keskiviikko 9. maaliskuuta 2022

Viisas rangaistus


Vanhoja lehtiä selaillessa osui taas kerran eteen huomattavan kiinnostava kirjallisuuteen liittyvä uutinen. Ranskalainen kirjailija Victor Hugo (1802 - 1885) antoi sen myötä uudenlaisen näkökulman meille nykyajan lukijoille.

En ole Hugon teoksia vuosikymmeniin lukenut. Opiskeluaikana tuli kyllä tutuksi. Heti piti katsoa, että onhan Kurjat hyllyssäni. On kyllä, mutta en muistanutkaan, että ruotsiksi (nimellä Samhällets olycksbarn - pehmeäkantinen kolmiosainen painos vuodelta 1911). Olen ostanut sen tukholmalaisesta divarista opiskellessani kirjallisuutta Tukholman yliopistossa 1970-luvun alussa.

Kyllä tämä nyt pitää lukea uudestaan lehtiuutisen näkökulmaa samalla tarkkaillen. Olen tästä kohtalaisen hiljattain nähnyt hieman tyhjänpäiväisen sarjafilmin, ja tietysti muistissa on hieno elokuva, pääosassa Jean Gabin, on tuttu. Vahva muistijälki on siis tallella, mutta kirja on kuitenkin se pääasia.

Entä se uusi näkökulma...

Voisiko tätä ideaa käyttää laajemminkin? Muita kirjoja (elokuvia?) samaan käyttöön? Kotimaisia? Millaisiin rikoksiin? Tätäpä nyt jään miettimään.


 

 

2 kommenttia:

Sirpa kirjoitti...

"Heidän käytöksensä on vetoomus, hätähuuto,
siihen vastataan torjuvasti,tajuttomasti,
vihamielisesti.
Eksyksissä he ovat.
Ei se ole kulkutauti, sarjakuvista tarttunut.
Siemen on jokaisessa,
sen idättää penseys, piittaamattomuus, pettymys,

ja maailman suurin puolue on
Ohikuljetut."
(Helena Anhava)

Dessu kirjoitti...

Tässäpä kohdalleen osuva runo. Kiitos löydöstä, Sirpa!