en juo maitoa.
Jään innolla odottamaan tarinaa kynsilakasta ja tekokynsistä.
Lähetä kommentti