maanantai 10. tammikuuta 2022

Mitä tästä voi päätellä?

Kirjahyllysi kertoo, millainen ihminen olet. Sen sisällöstä voi päätellä paljon luonteestasi ja persoonastasi.

Varmaankin pitää paikkansa. Vaatii kyllä katsojalta aikamoista kirjallisuuden tuntemusta, mutta onhan niitä sellaisia joukossamme. Blogin lukija voi kokeilla kykyään tuossa yläpuolella näkyvästä kuvasta. Tosin siinä näkyy vain yksi hylly - minulla on kyllä enemmänkin hyllyjä.

Opiskeluvuosilta muistan, että muuan ansioitunut kirjallisuustieteilijä jatkoi ajatusta: Kerro minulle mielirunoilijasi, niin minä kerron, millainen olet luonteeltasi.

Ja siitä ajatus jatkui vielä edemmäs: Kerro minulle, ketkä ovat sellaisia runoilijoita, joiden tuotantoa tunnet laajalti mutta et vaan saa niistä otetta. Tästä minä voin aivan erityisen paljon päätellä luonteestasi.

Tämä tuli mieleen, kun luin päivän lehdestä, että Katri Valasta on ilmestynyt uusi elämäkerta. Muutamassa blogissakin kirja on jo ehditty esitellä.


Katri Vala on minulle juuri sellainen rajatapaus, josta en oikein tahdo saada innostuvaa otetta. Tunnen tämän nuorena kuolleen runoilijan tuotannon hyvin, sillä ei se kovin laaja ole. Syytä en ymmärrä, sillä pitämisen edellytykset ovat kohdallaan. Mutta en vaan ole syttynyt. Tiedostan, että vika on lukijassa, ei tuotteessa.

Onko muita?

On, kaikki rajatapauksia pitämisen ja ymmälleen jäämisen epäselvällä rajalinjalla. V. A. Koskenniemi, Paavo Haavikko, Lassi Nummi, Gunnar Björling, Ezra Pound, Heinrich Heine, ranskalainen symbolismi muutamin poikkeuksin.

Näin aluksi - muitakin voisi muistua mieleen. Sopii tehdä päätelmiä luonteesta ja persoonallisuudesta.


 

 

2 kommenttia:

Aino kirjoitti...

Katri Valan kootut löytyy minunkin hyllystäni. Elämänkerta kiinnostaisi. Kiitos postauksesta. Kirjat kertovat paljon ihmisestä. Minä aina uudessa paikassa katson kirjahyllyä ja tauluja seinällä. Se avaavat hyvin asunnonhaltijan sielunmaisemaa. Mutta toki katsojankin.

Dessu kirjoitti...

Aino, tuo "taulut seinillä" on hyvä ja tärkeä täydennys kirjahyllyjen katsomisen rinnalle. Kirjahyllyjen sisältö ei kaikilta osin toimi tässä tarkoituksessa riittävän hyvin. Mitä voisi päätellä esim. siitä, että hyllyssä on Väinö Linna? Ei kai mitään, sillä melkein kaikilla on.

Eroja syntyy vasta harvinaisemmista. Mitä voit päätellä hyllystä löytyvästä Charles Baudelairesta? Dantesta? Henry Milleristä? Hermann Hessestä? Bertolt Brechtistä? Sapfosta? Simone de Beauvoirista? Jouko Turkasta? V. A. Koskenniemestä? Allen Ginsbergistä? (minulta löytyvät nämä kaikki)

Kyllä siitä päätelmiä saa tehdyksi, mutta aika ristiriitaisia. Siinä olet harvinaisen oikeassa, että kertoo se paljon hyllyn katsojastakin.