keskiviikko 22. helmikuuta 2012

Reviirinmerkkausta

Töölöntorin kulmalla sijaitsevan asuintaloni seinään takapihan puolella ilmestyi joskus syksyllä graffiti. Viime viikolla huoltoyhtiö maalasi sen pois näkyvistä. 

Omalla tavallaan graffiti oli taidokas. Tekijä oli selvästi osaava, mutta hänen teoksensa sijaintipaikka oli tietysti väärä. Jos sama kuvio olisi sijainnut vaikkapa jossakin alikulkutunnelin betoniseinässä, se olisi aivan onnistunut koriste, joka kaunistaisi ympäristönsä rumuutta.

Mutta kuinka kävikään? Huoltoyhtiön tuhotyöstä kului pari päivää, ja sitten samaan kohtaan ilmestyi uusi graffiti, jokseenkin samantyylinen kuin edellinen. Selvästi saman tekijän työtä.

Taitaa käydä niin, että huoltoyhtiölle tulee toivoton taistelu. Katujen tuntemattomat taiteilijat ovat mahdottomia voitettavaksi normaalein järjestyksenpitokeinoin. Sprayta riittää.

Kesäkodissani pohjoisella Pirkanmaalla olen jo vuosikymmenen verran katsellut, kuinka naapurin koira kiertää joka ikinen ilta samaan kellonaikaan makupalan toivossa minun mökilleni ja nostaa takakoipensa samojen puiden ja rakennusten nurkkien kohdalla. Uudestaan ja uudestaan, aina samat paikat. Mikään huoltoyhtiö ei pystyisi toimitusta toisenlaiseksi muuttamaan. Olen kuullut, että sama meininki koiralla jatkuu talvellakin, vaikka asukkaita mökillä ei ole.

* * * 

Kuten aiemmin olen tarkemmin kertonut, jään maaliskuun alusta puolieläkkeelle, jota näillä näkymin jatkuu vuoden loppuun asti. Muutoksen valmistelu on nyt alkanut.

Työhuoneeni vaihtuu pienemmäksi ja siirtyy ylempään kerrokseen, koska vapaudun osastoni esimiestehtävistä ja toimin pelkästään ulkomaankontaktien erityistehtävissä. Olen tyhjentämässä huonettani. Neiti B. saa pitää tuolini. Aloitin poistamalla tuomani taulut seiniltä. Ne ovat minun omiani, eivät viraston. Oveni nimikylttiä yritin irrottaa, mutta siihen tarvittiin työkalu, joten talonmies joutuu sen tekemään.

Virastossa tapahtuu samaan aikaan useita henkilövaihdoksia, joten nyt viikkoa ennen on käynnistynyt remontti. Useissa huoneissa seiniä maalataan ja tehdään perusteellista suursiivousta. 

Reviirini merkit poistuvat. Aluksi ne siirtyvät kymmeneksi kuukaudeksi kerrosta ylemmäksi. Katoavatko ne sen jälkeen kokonaan vai tuleeko vielä jotain jatkoa, on vielä epäselvää.

Kyllä ihmisellä olisi hyvä olla reviiri, sen myötä tuntee olevansa olemassa. Mitenkähän onnistun sen toteuttamaan sitten kun vien tauluni ja nimikylttini lopullisesti pois Virastosta? Graffiteja en osaa maalata. Kuvassa yksi idea.

(Helmikuun loppupäivät näyttävät olevan sen verran poikkeuksellisia myös iltamenojen osalta, että blogini taitaa jäädä huonolle hoidolle.)

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kaunis kuva.

t. Kallaveden tyttö

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Minäkin seurasin eilen ikkunastani graffitin poistoa. Uutta ei ole ilmaantunut, vielä.

Kari Rydman kirjoitti...

DESSU-penkkiä tehokkaampia reviirinmerkkejä lienevät vain ne kuuluisat peffanjäljet vastamaalatun kirkon penkeissä! - Mutta näetkö sieltä ullakon pikkuhuoneesta sitten enää nti B:tä?

Anonyymi kirjoitti...

Hauska huolenaihe muuten edellisellä kommentoijalla ! Noin ajattelevat oikeat miehet :D. Elän toiveessa, että joku ajattelisi minunkin lähistölläni juuri noin - ihanasti.

Mutta penkin merkkaus on yleistä lähiseudullani. Vaelluspoluilla ja puistoissa on paljon nimikoituja penkkejä. Osassa on ahkeran istuskelijan nimi kauniisti maalattu, osassa on pieniä nimilaattoja. Osa on 'annettu' merkkipäivinä lahjoiksi..... Istahtaa saa silti kuka tahansa. - Varmaa tietoa ei ole mutta ymmärtääkseni Kanttoonit myyvät lupia edukkaalla hinnalla halukkaille.

Vielä 10 vuotta sitten tämä maa oli vapaa graffiteista, ei enää. Mutta muistelen lukeneeni, että Hgin keskustan talojen uusmaulaukseen käytetään nykyään jotain graffitia hylkivää maalia!?

'Sivummalta seuraaja'

Roope Dessutom kirjoitti...

Neiti B. pysyy kyllä näkyvissäni aina kun sihteeriä tarvitsen - sekä konttorissa että mukana ulkomaanmatkoilla. Mutta ei tietenkään enää joka päivä. Se harmittaa - meitä "oikeita miehiä", sellaisia kuin minä ja Rydman.

Graffitimaalareilta voisi toivoa harkintaa: ei vääriin paikkoihin. Monet rumat betonirakennelmat kyllä sopivat.

Täytyy tunnustaa, että "kauniissa" kuvassa on pikkuisen photoshoppia.

Dessu