maanantai 28. tammikuuta 2013

Kaukokaipuu 

Oli saunailta. Kuuma löyly ja kylmä hanki.  

Löylyn jälkeen istuskellessa ja hankea katsellessa puhe kääntyi etelän iloihin. Yksi oli kohtapuoliin lähdössä lomailemaan Thaimaahan, toinen Teneriffalle. Joku muisteli käyntiään Kanarian saarilla, toinen Karibialla, kuka missäkin. Kaikkialla oli koettu hienoja hiekkarantoja, upeita uima-altaita, lauhkeita laguuneja,  paratiisillisia paikkoja.  

Minä pysyin enimmäkseen hiljaa enkä muistellut menneitä. Pidättyväisyyteni ei johtunut oireilevasta dementiasta vaan siitä karusta tosiseikasta, että en ole koskaan käynyt missään rantalomapaikassa. Paljon olen matkustellut mutta hiekkarannat ja hotellien uima-altaat ovat jääneet väliin.  

Ainoa kerta, jolloin olen pari kolme päivää viihtynyt hiekkarannalla, sattui niinkin eksoottisessa paikassa kuin Vänersborg Länsi-Ruotsissa suuren Vänern-järven rannalla. Olin 19-vuotiaana kaverini kanssa liftausmatkalla ja kimppaan sattui kaksi paikallista tyttöä. Pikku pikku bikinit viettelivät viettämään rantapoikaelämää.  

Mutta siihen se loppui. Längelmäveden kesäkodissani kyllä uin, varsinkin kellun, mutta aurinkoon en jää lojumaan. Istun suuren terijoensalavan alla lukemassa ja kierrän tuolin aina varjon puolelle.  

Saunaporukka sen sijaan oli kokenutta uimarantaväkeä. Monenlaista oli koettu, myös lajia, mitä minä ja kaverini 19-vuotiaina metsästimme Vänersborgissa. Menestystarinoitakin kerrottiin. Oli eletty herroiksi, oli nautittu herkkuja ja saatu monenlaista palvelua.   

Siitä puhe kiertyi palveluammatteihin ja etelän ihmisten mentaliteettiin, joka on kovin kaukana suomalaisesta. Siinä asiassa minullakin oli kerrottavana mainio muistikuva tapauksesta kahdenkymmenenviiden vuoden takaa.  

Olin ottanut 10-vuotiaan tyttäreni mukaan työmatkalle Ateenaan. Kokousten loputtua lähdimme laivalla Kreetan saarelle. Asuimme pienessä hotellissa ja kiertelimme katsomassa nähtävyyksiä.  

Eräänä päivänä istuimme pienen ravintolan terassille. Tytär halusi jäätelöannoksen. Kävi niin, että tarjoilija toi hänelle väärän sortin annoksen, muistaakseni sitrusta kun tytär oli tilannut suklaata.  

Alkoi kauhea hälinä, ravintolan henkilökunta juoksenteli vauhkona, anteeksipyyntöjä  sateli, tyttärelle tuotiin jättiläiskokoinen annos oikeaa lajia ja isälle tuotiin lohdutukseksi iso mukillinen jotakin viinaa. Minä vaivihkaa hienotunteisesti kaadoin pahanmakuisen lahjajuoman johonkin kukkaruukkuun. Eikä puhettakaan mistään maksusta - talo tarjosi kaiken. Toisenkin mukillisen olisin saanut. Lähtiessä vielä uusi kierros anteeksipyyntöjä ja valitteluja tapahtuneesta.  

Siihen ravintolaan palasimme vielä monta kertaa.

 

3 kommenttia:

Sari KS kirjoitti...

Englannissa vuonna 2005, olimme syömässä pienessä maalaiskylässä. Tyttäreni tilasi, limun. Hetken kuluttua italialainen omistaja alkoi huutamaan. Ei mennyt kuin tovi, niin tarjoilija poika toi lautasella pillin. Tyttäreltä pyydettiin anteeksi, he olivat unohtaneet pillin. Saimme ilmaiseksi jälkiruuat, tuon pillin vuoksi.
Suomessa pari vuotta myöhemmin. Tilasin ruokaa ja varmistin, ettei ruuassa ole perunaa. Kerroin olevani sille allerginen. Kaikki läsnä olevat olivat suomalaisia. Ruoka tuli ja siellä oli perunaa. Pyysin kohteliaasti uuden ruuan ja muistitin allergiasta. Tarjoilijan mielestä, voisin siirtää perunat sivuun. En saanut uutta ruokaa enkä edes alennusta, saati sitten anteeksi pyyntöä.

Viimeksi kun kirjoitin pitkän kommentin, myöhästyin töistä 10 minuuttia. Sen vuoksi jätän kertomatta, mitä ajattelen suomalaisesta palvelusta...

Roope Dessutom kirjoitti...


Älä nyt missään nimessä myöhästele näiden takia. Ehtii sen kommentin kirjoittaa illallakin. Tai viikonloppuisin tai lomilla.
Dessu

Sari KS kirjoitti...

Tämä oli ensimmäinen myöhästyminen, kymmeneen vuoteen. Sama olisi käynnyt, jos olisin puhunut aiheesta. Kun alan puhumaan jostain aiheesta, joka kiinnostaa ei puheesta tule loppua.
Jatkoin samasta aiheesta puhumista töissä, musiikin näkökulmasta. Muistikirjan sivuja täyttyi ideoita ja ajatuksia. Myöhästyminen oli (tällä kertaa) vain hyvä asia.