En
ole koskaan suostunut juomaan piimää. Muistikuva jostakin kaukaa lapsuudesta
sanoo, että se on kamalaa. Sama koskee muitakin pilaantuneita maitotuotteita,
kuten viiliä ja kefiiriä.
Jogurtti
kelpaa, jos siinä on marjoja seassa. Monta vuotta sitten sain kuitenkin
terveyskeskuksen ravitsemusterapeutilta ohjeen, että Bulgarianjogurtti olisi
suositeltavampaa, koska siinä ei ole sokeria. Olen kokeillut, mutta yhteen
lusikalliseen se jäi. Se sijoittui makuasteikollani samaan lokeroon kuin piimä
ja viili.
Olen
yrittänyt kompromissia. Joissakin jogurteissa on 30% vähemmän lisättyä sokeria.
Olen käyttänyt aamiaisilla sellaista, jossa on mustikoita.
Mutta
sekään ei kuulemma ole hyvä, sokeria on silti liikaa. Sain ehdotuksen, että
ostaisin pussillisen pakastemustikoita ja sotkisin niitä Bulgarianjogurttiin.
Kokeilin.
Se nippa nappa menetteli, kun pidin tarkasti silmällä, että jokaiseen lusikalliseen
osui vähintään yksi mustikka peittämään jogurtin makua. Jäätyneet mustikat
eivät kuitenkaan tuntuneet kovin herkullisilta. Pitäisi muistaa jo illalla
laittaa sopiva määrä pakastemustikoita sulamaan, jotta ne aamulla olisivat
valmiina. Ei sitä kuitenkaan illalla aina huomaa olla niin kaukoviisas.
Kokeilin
myös sekoittaa Bulgarianjogurttiin hunajamelonin palasia. Niitä myydään
lähikaupassa, isoja ja painavia möhkäleitä, ei pakasteita. Se oli aika
onnistunut kokeilu, kunhan melonin palasia oli tarpeeksi, yksi joka
lusikalliseen. Palasten louhiminen isosta hedelmästä oli kyllä aika
vaivalloista. Viitsisikö sitä pitkän päälle aamupöpperössä tehdä?
Nuorena
opiskelijana aamiainen oli aina muutama paistettu kananmuna ja juustovoileipiä.
Ja muutama kupillinen teetä. Munista olen luopunut jo vuosikymmeniä sitten,
leivän kanssa olen hyvin pidättyväinen, juusto on vaihtunut kurkkuun ja
tomaattiin, tee on vaihtunut kahviin.
Katselin
Kehä ykkösen varrella olevassa isossa marketissa hedelmähyllyjä sillä silmällä,
löytyisikö vaihtoehtoja jäätyneille mustikoille ja vaikeasti louhittavalle
hunajamelonille. Kyllä löytyi.
Täytyy
ruveta kokeilemaan. Tämä ei ole vahvinta osaamisaluettani. Hyllyissä oli
runsaasti eksoottisen näköisiä hedelmälajeja, joita en tunne. Ja vielä enemmän
hedelmiä, joiden nimi on tuttu mutta joita en muista maistaneeni. Pitänee
tutkia niiden terveellisyyttä, makua ja soveltuvuutta Bulgarianjogurttiin
sekoitettavaksi.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti