Yli-Työsteistölän
Tarmo, mainio naapurini alakerrasta, joutui vuosi sitten hankalan tilanteeseen.
Hänestä tuli neljännesvuosisadan tauon jälkeen taas sinkku.
Paluu poikamieheksi otti koville. Erityisen hankala asia oli henkilökohtainen ruokahuolto, sillä Tarmolla oli päässyt syntymään ns.
osaamisvaje keittiötaidoissa. Elämä meinasi mennä makkaranpaistolinjalle.
Matkoihinsa lähtenyt vaimo oli aavistanut ongelman ja ostanut Tarmolle
erolahjaksi Yksineläjän keittokirjan.
Keittokirjasta
ei kuitenkaan ollut merkittävää hyötyä. Ohjeet olivat Tarmon mielestä vaikeita
ja epätarkkoja. Erityisesti hän valitti kirjan mittayksiköistä. Siellä oli
asiallisten mittojen seassa sellaisia sanoja kuin nokare, tilkka, hyppysellinen,
kourallinen, kukkurallinen, loraus, muutama, vajaa, ripaus... Mitä nyt
tuollaiset ohjeet ovat insinöörimiehelle? Erityisen ärsyttävä oli
"kahvikupillinen". Tarmolle jäi erossa kaappiin monenlaisia kahvikuppeja,
kaikki eri kokoisia.
Minä
yritin ohjeistaa vanhaa kaveria ottamaan ohjeet humanistin tai taiteilijan
suurpiirteisyydellä, mutta minkäpä insinööri luonteelleen ja tarkkuusvaa´alleen
voi.
Niinpä kun
divarikierroksellani satuin löytämään vanhan leipomisohjekirjan, jossa ohjeet
näyttivät olevan poikkeuksellisen tarkat, ostin sen heti ja vein Tarmolle
lahjaksi. Liitän tähän näytteen kirjasta. Katsokaapa kuinka gramman
tarkkuudella reseptit annetaan. Vähän kuin kemian laboratoriotöiden
ohjeistuksia. Jos grammankin menee vikaan, heti on kaakku pilalla. Sellaista
insinööri varmaankin arvostaa. Nyt on Tarmon vaa`alle käyttöä, ainakin jos hän
leipomaan ryhtyy.
Kirjan
nimi on "100 ohjetta leipomiseen Kahvikekkereitä varten / Otto Andersinin
kirjapaino 1929 Pori / Suomennos, Kirjoittanut E. L.) Kirjan ainoa epätarkka
kohta on tuo kirjoittajan nimi, kaikki muu on jämptiä.
Minä itse
olen vahvoilla ruoanlaittoasioissa. Olen saanut koulutustakin, pärjään vaikka
missä. Eikä minulla ole tarkkuusvaakaa. Rajansa kuitenkin kaikella. Oli tulossa
vieraita ja piti suunnitella tarjottavaa. Ajattelin karjalanpiirakoita, mutta
luovuin leipomisesta, sillä en luultavasti osaa rypyttää. Joskus olen kyllä
kokeillut, mutta ei sujunut kovin hyvin. Menin kauppaan ja ostin pakastettuja
sulhasenpiirakoita. Munavoin päätin valmistaa itse. Ohjeet munien ja
voin sekoitussuhteesta etsin netistä. Ensimmäiseksi löytynyt ohje määräsi 45
munaa. Se epäilytti, sillä vieraita oli tulossa kolme. Hetken hakemisella
löytyi onnistuneempi ohje. Hyvää tuli, ja riittävästi. Jälkiruoaksi leivoin ja
kuorrutin porkkanakakun, se on bravuurini. Minulla on resepti kynällä
kirjoitettuna mapissa. Siinä on epätarkkoja mittayksiköitä, mutta ei haittaa.
2 kommenttia:
Saattaa insinöörin leipomukset tyssätä jo ensimmäiseen reseptiin:
- Jokseenkin lämmin uuni".
Hittolainen, tuota en huomannutkaan. Tarkkailin vain noita grammoja ym. Ja onhan siinä näköjään toinenkin samanlainen: "Kypsennetään kohtuullisen lämpimässä uunissa". Kyllä Tarmo taitaa näistäkin ohjeista ahdistua, vaikka luulin hänelle helpotuksen löytäneeni.
Dessu
Lähetä kommentti