maanantai 14. tammikuuta 2013

Pai pai paitaressu 

Kylmä päivä, ulos menoa on syytä välttää. Sisälläkin on viileää. Onneksi löytyi villasukat.  

Juuri tällaisia päiviä varten olen jo kuukausia sitten suunnitellut hyödyllistä puuhaa. Nyt sitten reippaana miehenä tartuin toimeen. Aloin siivota vaatekaappeja.  

Niitä on paljon. Aloitin T-paidoista. Niitä on neljä hyllykorillista. Vain yksi niistä on vakituisessa käytössä. Niissä käyttämättömissä koreissa on sellaisia T-paitoja, jotka ovat joskus olleet vakituisessa käytössä.  

T-paidoista on erityisen vaikea luopua. Ne ovat keräilyn tuloksia. Mitä tahansa en kelpuuta. Ei sellaisia, joissa lukee jokin vitsiyritelmä. Ei sarjakuvapaitoja - poikkeuksena Muumi. Ei missään nimessä mitään Suomi-leijonaa.  

Olen keräillyt T-paitoja, joissa on jokin kirjallisuus-, kuvataide-, musiikki- tai elokuva-aihe. Niitä on kertynyt aika paljon, sillä olen vuosien varrella osallistunut jos jonkinlaiseen tilaisuuteen ja käynyt melkoisessa määrässä taidemuseoita Suomessa ja ulkomailla. Monessa paikassa on ollut myynnissä paitoja, ja niitä olen ostanut.  

Ensimmäiseksi hyllyn kätköistä tarttui käteen kuvan esittämä paita. Siinä on iso kuva Oscar Wildestä. Ostin sen joskus 1980-luvun alkupuolella Lontoosta. Paita oli silloin aika boheemi. Siihen Lontoon-reissuun ja paitaan liittyy vahvoja muistoja.   

Nyt paita on rikki, sen kainalossa on repeämä, joka on niin suuri, ettei sitä voi korjata. Valkoinen kangas on kellastunut. En ole paitaa pitänyt varmaan neljännesvuosisataan. Muistot ovat kuitenkin tallella. Siirryin vaatekaapilta tietokoneelle katsomaan matkaan liittyviä valokuvia.  

Voiko tällaisen paidan heittää menemään? Se on osa henkilökohtaista historiaani. Ripustin paidan henkariin ja otin siitä valokuvia. Jää ainakin muisto, jos päätän toimia tunteettomasti. Pitää vielä harkita muutama päivä, ettei tule hätiköidyksi. Muut komeroni paidat tarkastan sitten myöhemmin.

 

4 kommenttia:

Unknown kirjoitti...

Kävin Dublinissa vuonna 2001, harmittaa vieläkin äärettömän paljon: Oscar W:n museo oli silloin kiinni.

Oscar oli edellä aikaansa. Hän on sanonut "Kaikkien tulisi pitää jonkun toisen päiväkirjaa". Blogi on päiväkirja/kalenteri/muistio.

Sinä keräät t-paitoja ja minä erikoisia muovipusseja. Taitan ne pieneksi ja säilytän niitä isossa muovikassissa vaatehuoneen nurkassa.

-kummitus- kirjoitti...

On se vaan luojan lykky, etten keräile mitään muuta kuin pölyä. :-D

Kari Rydman kirjoitti...

Älä heitä pois! Tee siitä vaikka kollaasi, jos ei muuta! Fotoshoppaa paidasta ja vanhoista kuvista vaikka symbolistinen teos!

Roope D kirjoitti...

Pitkän harkinnan jälkeen siirsin Wilde-paidan takaisin kaappiin. Teen siitä jonkinlaisen kollaasin. Sitten joskus kun ehdin.
Dessu