torstai 19. toukokuuta 2011

Ennakkoaavistus

Dessu ei väitä olevansa hääppöinenkään ennustajaukko, mutta silti hänellä on nyt sellainen kutina parrassaan, että Suomi saa kohta jo toisen kansainvälisen suurkilpailuvoiton viikon sisällä. Ennakkomerkit ovat nyt sellaiset.

Edellisen voiton tapahtumapaikka oli Bratislava, tämän aavistelemani paikka on Cannes.

Aavistelemani suurmestari on tietysti Aki Kaurismäki joukkueineen. Kilpailulaji on elokuva. Dessu on seurannut tarkasti ohjaajan uraa aina ensimmäisestä Valehtelijat-nimisestä teoksesta alkaen ja pitänyt kovasti näkemästään. Koti-Suomessa ohjaaja ei ole saavuttanut valtavaa menestystä, mutta maailmalla hän on kulttiohjaajan maineessa. Uutuutta en tietenkään ole vielä nähnyt, sillä sen ensiesitys oli vasta muutama päivä sitten. Olen kuitenkin lukenut useitten kansainvälisten huippukriitikoiden arviointeja, ja ne ovat olleet ylistäviä.

Niinpä uskallan ennustaa: torilla tavataan suuressa kansanjuhlassa ensi viikollakin, vai kuinka? Nyt miehet esiintymislavaa pystyttämään. Entinen ehdittiin jo purkaa, huomasin työmatkallani ohi kulkiessani. Satatuhatta katsojaa ainakin tulossa.

Esiintyjiksi tulevat varmaankin Agents ja Leningrad Cowboys ja joukko iskelmälaulajia, ainakin Annikki Tähti, Reijo Taipale. Harmi että Peltsi ja Badding ja Juice ehtivät kuolla, he kuuluisivat joukkoon. Tilaisuuden juontajiksi tulevat Peter von Bagh ja Atte Blom.

Sankareita ei kuljeteta paikalle vihreällä bussilla. Heidän käyttöönsä hankitaan Volga-merkkisiä autoja.

Yleisradion kakkoskanava valmistautuu esittämään viikon tai parin ajan muutaman Kaurismäki-elokuvan joka ilta. Niitä riittää, niitä on paljon, ja Mika-veljen tuotantoa voidaan siinä sivussa esittää FST-kanavalla. Tärkeimmille elokuville, kuten Tulitikkutehtaan tytölle, on luvassa miljoonayleisö.

Turisteille järjestetään kiertomatkoja Kallion, Sörnäisten ja Sompasaaren kaupunginosiin, erityisesti baareihin, joissa on pajatso ja jukebox. Uhkarohkeimmille järjestetään hurjapäisiä seikkailusafareita, joissa matkataan vaaroja uhmaten Kalliosta Eiraan.

Ilmavoimille muistutetaan, että Hornet pitää lähettää saattueeksi, kun akateemikkoa kuljettava lentokone lähestyy kotimaata. Kulttuuriministeri lentokentälle vastaan. Presidentti lavalle.

Tietysti löytyy myös vastustajia ja pilkkaajia, jotka väittävät, ettei Kaurismäen tuotanto kiinnosta pätkääkään. Näiden hienostelijoiden mielestä ohjaaja ja hänen elokuvansa antavat väärän kuvan upeasta isänmaastamme eivätkä edistä brändityöryhmän tavoitteita. Hänhän suorastaan pilkkaa meitä kuvatessaan rahvaan puuhastelua, ikään kuin se olisi oikea kuva Suomesta. Eivät edes puhu mitään ja ihmisetkin niin rumia. Eikä siniristilippuakaan missään liehutella. Kommunismiahan sellainen on, vai ehkä persua? 

Hemmoteltujen nousukkaiden halveksuntaan olemme saaneet tottua, aina riittää itsensä ylentäjiä. Samaan sarjaan kuuluvat iltapäivälehdet, jotka kansanjuhlan jälkeisenä päivänä repivät skandaalilööppejä siitä, että esiintymislavalla tupakoitiin hillittömästi.

