maanantai 18. tammikuuta 2016

SänkyongelmiaHuomaan tulevani yhä laiskemmaksi. En oikein viitsisi enää sänkyäni pedata.

Laiskuus on yksi kuolemansynneistä. Jo lapsena sitä oppi kammoksumaan tai ainakin piilottelemaan. Siitä varoittelivat kaikki oikein ajattelijat, kuten koulu, kirkko ja maalaisliitto.

Vanhemmiten viisastuu: mitä väliä. Eihän kukaan näe. Jos joku tulee kylään, voin pistää makuuhuoneen oven kiinni.

Sitä paitsi petaaminen altistaa alaselkävaurioille. Minulla on monta kertaa vuosien varrella selkä nitkahtanut kipeäksi siinä asennossa, jonka petaaminen vaatii. Etukumarassa kurotteleminen sängyn takalaidalle, jotta saisi lakanan reunan tungetuksi patjan alle. Se on paha asento. Sen seurauksena olen sitten kulkenut monta päivää kumarassa kuin kulmaviivoitin enkä pääse istumasta oikaisemaan selkää ilman käsivoimien työntöä.

Jotain outoa on patjan laadussakin. Töölöntorin sängyssä minulla on paksu ja kallis patja. Kesäasunnollani Längelmäveden rannalla minulla vuosikymmeniä vanha viisisenttinen vaahtokumipatja ja laverisänky. Jälkimmäisessä selkä pysyy kunnossa, edellisessä niksahtelee tuon tuosta. Herää ilkeitä mietteitä kalliiden design-patjojen kelvollisuudesta. Huijaustako?

Kuvassa petaamaton sänkyni kesäkodin vanhan hirsitalon pikkukammarista. Ohut patja ja laverisänky. "Sinne vie mun kaihoni pohjaton."

Kieltämättä kuvaa katsellessa herää epäilyjä hieman levottomasta nukkumisesta, mutta ei se mitään, kun selkä pysyi hyvässä kunnossa.
2 kommenttia:

Nimetön kirjoitti...

Roope hyvä, laiskana miehenä käytän joko ohuessa patjassa tai sitten petauspatjassa pussilakanaa. Pujotat vaan petarin tai patjan pussiin sisälle ja jos on ylimääräistä niin sitten vaan taitat reunan alle. Ja eukot kehuu siistiksi mieheksi!

Nimetön kirjoitti...

Mannerheimin, joka kärsi selkäkivuista, kerrotaan nukkuneen kotonaankin telttavuoteessa. Siis sellaisessa pukkisängyssä jossa nukutaan pingoitetun puuvillakankaan päällä. Se on tarpeeksi joustava ettei lonkat tule kipeikisi, mutta samalla tarpeeksi jämäkkä ettei selkä painu mutkalle.