torstai 9. lokakuuta 2014

Viikon tapahtumiaTänään, torstaina, kiinnostavin tapahtuma on erään oven aukeneminen klo 14.

Aukeava ovi sijaitsee Tukholmassa. Avatusta ovesta astuu lehdistön eteen Ruotsin akatemian sihteeri ja lukee paperista, kuka saa Nobelin kirjallisuuspalkinnon ja millä perusteella.

Veikkailut, arvailut ja vedonlyönnit ovat taas olleet vilkkaita. Joskus ne osuvat kohdalleen, yleensä eivät.

Arvailu ja spekulointi on aina ollut vilkasta. Viime kesänä törmäsin sattumalta  erikoiseen tapaukseen. Minulla on kesäkodissani Längelmäveden rannalla huomattavan paljon tallella vanhoja sanomalehtiä. Niitä luen ihan ilokseni.

Sattuipa käteen paikallislehti nimeltä Kuorevesi - Mänttä - Wilppula vuodelta 1933 (3. marraskuuta). Siinä oli tällainen "uutinen".  


Ihan varmana julkaistavaa tietoa ei pidetty, sillä verbien modus on potentiaali, mikä ilmaisee epävarmuutta. Mutta aika varmaa tietoa sen on täytynyt olla, kun se pienen maalaispitäjälehden sivulle on päässyt. Joltakin "luotettavalta taholta" on saatu tieto.

Kyllä F. E. Sillanpää Nobelinsa sai, mutta se tapahtui vasta vuonna 1939. Lehti julkaisi tiedon asiasta kuusi vuotta liian aikaisin.

Muutakin mielenkiintoista pohjoisen Pirkanmaan lehdessä julkaistiin samana päivänä. Liitän tähän lukijoiden nautittavaksi koko "pikku-uutisten" palstan.4 kommenttia:

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Jännittävää.

Tämä päivitys ei jostain syystä näy blogilistassani.

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Nyt näkyy. Kummallista.

Roope Dessutom kirjoitti...

Heidi,
Ei ole ensimmäinen kerta, että näin käy, eikä pelkästään sinulla vaan kaikilla niillä lukijoilla, joilla on sivullaan suora linkki blogiini.

Syytä en ymmärrä. Tilanne korjaantuu, kun avaan sen "kadonneen" tekstin ja teen siihen minkä tahansa näennäisen korjauksen, vaikkapa yhden välilyönnin, ja sitten julkaisen tekstin uudestaan. Ja sen jälkeen linkki on näkyvissä. Näin tein tänäänkin kahden kommenttisi välissä.

Dessu

Roope Dessutom kirjoitti...

Ettei pääasia unohtuisi:

Ruotsin akatemian sihteeri avasi oven ja ilmoitti, että palkinnon saa Patrick Modiano, Ranska.

Dessu