keskiviikko 30. maaliskuuta 2016

Yhteen hiileenPääministerin kielikuvalle on naureskeltu. On sitä kyllä selitelty nerokkaaksikin.  ”Toivottavasti tulppa lähtee nyt pois paatista ja päästään eteenpäin” kääntyy minun lukemanani enemmän sinne hölmölle puolelle.

Olen näitä kielikuvalipsahduksia vuosikaudet kerännyt. Heti nousi mieleen, että jossakin varastoni kätköissä on toinenkin samantapainen ja samaan aihepiiriin liittyvä lennokas ajatus. Löytyihän se.

"Tehtäväni on pitää sanomalehti Suomenmaan
 köli vedenpinnan yläpuolella talousvaikeuksista
 huolimatta, sanoo uusi päätoimittaja."

Tämä löytyi Suomen kuvalehden Jyviä ja akanoita -palstalta joskus kauan sitten, varmaankin edellisen vuosituhannen puolella. Lähdeviitteitä en ole tullut merkinneeksi.

Näitä riittää. Kirjailija Juhani Peltonen kertoi saaneensa Elmo-romaanin idean katsellessaan televisiota, jossa ”rehellisen näköinen, asiaansa pyhästi uskova urheilutoimittaja lausui silmiin katsoen kuvaruudusta näin: ’Rinteille ja rotkoihin on jälleen keräytynyt täysi huone. Kymmenettuhannet ihmismuurahaiset muodostavat värikkään rypäleen.’

Peltonen innostui leikkimään tällaisilla. Elmo on niitä tulvillaan ja myöhemminkin syntyi huimaavaa tekstiä:  "Hän on paistattelemassa päivää risukasassa, panemassa omiaan ketunhäntä kainalossa, palturia hampaankolossa, pajunköyttä varpaanvälissä, koira sydämen paikalla."

Klassinen esimerkki juhlapuheiden fraasikimpusta meni näin: "Ajan rautainen hammas, joka kuivaa kaikki kyyneleet, on kasvattava ruohon näidenkin haavojen ylle.”

Urheilun kieli näyttää olevan erityisen altis. "Suomen urheiluyleisö joi Stadionilla tappion katkeran nektarin", "Ruotsi ei päässyt rokottamaan kylmää suihkua suomalaisten niskaan", "Turnauksen voittajan käsi nousee salkoon". Ilman lähdeviitteitä en rohkene väittää, että kaikki nämä löydöt ovat todellisia. Toisaalta en hämmästyisi, vaikka olisivatkin.

Ei tuttujen fraasien uudenlainen yhdistely onneksi sentään aina mönkään mene. Eräästä laskevan kannatuksen puolueesta sanottiin, että "nyt pitäisi puhaltaa yhteen hiileen. Mutta eivät näytä puhaltavan, pikemminkin pissaavan. Mutta yhteen hiileen sentään".

Kuvassa kokoelma vanhoista Jyviä ja akanoita -löydöistä.

[jatkuu]
3 kommenttia:

ketjukolaaja kirjoitti...

Kiitos vain! Hyvät naurut noista sain! Luojan paikka vapaana ja käytettyjen naisten vaatetusliike taisivat olla parhaat.

Olen usein ihastellut tekstiä, jonka näkee mm. teatterin naulakon vierellä: "Emme vastaa naulakkoon jätetyistä vaatteista". Nykyäänhän voikin saada ihme vastauksia vaikkei olisi mitään kysyttykään.

Joku päivä kuulin radiosta, miten aikoinaan oli Suomessa pelätty ettei jouduttaisi "Kekkosen kanssa tukkanuottasille". Siinä olisikin häviö aika varma, ellei ihan liimanäppi sattuisi olemaan.

Vuonna 1970 muistaakseni pidettiin jääkiekon mm-kisat Tukholmassa. Suomi pelasi ensin pari peliä hyvin, mutta hävisi sitten Tsekkoslovakialle 9-1. Savon Sanomien otsikko kuului "Hokkarit särähtivät hiekkaan". Minusta se tuntui aika tyylikkäältä.

Kuulemma eräs puoluejohtaja oli jotain juhlatilaisuutta avatessaan lausunut: "Kun nyt olemme kokoontuneet ensimmäistä kertaa tähän perinteiseen juhlatilaisuuteen..."

Kari Rydman kirjoitti...

Molemmat naapurihuoneistot rivitalossa ovat tyhjillään. Silti vilkaisin juttuasi lukiessani ympärille: "Ei sunkaan vaan joku huomannut että nauroin ääneen ihan yksinäni!"

Roope D kirjoitti...

"Itsekseen naureskelu on hiipivän hulluuden merkki", sanoi muinainen kemianopettajani kesken oppitunnin ja osoitti minua.