perjantai 29. lokakuuta 2010

Kun Kusti polkee

Ensin Suomen Posti muutti nimensä ”virtaviivaisemmaksi”. Uuden nimen onnistuminen on kuitenkin kyseenalaista. Sehän ei edes rimmaa vanhaan lauluun. Kokeilkaa itse:

Kun Kusti polkee / niin Itella kulkee…
Nyt sitten virtaviivainen Itella menettää monopolinsa - kilpailun nimissä tietenkin. Tulee kilpailevia firmoja tekemään samaa kirjeiden ja pakettien jakelua. Kohta on varmaan Dessunkin ovella jonossa kirjeiden ja pakettien tuojia.

Dessu vähän epäilee. Riittääkö jaettavaa monelle firmalle? Kirjeiden määrä on vähentynyt, sillä harva enää kirjoittelee kirjeitä. Laskuja ja mainospostia kyllä riittää.

Dessu ei muista, milloin olisi viimeksi saanut oikean kirjeen. Kortteja tulee silloin tällöin kaukomatkoilla olevilta kavereilta. Ja tietenkin läjä joulukortteja, ei juuri muuta. Sama pätee Dessun itsensä lähettämiin. Viimeksi pistin oikean käsin kirjoitetun kirjekuoren postiin - anteeksi Itellaan - joskus keväällä. Se sisälsi surunvalitteluadressin.

Ei sellaisesta monelle firmalle jaettavaa riitä.

Toista on mainosposti ja laskut. Nekin ovat kuitenkin siirtymässä sähköiseen muotoon. Sen sijaan postimyynti taitaa olla lisääntymässä. Mutta ainakaan Elloksen paketteja ei kanneta kotiin, Dessun itsensä pitää hoitaa niiden jakelu Linnankoskenkadun postista kotiin Töölöntorin nurkalle. Tosin ei niitäkään ole vaivaksi asti ollut. Oli yksi ainoa ja siitäkin pari vuotta. Paketissa oli pyjama. Huono ja ruma, paljon rumempi kuin kuvassa, joka oli Itellan kotiin kantamassa paksussa kuvastossa. Mutta siitä en syytä Itellaa.

¤ ¤ ¤

Dessu ei oikein käsitä loputtoman säästämisen tarvetta - siihenhän kilpailuttamisella pyritään. Miksi ennen oli tässäkin asiassa varaa pitää yllä hyvää palvelua? Postikonttoreita oli joka kylässä ja niissä henkilökuntaa. Nyt useimmat postikonttorit sijaitsevat jossain Valintatalon eteisaulan nurkassa, maaseudulla enimmäkseen naapuripitäjän Valintatalon. 

Längelmäveden kesäkodin posti tuotiin ennen kotipihan tienristeykseen. Hakumatka oli sata metriä. Nyt Fiat Puntolla ajava mies ei tule lähellekään kotiristeystä vaan laatikko piti siirtää yli kilometrin päähän. Tie on hyvässä kunnossa, siitä se ei ole kiinni. Puntomiehellä on kiire.

Dessun lapsuudenkodissa Jyväskylässä Posti-Bertta kulki polkupyörällä. Siinä oli vankka etuteline laukulle. Bertalla oli aikaa pysähtyä juttelemaan laatikoilla odottavien kanssa. Usein hän tuli sisään kahville. Bertan mukaan saattoi laittaa myös lähtevät kirjeet, hän hommasi niihin postimerkit, tarvittaessa kirjekuoretkin. Aina ei tarvittu edes postimerkkiä, jos vastaanottaja asui saman piirin alueella. Muitakin asioita Bertta hoiteli, kävi esim. pyynnöstä hoitamassa apteekkiasiat.

Joulun alla joku kyläläisistä kiersi talosta taloon keräämässä Bertalle lahjarahaa. Yhteistyö pelasi molempiin suuntiin.

3 kommenttia:

kariav kirjoitti...

Ehdotan, että Kustin nimi muutetaan Kutellaksi. Silloin rimmaa ja samalla laulu kuvaa nykyistä Itellan asennetta:

"Kun Kutella ilkee, niin Itella kulkee."

Työpaikalleni tuli männävuosina kirje Brysselistä. Sitä ei toimittanut Itella, vaan valtava rekka-auto, jonka kyljessä luki DHL.

Nimetön kirjoitti...

Voisiko se olla nimen vaihdosta kiinni, ettei posti kulje? Olenkin ihmetellyt, miksi paketit ja kirjeet viipyvät matkalla Suomeen monta ylimääräistä päivää. Ihan äsken näin kaikki tietävästä Internetistä, että pakettilähetykseni oli noudettavissa, S-marketista x , torstaina postin jakamalla lapulla Mutta vastaanottaja sai tarvittavan lappunsa vasta maanantaina!

Minä muuten kirjoitan oikeita kirjeitä käsin mustekynälläni ja postittelen niitä tuhka tiheään. Viimeksi keskiviikkona laitoin jopa omatekemän kortin pitkällä onnittelurimpsulla varustettuna matkaan. Postissa sitten vielä valkkaan merkin sointuvaksi kirjekuoren väriin. En pidä niistä koneen syöttämistä koodatuista tarroista. Maksan jopa muutaman rappenin ylimääräistä, jotta merkki stemmaa ulkoiseen asuun.

Ehkä omalla pienellä panoksellani työllistän postia sopivasti, koska kirjeposti jaetaan edelleen keltaisilla mopoilla lauantaisinkin. Postissa voi asioida klo 8-12. Konttoreita on tiheään ja vain kerran olen joutunut apteekkiin, kun piti ostaa postimerkki lähtevälle pika-kirjeelle.

'Sivummalta seuraaja'

Roope Dessutom kirjoitti...

Kariav:

Erinomainen idea riimityksen kohentamiseen.

Mutta jäljelle jää kaikki tuo muu. Se on "aivan hirmuista", siteeratakseni presidentti Juho Kutella Paasikiveä, jonka aikakaudella postin asiat olivat vielä hallinnassa ja palvelu pelasi.

Sivummalta seuraaja:
Jos kaltaisiasi kirjeen kirjoittajia olisi paljon, Itellakin kukoistaisi.