keskiviikko 20. elokuuta 2014

Terveisiä laituriltaElämän pitäisi olla niin kuin perhosella kesäpäivä. Silloin ei joutuisi yhtäkkiä kesken kaiken iloisen elämän lähtemään pois Längelmäveden rannoilta viettämään syksyä ja ikävää jossakin Töölössä.

Tiedä sitten, miten niillä Längelmäveden perhosilla syksy sujuu. En ole katsomassa. Läksiäisiksi luin Pentti Haanpään novellin "Syksyä ja ikävää Napasalon kirkolla", ikään kuin valmistautuakseni tulevaisuuteen, jossa ei ole perhosia. Napasalo tai Töölö, yksi ja sama, marraskuiset mietteet molemmissa samankaltaiset.

Kesän vietin enimmäkseen joutilaana, mitä nyt puita pilkoin, ruohoa leikkasin ja vieraita passasin. Keskellä kesää poikkesin Tukholmassa. Yöt ovat kesän parasta aikaa. Kuljeskelin rantatiellä, soutelin järvellä, saunoin ja uin, istuin laiturilla varpaat vedessä.Lämpimät kesäyöt olivat harvinaista herkkua, kun saattoi istua pitkään laiturilla ihan saunaiholla eikä tullut kylmä, Kuunnella yölaulajia, katsella vesisiippojen lentelyä, miettiä suuria asioita, kokea harvinaisia elämyksiä.

Väittävät, että ilmastonmuutos tuntuu jo. Ensin on pirullisen kylmä kesäkuu, sitten uskomaton helleputki. Keskilämpötila nousee, eteläiset kasvi- ja eläinlajit valtaavat alaa yhä pohjoisempana. Kohta on varmaan Längelmäveden rannoillakin krokotiilejä ja virtaheposia ja minun laituriyöni muuttuvat levottomiksi. Nyt levottominta oli joutsenten huuto.
3 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Kesän äkillinen loppuminen otti kipeää, kipeämpää kuin ennen. Ikäkö siinä syynä? Mutta tervetuloa takaisin! - Tämän kommentin edellä taitaa olla spammia, ties vaikka myrkyllinen linkki...

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Dessu on saapunut laiturilta jonkun torin reunalle. Myydäänkö Töölöntorilla edes mustaa makkaraa? Kiva kuitenkin, että palasit.Ehdin jo hieman kaipailla.

Roope D kirjoitti...

Kiitän tervetulotoivotuksista. On liikuttavaa kokea olevansa näin kaivattu.

Ei ole Töölöntorilla mustaamakkaraa. Lähikaupasta kyllä löytyy - muovipakkauksessa. Minua puute ei isommin häiritse, sillä en ole kovin hyvä makkaramies. Kerran kesässä riittää. Mieluummin syön vaikkapa vuohenjuustosalaattia mansikoilla.

Dessu