maanantai 27. elokuuta 2012

Suu tuohesta

 

"Dessun suu on tuohesta tehty." Näin lausui suorapuheinen sihteerini neiti B. taannoin, kun tuskastui siihen, etten pärjännyt viinintunnistuskilpailussa. Kalliit ja halvat viinit menivät minulta sekaisin, kun niitä sokkotestissä maisteltiin, luokiteltiin ja arvioitiin. 

En olisi halunnut osallistua koko testiin, sillä viinit eivät ole minun osaamisaluettani. Henkimaailman hommasta on kai kyse, kun joku tunnistaa sokkona viinimerkin ja vielä vuosikerrankin. Minä en tunnista. Nuorena opiskelijana tutuksi tulivat Liebfraumilch, Feteasca, Rioja Tinto, Algerialainen, Marlin omenaviini ja muutamat muut, mutta eivät ne mielestäni mitään suuria herkkuja olleet. Olut maittoi paremmin. 

Virkatyöhöni on vuosikymmeniä kuulunut istua iltaa asiakkaiden ja kontaktiryhmien kanssa hienoissa ravintoloissa. Kalliit viinit kuuluvat asiaan. Maistelen toki niitä seuran vuoksi, mutta olen hyvin pidättyväinen. Keskusteluun tarvittavan viinintuntemukseni olen hankkinut enemmänkin alan kirjallisuudesta, en niinkään omakohtaisista aistihavainnoista.  

*   *  

Kesäasunnollani vieraili taas tänä kesänä muutamia kokouksista tuttuja kollegoita etelän viinimaista. Oriveden Alkosta hankin juomia illanistujaisiin. Tapana on kuitenkin ollut jo vuosikausia, että mainio naapurini T. hankkii tarpeen tullen etelän vieraiden maistettavaksi myös aitoa eksoottista suomalaista perinnejuomaa. Näin tehtiin tänäkin kesänä, kun tuli kaksi herrashenkilöä Italiasta. T. tuntee seutukunnan ja osaa auttaa kesänaapuriaan tällaisissakin hankinnoissa. 

Ei sitä paljon ollut, pieni puteli vain. Minun mielestäni se oli väkevää ja pahaa, aivan helvetin pahaa, kuten aina ennenkin. Kunhan vähän näön vuoksi huuliani kostutin. Mutta italianherrat riemastuivat: se on vähän kuin grappaa. 

Olen joskus Roomassa käydessäni maistanut grappaa sen verran että tiedän. Ei minun tuohisen suuni makuun sekään. Mutta italialaiset kiinnostuivat, kun heille kerrottiin, että tämä suomalainen perinnejuoma edustaa yksityistä yritteliäisyyttä ja on kotikonstein valmistettu ja paja on ollut metsässä. He halusivat reseptin. Toinen italialaisista herroista oli koulutukseltaan kemisti. Hän halusi oppia ja kokeilla kotona. 

T. on monitaitoinen mies, ja niinpä hän osasi ohjeet. Minä tulkitsin. Paperille kirjoitettiin resepti ja piirustettiin tarvittavat pannut, pöntöt ja putket.  

Taitaa käydä niin, että jossakin Milanon seudulla alkaa kohtapuoliin pannu pulputtaa. Ties vaikka joudun tuotosta  maistamaan, sillä minulla näyttäisi myöhemmin talvella olevan taas edessä työmatka Italiaan. 

Kuvassa ei ole kesänaapurini T. vaan perinnejuoman valmistamisen suurmestari Tippavaaran isäntä Kankkulasta.

 

 

5 kommenttia:

kariav kirjoitti...

Tislattua vettähän se Tippavaara tiputteli ja piimää otti päälle.

Vedentislauslaitteita olikin ainakin 70-luvulla kaupan. Lehtien pikkuilmoituksissa niitä mainostettiin. Pitihän sitä nyt auton akkuun uudet vedet aina aikanaan vaihtaa.

Täälläkin savolaisessa ruostumattomasta teräksestä tunnetussa kylässä niitä kuulemma tekivät. Tislattu vesi on kallista ostaa.

Roope D kirjoitti...

Jaha, outoa, yllättävää.

Muistan lapsuudestani termin, kun isä kaatoi sitä pullosta akkuun. Ei juonut (ellei sitten salaa). Mielikuvani oli suunnilleen sellainen, että tislattu vesi sitä, että järvi- tai kaivovedestä on siivilöity roskat pois.
Dessu

Anonyymi kirjoitti...

Asking questions are really nice thing if you are not understanding anything
completely, but this piece of writing gives good understanding yet.


Also visit my blog post :: cathrynri.autisable.com

Anonyymi kirjoitti...

I'm truly enjoying the design and layout of your website. It's a very
easy on the eyes which makes it much more enjoyable
for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer to create your theme?
Fantastic work!

Feel free to visit my web page; casino online - -

Anonyymi kirjoitti...

Heya i am for the primary time here. I came across this board
and I find It really helpful & it helped me out a
lot. I hope to give one thing back and help others like you aided me.


Also visit my homepage :: jackpot 6000