tiistai 4. lokakuuta 2011

Mitä hyötyä?

Dessu on kerännyt kesäkotinsa kirjahyllyyn lasten- ja nuorten kirjoja. Tyttärentyttäreni Sohvi löysi sieltä Muumi-kirjat lomaillessaan kesällä Längelmäveden rannalla.

Sohvi löysi heti Muumi-filosofian ytimen lueskellessaan riippumatossa maaten. Kun Dessu-vaari sai joutilaana hellepäivänä siivousimpulssin ja komensi Sohvin mukaan auttamaan, Sohvi luki kirjasta:

" Kyllä te vietätte elämää. Korjaatte, puuhaatte ja hypitte aamusta iltaan. Mokoma hosuminen voi olla vaarallista. Johan sitä masentuu kun vain ajatteleekin kaikkia niitä jotka tekevät työtä ja raatavat. Ja mitä hyötyä siitä on? Eräs sukulainen luki trigonometriaa tuntokarvansa lerpalleen, ja kun hän oli oppinut kaiken, tuli Mörkö ja söi hänet suuhunsa. Joopa joo. Mörön vatsassa hän sitten lojui niin erinomaisen viisaana!  "
*  *  * 

Eipä sitten siivottu vaan jätettiin sikseen. Vieraita tuli, mutta kaikki ilmeisesti viihtyivät. Eivät ainakaan valittaneet.Sohvin repliikki jäi kuitenkin sen verran vahvana mieleen, että otin Muumi-kirjat mukaan Helsinkiin. Olen niitä kyllä ennenkin lukenut, mutta taidan lukea uudestaan.

Luen sitten kun ehdin, viitsin ja tulen sille päälle.


Kuvissa Tove Janssonin koti-ateljee Ullanlinnankatu 1 Helsinki (talon tornissa).


5 kommenttia:

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Noiden lainausten perusteella päädyin siihen, että on ruvettava lukemaan muumeja. Pidin erityisesti tuosta jutusta, jossa joku lojui Mörön vatsassa erinomaisen viisaana. Pelkään, että minulle käy juuri noin. Kirjoitatko muuten keskellä yötä?

Roope D kirjoitti...

Heidi

Kyllä, keskellä yötä kirjoitan, tai tarkemmin ilmaistuna keskiyön jälkeen. Vuorokausirytmini on kieltämättä lievästi epäsovinnainen. Klo 2:een mennessä pitää olla valmista, jos ei ole, siirrän seuraavaan yöhön.

Miten se menikään vanha lönnrotilainen viisastelu: Illan virkku, aamun torkku, se tapa jne. Ei päde minuun.

Et olisi ensimmäinen lääkäri, joka toruu tällaisesta. Muutos ei vaan onnistu, olen kyllä yrittänyt.

En yleensä ehdi tietokoneen kimppuun ennen keskiyötä. Työaikani on joustava, joten sen puolesta ei ole kiirettä. Vakiintuneisiin käytäntöihini kuuluu myös tunnin siesta työpäivän päätteeksi.

Muumi-sitaatista: kommentistasi näkyy, että layout hämää luulemaan, että siinä on useita sitaatteja. Ei ole, se on yhtä kokonaisuutta koko pätkä. Yritän muokata paremmaksi.

Dessu

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Enhän minä toru, pois se minusta. Hämmästelen vaan kun ammulla avaan koneen ja huomaan päivityksesi ilmaantuneen muutama tunti sitten.

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa luettavaa ! Rauhoittavaa, ulkona on pauhaa joku märkä hurrikaani äänestä ja kohinasta päätellen.

Muumi -kirjoja on kahdeksan edessäni hyllyllä. Se on oma hylly Akulle, Muumille ja Töpöhännälle. Pojantyttäreni on jo kiinnostunut 'ei niin lapsellisista', mutta minulle ne soveltuvat.

Ullanlinnankadun talon ohitin päivittäin kerran pari asuessani Helsingissä. Talon näkeminen tuo mukavia muistoja mieleen.

"Sivummalta seuraaja"

Merja kirjoitti...

Pyysin itseäni viisaammalta pojaltani listan kirjoista, joista voisin ammentaa oikein kirjatietoa yhteiskunnallisista kysymyksistä. Filosofia-osastoon kuului myös Muumipappa ja meri. Pitää hommata.