torstai 2. marraskuuta 2017

Valittamisen aihetta

Valittamisen aihetta aina löytyy, kun hetkeksi kahvipöytään istutaan. Se on aidointa suomalaisuutta.

Virtanen oli kiukkuinen postille. Hän oli ollut Lapissa ja lähettänyt postikortteja, niin kuin vanhanaikaiseen kohteliaaseen tapaan kuuluu. Ei mitään sähköposteja tai instagrammeja.

Mutta posti ei hoitanut osuuttaan tässä perinnepuuhassa. Virtanen oli ehtinyt Lapista kotiin Helsinkiin ennen postikortteja. Meni kohtelias ele pilalle. Syy on postin, joka on "tehostanut" toimintaansa. Osoitteet Virtanen kyllä vakuutti kirjoittaneensa selvällä käsialalla.

Minäkin siinä innostuin julmistelemaan postille. Kerroin tilanneeni pienen erikoisakun Hollannista. Kesti kaksi viikkoa ennen kuin paketti saapui. Siinä ajassahan olisin itse ehtinyt sen hakea. Vaikka laivalla ja junalla matkustaen, ei olisi tarvinnut lentää.

Posti on löytänyt uusia tehtäviä vähenevän kirjepostin tilalle. Näppärät ja reippaat postinkantajat leikkaavat nurmikot ja lapioivat lumet. Posti hoitaa syrjäseutulaisten kauppa- ja apteekkiasiat. Posti hoitaa vanhusten lääke- ja ruokahuollon sekä siivouksen.

Tulevaisuudessa postin toiminnan ennakoidaan laajenevan yhä uusille aloille. Arvailimme, että ennen pitkää posti tehostaa toimintaansa vielä nykyisestäkin ja hoitaa kirjeenkannon ohessa mm. parturi-kampaamotyöt sekä manikyyrin, akupunktion ja hieronnan sekä fysioterapian, taksi- ja sairaankuljetukset, autojen korjauksen ja katsastuksen, siviilivihkimiset ja kastajaiset, maalaus- ja rakennustyöt, viljely- ja puutarhatyöt, perunkirjoitukset, avioerot ja testamentit, vähäisemmät lääketieteelliset toimenpiteet, kuten verenpaineet, rokotukset ja umpisuolet. Ja eutanasiat, lisäsi lopuksi Virtanen, jonka pitää aina saada viimeinen sana.

Toivottavasti myös kirjeenkantoon kehitetään nykyistä tehokkaampia menetelmiä.
1 kommentti:

ketjukolaaja kirjoitti...

Minä muutin kuukausi sitten. Jo kuukausi ennen muuttoa tein osoitteenmuutosilmoituksen ja sen yhteydessä maksoin kolmekymppiä siitä, että vuoden ajan posti käännetään uuteen osoitteeseen. Sitten tuli edelleen postia vanhaan osoitteeseen. Postinkantajalta tiedustelin syytä tähän, jolloin hän kysyi olinko tehnyt jälkeenlähettämispyynnön vain ykköspostia koskien. Menin hämilleni ja mietin mitä ykköspostia minä oikeastaan enää saankaan? Postinkantaja väitti, että osan laskuista jakaa lehdenjakaja.

Otin selvää tekemästäni jälkeenlähettämispyynnöstä ja sen piti koskea kaikkea postia. Postinkantaja selitti, että nyt kun hän sen tietää niin hän yrittää muistaa ottaa sen huomioon! Hän väitti, että ainakin lehtien jälkeenlähetys kuuluu lajittelukeskukselle, jolla ei ollut tietoa jälkeenlähetyspyynnöstäni. (Voisi melkein kuvitella, että joku voisi tämän seikan heille ilmoittaa?) Yritin selittää postinkantajalle, miten pitää toimia postia kantojärjestykseen asetellessaan, sillä olin kolmisenkymmentä vuotta sitten itse Postilla töissä. Sotkeuduin kuitenkin sanoissani enkä tiedä mitä postinkantaja siitä kaikesta mahtoi ajatella. Niin paljon on mitä en tiedä.

En tiedä sitäkään onko olemassa sellaista suomen kielen sanaa kuin "fak'apannut", mutta jos on tai mikäli sellainen päätetään ottaa käyttöön, voisi joku laatia Nykysuomen sanakirjaan sitä koskevan esimerkkilauseen, jossa Postikin määttiijjä mainittaisiin.