maanantai 25. maaliskuuta 2013

Muuan mies 

Muuan mies (nimeä en kerro!) oli saanut toimistonsa tytöiltä syntymäpäiväksi lahjakortin tatuointiliikkeeseen. Hieno lahjaidea, vaikka miestä aika lailla pelotti mennä pisteltäväksi.  

Tuekseen ja turvakseen mies pyysi mukaan sihteerinsä neiti C:n (nimi muutettu). Neiti on nuorta ikäpolvea, toisin kuin pomonsa. Neiti osaisi olla makutuomarina, ettei pomon nahkaan pistellä luurankoja tai lohikäärmeitä.  

Neiti C:n läsnäolo osoittautui hyödylliseksi, sillä pomon nahkaan ei kaiverrettu mitään säädyttömyyksiä vaan Muumipappa. Tästä kiitollisena hän ojensi sihteerilleen kahdenkympin setelin ja tarjosi päälle lounaan Fredrikinkadun nepalilaisessa ravintolassa.  

Siinä pomo teki virheen. Pahan virheen.  

*   *   *     

Pelko valtasi pomon elämän. Yöt muuttuivat unettomiksi, käsiin ilmestyi vapinaa ja otsaan tuskanhikeä. Hän seurasi tiedotusvälineitä ja alkoi vähitellen ymmärtää tekonsa moraalittomuuden. Hän nimittäin oli jättänyt tekemättä ilmoituksen Neiti C:lle maksamastaan palkkiosta. Olisi pitänyt täyttää lomakkeita, joilla maksetaan vero, tapaturmavakuutus, työttömyysvakuutus, eläkeraha ja muuta sellaista. Ja toinen lomake, jolla ilmoitetaan ateriaedusta.  

Tiedotusvälineet toitottivat, että valtakunnassa on toinenkin samanlainen liero, joka on juuri jäänyt kiinni. Valtakunta oli kuohuksissaan tapahtuneesta ja vaati syylliselle rangaistusta. Mies ymmärsi, että hänelle itselleen on käymässä samalla tavalla. Ei tarvita muuta kuin neiti C:n ilmianto, ja sitten se on menoa. Pitkä ja ansiokas ura päättyy katastrofiin.  

Mikä häpeä! Mies oli itse esiintynyt kuin moralismin ylipappi ja kiukutellut suureen ääneen finanssiveijareista ja veroparatiiseista, ja sitten hän on itse jäämässä kiinni. Televisiossa hän näkee Suomen yrittäjien toiminnanjohtajan hymyilevän kuin jakoavain ja vaativan rangaistusta vilpistä kärynneelle. Veroparatiiseista toiminnanjohtaja ei sano mitään.  

Piinaviikko on alkamassa.

 

3 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Täsmällinen kuvaus totalitaristis-moralistisesta ajastamme. Oletko varma, ettei joku jo ole soittanut poliisin ilmianto- ja kantelupuhelimeen? Sitten alkavat kuulustelut. Koko ystävä- ja tuttavapiirisi käydään läpi ja etsitään tatuointeja ja C-nimisiä sihteereitä...
Terveisiä nimimerkiltä "Kerran lailliselle tielle eksynyt, mutta sitten vihastunut"!

Unknown kirjoitti...

Ymmärrän hyvin, ettet kerro nimeä. Niin törkeä rikos kyseessä. Huh, kuinka pystyt pitämään itsesi yhtenä kappaleena...

Anonyymi kirjoitti...

Ettei nyt vaan kenellekään, varsinkaan verottajalle, jäisi väärää käsitystä:

En se MINÄ ollut. Se oli "muuan mies". Kuulin jutun kun jonotin kaupassa kassalle. Tuntemattomat henkilöt siinä keskenään juttelivat. Minä vaan tarkkakorvaisena satuin kuulemaan.

Dessu