sunnuntai 13. maaliskuuta 2022

Loputon

Toivotan kaikille lukijoille oikein hyvää piin päivää 14.3.

Kuinka aiotte viettää tätä universaalia juhlapäivää, joka samalla sattuu olemaan Albert Einsteinin syntymäpäivä? Toivottavasti juhlasta tulee hauska. Tällainen umpihumanisti kuin minä on vähän ymmällään juhlamenojen muodosta. Nostetaanko maljoja? Lauletaanko lauluja? Lippua ei tietääkseni nosteta salkoon.

Blogia lukevat matemaatikot ja muut luonnontieteilijät ehkä haluavat opastaa meitä asiaan perehtymättömiä juhlamenojen järjestelyistä?

Minä opin koulussa piin arvon kahden desimaalin tarkkuudella. Se riitti meille lukion lyhyen (hyvin lyhyen!) matematiikan opiskelijoille. Olen tullut ymmärtämään, että jotkut ovat opetelleet sen ulkoa sadan (tuhannen?) desimaalin tarkkuudella. Siitä on tullut jonkinlainen muistiennätysten sankarilaji.

Vanhoissa kreikkalaisissa kirjaimissa omikron ja pii ovat peräkkäin. Korona-pandemian nykyisin kukoistava versio on nimeltään omikron. Uusia versioita on väistämättä tulossa, näin on kerrottu. Siksi on kai loogista olettaa, että seuraava versio on nimeltään pii.

Toivottavasti keksivät jonkin muun nimen. Pii tässä yhteydessä kuulostaisi pahaenteiseltä, sillä se piin desimaalien sarja ei lopu koskaan. Ehdotus: voisiko se olla nimeltään myy, joka myös löytyy samalta listalta? Se veisi ajatukset paljon mukavampaan suuntaan, sinne Muumilaakson väkeen.


 

 

 

2 kommenttia:

Sirpa kirjoitti...

Juhlintasuositus:
- Katso elokuva Pi
- Lue Piin vanhoja pakinoita
- Nauti pii-rakkaa teen/kahvin kera
- Älä pii-ttaa pätkääkään nillittäjistä!

Dessu kirjoitti...

Oikein hyviä ja käyttökelpoisia ohjeita, kiitos Sirpa. Mutta aika humanistiselta maistuvaa aineistoa. Tiukka matematiikka vielä puuttuu. (Tosin on myönnettävä, että kaksi tuttavapiiriini kuuluvaa matematiikan ammatilaista ovat molemmat syvällisesti humanistista ajattelua ja asennetta edustavia henkilöitä, joten ennakkoluuloilleni ei oikeastaan ole perustetta).