keskiviikko 19. lokakuuta 2011

Herkuttelemaan

Töölöntorin palvelutaso romahti, kun Nybergin Herkku taannoin lopetti toimintansa. Torikauppakin on vuosien varrella käynyt niukaksi. Jäljellä on vain Alepa.

Nurkan takana Töölöntorinkadulla on kyllä yhden sortin herkkukauppa, mutta sen valikoima rajoittuu kahvi- ja teelaatuihin ja suklaaseen. Hyvä niinkin, olen niiden kaikkien ystävä. Muilta osin kotitorini laitojen kaupallinen tarjonta koostuu nuottikaupasta, silmälasikaupasta, viinakaupasta, pankista ja kahdesta ravintolasta. Ja nakkikioskista.

Jos herkkuruokia kaipaa, on lähdettävä kauppahalliin, joita on Hakaniemessä ja Etelärannassa. Jälkimmäinen sattuu olemaan aika lähellä työpaikkaani, joten sinne tulee usein poiketuksi. Takavuosina halli oli myös kotikulmillani Tunturikadulla sekä Hietalahden torilla, mutta ne on suljettu. Lehtitieto väittää, että Hietalahden avaamista suunnitellaan taas, sillä nykymuodossaan antiikkikauppana se ei ole kovin hyvin menestynyt.

Sitten on tietysti Stockmannin herkku. Siellä poikkesin tänään, sillä olen hankkimassa aineksia suunnitteilla oleviin pieniin pitoihin.

Stockmannin herkku on aika epäterveellinen paikka. Siellä nimittäin menettää helposti mielenrauhansa.

Niin kävi minulle tänään. Jotenkin unohdin, miksi menin sinne. Kiertelin ja katselin ja keräsin koriin kaikenlaista kiinnostavaa. Vasta kotona huomasin harmikseni, että ostokseni eivät mitenkään liity suunnittelemiini kekkereihin. Ymmärsin ostaneeni itselleni maisteltavaa, en muille tarjottavaa.

Maistelin. Kyllä siitä mielenrauha palautui. Ainakin sen verran, että päätin mennä huomenna uudestaan, mutta tällä kertaa ostoslistan kanssa.

Maistellessa kirjoitin sen listan ja sijoitin sen valmiiksi olkalaukkuni pikkutaskuun.

Kuvassa oleva ostoslista ei ole se. Hyödyllinen tuollainen lista silti olisi. Tosin näppäryydestään huolimatta se taitaa sisältötarjontansa osalta olla vähän suppea Stockmannin herkkuun menijälle. Ehkä Alepaan menijälle sopiva, kun Elantoja ei enää ole. (kuva klikkautuu lukukelpoiseen kokoon)

4 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Senappi... Onkohan Elannolle tullut kirjoitusvirhe? Vai onko makkaran huntua todella sanottu joskus noin... Ainakin tuo tuubi mikä on kotona kirjoitetaan sinappi :)

Kari Rydman kirjoitti...

Vai on Nybergin Herkku lopettanut! Isävainaa ajoi sinne säännöllisesti vielä yli 90-vuotiaana, Lauttasaaresta.
Mutta tuollaista Elannon lähes digitaalista varastolistaa en ole ennen nähnyt. Sehän on ihan loistava! Ja on sinulla?
Ruotsiksi sinappia kyllä ainakin ennen aikaan sanottiin sennapiksi. Siis äännettiin. Kirjoitettaessa Senap.

Roope D kirjoitti...

Elannon hieno ostoslista ei ole hallussani. Muistan sellaisen kyllä eräältä sukulaisperheeltäni 50-luvulta. Saattaa olla heillä tallella jossain omakotitalon ullakolla. Pitäisipä kysyä.

Esillä oleva kuva on peräisin jostakin Elannon näyttelystä, tarkemmin en muista.

Dessu

Anonyymi kirjoitti...

Varsinaisia ihanalle tuoksivia herkkukauppoja ei ole enää kuin mielikuvissa. Se ihmetyttää, sillä herkkujen syönti/käyttö on tilastojen mukaan lisääntynyt kaikenmoisista karppauksista huolimatta. - Stockman Herkusta saa mitä vain mieleen juolahtaa, mutta eihän se ole oikea 'herkkukauppa', jossa myyjä kertoisi ummet ja lammet tuotteista ja niiden valmistuksesta tai historiasta! Mennyttä maailmaa - paitsi keskemmällä Eurooppaa.

'Sivummalta seuraaja'