torstai 20. syyskuuta 2012

Vanhat Suosikit 

Olen ennenkin tällä palstalla kehunut, että vanhojen lehtien selailu on harvinaisen mieltäylentävää puuhaa. Längelmäveden rannalla sijaitsevan kesäasuntoni ullakolla ja aitassa sattuu olemaan mahtavat pinot erilaisia lehtiä menneiltä vuosikymmeniltä, joten selailtavaa minulla riittää.  

Päättyneenä kesänä selailuni kohdistui erityisesti 1960-luvun puolivälin Suosikki-lehtiin. Ne olivat minulle hyvin tuttuja ja tärkeitä lehtiä, sillä kuulun sukupolveen, joka murrosiässä syttyi pop- ja rock-musiikkiin Beatles-yhtyeen johdattamana. Siinä humussa maailma muuttui täysin eri näköiseksi kuin mitä se oli edellisten sukupolvien jäljiltä. Vaikutukset jäivät pysyviksi.  

Tänään uutisissa kerrottiin, että Suosikki-lehti on päätetty lakkauttaa.  

Ei se minua enää mitenkään kosketa, muutoin kuin nostalgiamielessä. Kosketukseni lehteen loppui parikymppisenä. Kesäkotini ullakolla lehtiä selaillessa sain kuitenkin hyvin eläväisen kosketuksen aikaan, joka kerran oli.  

Suosikin välissä oli ihailijakuvia, lakanan kokoisia. Beatles-lakana pysyi huoneeni seinällä vuosikaudet. Rollarit, Hepstars, Hollies, Yardbirds, Swinging Blue Jeans, Kinks, Renegades, Herman´s Hermits sekä Johnny ja Danny vaihtuivat useammin. Naisartisteista kelpasivat Anki ja Carola.  

Jokainen Suosikki piti saada heti. Kerran kuukaudessa ilmestymispäivänä kävelin Kirkkopuiston lehtikioskille ostamaan, kuten useimmat kaverinikin. Puheenaihetta riitti moneksi päiväksi. Erityisen kiinnostava oli edellisen kuukauden myyntilista (näytteenä lista marraskuulta 1964; kuvan saa klikkaamalla suurennetuksi lukukelpoiseksi).  

Suosikissa oli villi meininki - uusi rento elämänasenne. Jutut olivat usein silkkaa mielikuvitusta, kuten "paljastukset" kuvien kera, että Beatleseilla on salaiset tyttöystävät Suomessa. Jammun palsta antoi venkoilevia ja aika tuhmia vastauksia ja ohjeita lukijoiden kysymyksiin. Kirjeenvaihtotovereita etsivillä oli omat osastot - sivukaupalla postimerkin kokoisia mustavalkoisia valokuvia, nimiä ja osoitteita.   

Oli myös levyarvosteluosasto. Sitä piti nykyinen blogikaverini Kari Rydman. Lempeänpuoleinen kriitikko, paljon kehuvia arviointeja, vähemmän moittivia.  

*   *   *    

Aikakausi ei ollut suosiollinen Suosikin tarjoamalle nuorisotyylille. Minäkin kasvatin pitkän tukan ja ostin Beatles-bootsit. Rasvaletit huutelivat meille herjoja: "Mitäs tytöt!" Radiosta tuli aluksi vain kaksi ohjelmaa, joissa nuorisomusiikki pääsi esiin: Kaleidoskooppi ja Kahdeksan kärjessä, vähän myöhemmin alkoi myös Poppamies. Isäni sai raivokohtauksen, kun hänen yhdeksältä alkanut yöunensa häiriintyi, kun minun huoneestani kuului musiikkia. Olin kyllä aina yrittänyt vaientaa ääntä kuuntelemalla Kaleidoskooppia korva kiinni matkaradioni kyljessä sängyssäni peiton alla, mutta sitten tuli se hetki, jolloin Can´t buy me love innosti lisäämään liikaa volyymia.  

Suosikki poistuu. Se oli minun ikäluokalleni tärkeä sukupolvikokemus. Kai näillä nykyisilläkin sellaisia on.
 

 

 

5 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Kyllä ne minun arvosteluni herättivät raivoa joissakin, kun vielä tiesivät minun tulevan sen ison aidan toiselta puolelta! Itse asiassa Isto Lysmä vihjaisi tuon palstan lopettaessaan jonkun tuottajan olleen katkera. Iston muuten tunsin pikkupojasta asti, hän kun asui pienenä meitä vinosti vastapäätä Juhani Ahon tiellä Eirassa.

Sari kirjoitti...

Niitä lehtiä lakkautetaan joiden entiset lukijat ovat kasvaneet aikuiseksi. Jännityksellä odotan, mikä seuraavaksi lehti seuraavaksi lakastuu...

Roope Dessutom kirjoitti...

Vai sellaista palautetta arvosteluista, jotka minun mielestäni olivat aika kilttejä. Yllättävää, mutta en minä tunne alaa.

Ehkä vain ylistävä arvostelu olisi kelvannut. Myyntiin vaikuttavasta toiminnasta kuitenkin oli kysymys.
Dessu

Kari Rydman kirjoitti...

Nimenomaan myynnistä olikin kysymys. Firmat katsoivat että minun olisi ollut kirjoitettava pelkkiä puffeja. Eräs ilmeisen riidanhaluinen tai ylihuolestunut putiikki yritti arvella että puolueellisesti "vainosin" sitä. Nimeä en muista, mutta saattoi olla kyllä PSO.

kariav kirjoitti...

Nythän se muuten selvisi, miksi tässä jutussa on Rydmanin kuva.

Idoli syöpynyt Suosikista mieleen:)