Tällaisia aavistelen, Suomihan on tunnetusti kulttuurimaa.

8 kommenttia:

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Odotan innoissani Akin uutta elokuvaa. Kaikki eivät ole pitäneet hänen rappioromanttisesta Suomi-kuvastaan. Minä olen aina pitänyt. Olen sanonutkin, että parhaita ovat elokuvat, joissa juodaan kahvia ja poltetaan tupakkaa. Olen vanhanaikainen, en pidä erikoistehosteista, en 3D-elokuvista, olen siis kaurismäkeläinen tyyppi, elokuvamaultani.

Kari Rydman kirjoitti...

Mielenkiintoista noissa juhlissa on, ettei yksikään iltalehti nosta juttua ohjaajan horjahtelevasta käynnistä punaisella matolla...

Roope D kirjoitti...

Heidi:
Kiitos samoin, tunnistan kaurismäkeläisen tyypin itsessäni. Nuhjuisuus ei haittaa, kunhan on avara sydän. Oivalsin laadun ensimmäisen kerran 80-luvun alussa, kun ohjaaja eräässä yksityistilaisuudessa tarjosi minulle torilta ostamiaan kirsikoita suoraan suuhun kädellä ojentaen. Siinä eleessä oli luonnetta...

Kari:
Olen ymmärtänyt askeleet niin, että ne ovat rockia ja twistiä...

Nimetön kirjoitti...

Suomalaiset sanat eivät taivu kovinkaan sutjakkaasti keski-eurooppalaisen kielellä, mutta Kaurismäki tulee puhtaasti. Mikalla on vankka kannattajajoukkonsa.

Kunniaa ja gloriaa on haettava siis ulkomailta. - Twistaava suomalainen ohjaaja hassutteli punaisella matolla. Sellaisesta pidetään ja Kaurismäki on pettämätön. Ei siis horjahdellut saati kellahtanut rähmälleen :-).
Kaurismäki on kummajainen suomalaisten julkimoiden joukossa. Häntä arvostetaan oikeasti taitavana ja mielenkiintoisana ohjaajana. Ei muistu mieleen yhtään ulkomaista kritiikkiä, jossa häntä ja hänen töitään ei olisi kehuttu.
Vatimaton mies, hän katosi nytkin (ehkä tupakille tai käsiä pesemään ) viiden minuutin aplodien jälkeen, kun yleisö jatkoi raivokkaasti 'bravootaan'

'Sivummalta seuraaja'

Roope D kirjoitti...

No, vikaan meni ennakkoaavistus. Raadit ovat arvaamattomia.

Muunlaiset menestyksen merkit ovat kuitenkin ilmeiset, joten jälkiviisaiden pilkka on ennenaikaista.

Dessu

Nimetön kirjoitti...

Ei ole pienintäkään syytä lähetellä Töölöntorin reunalle, saati Dessulle ivaa ja pilkkaa! Saihan Kaurismäki 'epävirallisen' kriitikkopalkinnon elokuvalleen!

Nähdään asia positiivisesti - Mikan ei tarvitse selitellä twistiaskeleitaan viikkotolkulla. Ei tarvitse syytellä kipeää nilkkaa, eikä nauravaa kengänkärkeä!

'Sivummalta seuraaja'

Roope D kirjoitti...

Pettymys mikä pettymys. Jury oli kovin amerikkalaispainotteinen, eurooppalaisen taide-elokuvan ymmärrys näyttää olevan siellä aina vaikeaa.

Pieni korjaus sivummalta seuraajalle: se on veljeksistä Aki, ei Mika.

Nimetön kirjoitti...

Tarkkuus on kunnioitettavaa. Kiitoksella oikaisusta! Näin käy usein elävässä elämässäkin, mutta miehet eivät ole moksiskaan.

Pitäisiköhän puuhata omat 'Cannesit' amerikkalaisille ja eurooppalaisille ? ;-)

'Sivummalta seuraaja'