perjantai 1. marraskuuta 2013

Tarkat kuviot 

Selasin vanhoja mappejani. Niitä on paljon. Piti kaivaa esiin eräs vanha asiakirja, josta ehkä löytyisi malli uuteen käyttöön. Etsintään meni kokonainen työpäivä. Ei löytynyt.  

Kaikenlaista muuta löytyi. Holtittomana luonteena eksyin lueskelemaan sellaisia, joita en etsinyt. Siihen se aika vierähti. Mikäpä siinä, kun palkka kuitenkin virtaa.  

Kiinnostavin löytö oli muistiinpanot kurssista, jonka joskus kauan sitten kävin. Olin aivan ehtinyt unohtaa, että osallistuin joskus 1980-luvun lopulla Tuomi Elmgren-Heinosen kurssille "Kulttuurin eleiden ja tapojen historiaa".  

Nyt kurssi nousi muistin hämärästä esiin poikkeuksellisen antoisana tapauksena. Hento iäkäs laulajatar vei meidät matkalle läpi kulttuurikausien antiikista alkaen. Kävimme läpi mutkikkaita hovitapoja, hautajaissaattoja, tervehtimisseremonioita, keimailevia kävelytyylejä ja monta muuta. Koko ajan me kurssilaiset pääsimme aktiiviseen rooliin. Vieläkin muistan, kuinka syvään kumartaen heilautin töyhtöhattuani vastaan tulevalle muskettisoturille. Huivi oli heitetty toiselle olkapäälle ja käsi oli lantiolla osoittamassa, ettei ole asetta.  

Ohjauksen tarkkuuden muistan myös tiukan muodollisessa kumarruksessa ja daamin kädelle suutelemisessa. Käden korkeus osoitti suudeltavan aseman. Daamin oli opittava keimaileva sipsutus helmeilevän musiikin myötä. Elävä musiikki (piano ja huilu) olivat keskeisesti mukana kaikissa harjoituksissa.  

Monenlaisissa asioissa minä olen kurssitusta saanut. Tämä oli hauskimmasta päästä. Onneksi tuli tämäkin muisto kaivetuksi esiin sieltä pölyttyneiden mappien kätköistä.  

Olisihan se tietysti ollut hyvä, jos sieltä olisi löytynyt myös se virallinen asiakirja, jota olin etsimässä. Siinä olisi säästynyt juristien työaikaa. Nyt Vuoronvarausviraston juridinen osasto joutuu töihin sepittämään ilman mallia alusta alkaen ankaran säännöstön, jolla sanoudutaan irti kaikesta vastuusta kaikissa kuviteltavissa olevista tapauksissa. Tiedättehän nämä lähinnä amerikkalaisperäiset tuotevastuulait? Kuluttaja voi siellä haastaa firman oikeuteen mitä kummallisimmista syistä ja saada satojen miljoonien korvaukset, jos firman ohjeissa on pienikin epätarkkuus. Asiakas itse kun on täysi tomppeli eikä mistään mitään ymmärrä ilman ohjeita.   

Tarkka pitää olla aivan kuin tässä Pipilogi-sarjakuvassa:


 

 

4 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Suudeltavan käden korkeus ilmaisi suudeltavan aseman. Olenko oikeassa, jos arvaan että korkea-asemainen daami ei nosta kättään kovin korkealle, ja pakottaa herrasmiehen myös kumartamaan syvemmin?

Unknown kirjoitti...

Kadonneet tavarat ovat epämielyttäviä. Minulla on tarkka paikka jokaisella asialle ja jos etsittävä tavara/paperi ei ole siellä, alan epäillä kuka on sekoittanut järjestykseni. Yleensä löydän asian omilta jäljiltä ja muistan miten & miksi se oli väärässä paikassa. Silloin pohdin usein, miksi ihmisellä on näin paljon tavaraa...? Mieleeni tulee suomifilmeistä kuva, yksi huone jossa on sänky ja pieni lipasto. Haluan sellaisen mutta nykyaikana se ei kai ole mahdollista. Kaikki pitää säästää ihan lakipykälien mukaan jopa 10 vuotta.

Roope Dessutom kirjoitti...


Kari: Nyt täytyy tunnustaa, että kurssin perusteella en muista. Siitä on jo yli 20 vuotta.

Mutta arvauksesi logiikka on niin luja, että siihen on syytä uskoa, tietyin varauksin: ei liian alas, ei liian ylös. Maltti kiusaamisessakin.

Sari: Ihmisellä on paljon liikaa tavaraa, minullakin. Mutta ei kovin paljon liikaa paperia. Mapeista löytyy uskomattoman kiinnostavaa aineistoa, vaikka ei löytyisikään juuri sitä mitä on hakemassa.

Dessu

Anonyymi kirjoitti...

Geisha-kulttuuri on minusta suomalaisluterilaisen kulttuurin banaliteettiuteen verrattuna ymmärrettävämpi,aidompi; niitä ei pitäisi kaiketikkaan edes verrata toisiinsa.The Piano elokuva tällaisen kulttuurien eron herkällä tavalla selventää;aito/autenttinen kohtaa sivistyneen, kultivoituneen, mutta auttamattomasti itsestään vieraantuneen ihmisen, jolle rakkaus ja tunteet ovat vain omistamista. Elokuvassa "luonnon kulttuurissa kasvaneet" osaavat aidosti rakastaa, tuntea + sivistyneessä kulttuurissa kasvanut, mutta siihen sopimaton yksilö. Kun Sisäiset arvot ovat kohdillaan ei ulkoisia "lakisäädöksiä" tarvita...
Mietin kuinka monin tavoin järjetön sivistysyhteiskunta on, massapöhköilyä.
-unna-