lauantai 4. helmikuuta 2017

Kaiken se tietää?

Kun Bertolt Brecht kehotti, että "ota selvää, sinun täytyy tietää kaikki", hän ei tarkoittanut Google-hakua. Minulle se nykyisin aika usein tarkoittaa juuri sitä.

Kaikki vanhat ensyklopediat olen poistanut käytöstä. Tarjosin niitä aikoinaan divareihin, mutta eivät ne tietenkään kelvanneet. Onneksi niille kuitenkin löytyi uusi koti vanhusten palvelutalon kirjahyllystä. Siellä asukkaat eivät olleet vielä laajamittaisesti siirtyneet digitaaliseen tiedonhakuun.

On minulla tietenkin tallella ja käytössä erikoisalojen laajoja tietosanakirjoja, kuten Kansojen kirjallisuus 1 - 12 ja Otavan iso musiikkitietosanakirja 1 - 5, mutta ne ovat eri asia kuin kaikkien alojen yleistietosanakirjat. Niitä ei Google korvaa.

Netistä löytää hämmästyttävän laajamittaisia tietokantoja. Minulla on runsaassa käytössä esim. IMDb, International Movie Database, jossa on yksityiskohtaiset tiedot maailman kaikista elokuvista, ohjaajista, näyttelijöistä ja muista tekijöistä tarkasti ristiin linkitettynä, niin että kaiken kuviteltavissa olevan tiedon löytää heti. Mikään paperille painettu teos ei ikimaailmassa olisi päässyt lähellekään tällaista täydellisyyttä.

Katsoin uteliaisuuttani pitkästä aikaa, mitä Google tietää minusta itsestäni. Onko se pysynyt mukana ajan riennossa?

On se pysynyt. Kaikenlaista se tietää ja huomaa. Senkin se on huomannut, että joulun alla kirjoitin lehteen nekrologin. Ja että liityin jäseneksi erääseen kirjallisuusaiheiseen yhdistykseen. Kaiken se tietää! 

Onkohan se ihan todellisesti ja pysyvästi "astunut johtoon", niin kuin Brecht laulussaan neuvoo?

Ainakin johtoon astumista internet ja (epä)sosiaalinen media on selvästi edesauttanut, kuten maailmalta näemme. Mutta kumpaa se on oikeasti lisännyt, tietoa vai luuloa?1 kommentti:

ketjukolaaja kirjoitti...

Joku mieshenkilö totesi jossain tv-ohjelmassa, että tässä nykyisessä digimaailmassa parantuneen tiedonsaannin kautta vähemmän opiskellutkin voi olla "ainakin samalla sivulla" keskusteluissa. Se oli minun mielestäni hauskasti sanottu.

En usko, että googlessa on kaikkea tietoa. Tuskinpa googlekaan tietää mitä kaikkea me mietimme mielessämme, ellemme sitten tule sitäkin kertoneeksi näillä sähköisillä foorumeilla. Ehkä harhakuva siitä, että kaikki tieto olisi netissä, syntyy siitä, että jotkut väestöryhmät käsittävät ja haluavatkin käsittää tiedon tarkoittavan pääosin nk. kirjatietoa. Silti on olemassa muunlaistakin tietoa, joka voi tietysti jonkun mielestä tuntua luulolta ellei sitä ei ole tieteellisesti tiedoksi brändätty ja googleen prändätty. Joskus voi sitten sattua semmoistakin, että se googlen ulkopuolinen tieto johtaa parempiin tuloksiin kuin jäykkäliikkeinen kirjatieto.