maanantai 28. elokuuta 2023

Bussipysäkin yllätys

Erityisen huonosti voi runous, eikä kehumista ole muussakaan kirjallisuudessa. Myyntiluvut pienenevät, lukeminen vähenee, kirjojen painosmäärät kutistuvat. Nuoriso ei lue ollenkaan, paitsi nettiä. Kustantamot ovat hätää kärsimässä. Modernisti sisustetuissa taloissa ei enää ole kirjahyllyjä.

Onko ongelma korjattavissa? Joko gutenbergiläinen aikakausi meni ohi? Eivätkö ihmiset ihan oikeasti kaipaa enää lukemista?

Sain asiaan miettimisen arvoisen näkökulman, kun kävin äskettäin katsomassa Maria Jotunista tehtyä muraalia (ks. blogini 22.8. 2023). Haagalaisella Thalianaukion bussipysäkillä huomasin lasiseinään liimatun paperin, jossa oli tuntemattoman tekijän kirjoittama runo.

Runopaperi herätti kiinnostusta. Jokseenkin jokainen pysäkille tullut pysähtyi lukemaan. Sitä luettiin yksin ja yhdessä, siitä keskusteltiin, se aiheutti iloisia ilmeitä, hymyä, nauruakin.

Runo tuli ihmisille vastaan oudossa paikassa. Pysäkin seinällä sen saivat eteensä ihmiset, jotka tuskin ottavat runokirjaa koskaan käteensä. Mutta siinä runo kelpasi ja aiheutti tunnereaktioita.

Bisnesihmisille ja markkinointiväelle mietittäväksi, olisiko mahdollista jalostaa ja laajentaa tällaista runoja pyytämättä ja yllätyksenä -ideaa niin että siitä runoilijallekin korvausta kertyisi.

 

3 kommenttia:

aino harjula kirjoitti...

Hauska ja hieno idea tuntemattomalta. Kiva postaus!

ketjukolaaja kirjoitti...

Norjalaisen Ambjörnsenin romaanissa Veriveljet, josta on tehty elokuva ja näytelmä, kerrotaan Elling-nimisestä jannusta, joka kirjoittelee runoja ja keksii laittaa niitä runoja kaupassa myynnissä oleviin hapankaalirasioihin. Hapankaalin ostajat sitten lukevat niitä runoja ja kiinnostuvat tekijästä, joka saavuttaa jonkinmoista runollista menestystä. Varmaan moniin pakkauksiin saisi runoja mahdutettua ihan tuotteen valmistajan toimestakin, tiedä sitten tykkäisivätkö kaikki niistä ja tuottaisivatko ne runoilijoille muuta kuin tuskaa kielteisen somepalautteen taotta?

Dessu kirjoitti...

Hyvä idea tuo runo säilykepurkissa. Ehkä siitä voisi kehitellä sarjatuotteen, kuten takavuosien keräilykuvat purukumipakkauksissa. - "100 runoa näkkileipäpaketeissa - kerää koko sarja!" Ja paketin hinnasta 10 sentiä runoilijalle.