torstai 27. lokakuuta 2011

Sana viikonlopuksi

Tänään aloitin uuden elämän.

Vuoden kiertokulku on nyt saavuttanut sellaisen kulminaatiokohdan, että alan pitkästä aikaa asettua paikoilleni Helsinkiin enkä ole kaiken aikaa menossa. Kesäkoti Längelmäveden rannalla on suljettu talveksi, työmatka Italiaan on tehty ja Tampereellakin on käyty. Seuraavaan työmatkaan on vielä sopivasti aikaa. Viikonloppuna en ole lähdössä mihinkään. Reissu Vaasaan on kyllä näköpiirissä, mutta juuri nyt vallitsee harvinaisen seestynyt olotila.

Sen kunniaksi etsin komerosta lenkkitossut ja verryttelypuvun ja lähdin kävelylenkille metsään. Se jos mikä on symbolinen ele asettumisesta paikoilleen.

Helsinkiä tuntemattomat saattavat ihmetellä, mihin metsään Töölöstä voi lähteä. Kyllä voi, Keskuspuistoon ei ole pitkäkään matka, se alkaa heti Olympiastadionin ja vanhan jäähallin takaa. Se on ihan oikeaa metsää, ei hoidettua puistoa, niin kuin nimestä voisi päätellä. Kävelypolkuja siellä kyllä on.

Päämääräni oli Maunulan maja (kuvassa). Se on vanha hiihtoretkien ym. taukopaikka Keskuspuistossa. Viime keväänä se nousi julkisuuteen, kun terveysvirasto (tai joku sellainen) kielsi siltä munkkien paistamisen, koska liesituuletin (tai joku sellainen) puuttui. Kiellosta nousi iso kohu, ja kielto sitten kielto peruttiin.

Tämäkin tapaus todistaa, että kansalaisprotesteilla ja mielenosoituksilla on vaikutusta, vaikka jotkut toisin väittävät. Vietnamin sotakin loppui maailmanlaajuiseen protestiaaltoon.

Hyvältä tuntui kävellä. Saatan mennä toistekin.

Nyt on aika myös alkaa käyttää Helsingin runsasta kulttuuritarjontaa. Olen tilannut marras-joulukuulle useita teatteri- ja konserttilippuja. Taidenäyttelykierroksille yritän lähteä jo lähipäivinä. Kirjamessut on kuitenkin käytävä ensin.

Kosteassa syksyisessä metsässä pehmeitä polkuja tarpoessa vaipuu syviin mietteisiin. Se on silkkaa nautintoa. Kotioven lähestyessä iski lyhytkestoinen hybris. Kääntyisinkö takaisin, ettei nautinto loppuisi. Voisin pitkittää nautintoa kävelemällä toiseen kertaan Maunulan majalle. Tunsin, että täällä on hyvä olla. Äkkiä tulin kuitenkin järkiini.

Kotia lähestyessä muistui mieleen, että eikö se ollut itse Pentti Saarikoski, joka kirjoitti runon samantapaisesta kokemuksesta. Kotiin päästyä piti etsiä, ja löytyihän se.

Olisiko urbaani Saarikoski myös käynyt vaelluksella syksyisessä Keskuspuistossa? Tokkopa, sopii epäillä. Jostakin hän kuitenkin loihti paperille runon, joka vastaa minun tuoretta kokemustani.



Ajattelin ajatuksia, jotka sopivat minulle,
kävelin metsässä, ja puista satoi pisaroita päälleni,
tulin milloin mihinkin
ja tiesin, että aina olin oikeassa paikassa.
(Pentti Saarikoski, 1966)




4 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Minusta tuntuu siltä, että Maunulan Majaa käyttivät suojeluskuntalaiset aikoinaan, aivan niinkuin Haagan vastaavaa skimbamajaa. Googlaus ei tuottanut varmaa tulosta, mutta uskon nähneeni maininnan jossakin isoista kirje- ym. paperikasoistani...
Satutko tietämään tästä vanhemmasta Majan historiasta mitään?

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Verryttelypuku on hieno sana. Puhuuko kukaan enää verryttelypuvusta?

Anonyymi kirjoitti...

Hiihtoretket Maunulan majalle ovat suosikkejani, päivittäiset pyöräilyt kuusien katveessa arjen luksusta.

Toivottavasti kansalaisaktivismia löytyy jos ja kun Keskuspuistoa yritetään nakertaa pienemmäksi. Mitähän kuuluu Töölön tullin rakennushankkeelle?

t. Kallaveden tyttö

Dessu kirjoitti...

Kari R: en tunne asiaa. Netistäkään en löydä tietoa. Haagan maja oli minulle myös tuntematon - en ole sitä itse nähnyt. Siitä löytyi hyvä kuvaus kaupunginosan kotisivulta, täältä: http://kaupunginosat.net/pohjoishaaga/index.php?option=com_content&task=view&id=118&Itemid=265

(ihmettelen, miksi en saa linkkiä aktiiviseksi täällä kommenttiosastolla, kun tekstiosastolla saan).

= = =
Onkohan verryttelypukuja enää edes myynnissä? Minun on 80-luvulta. Hieno, musta, lahkeiden ja hihojen reunassa vauhtiraita.
= = =
Lääkärikadun reunaan puiston kalliolle suunniteltiin luksusasuntoja. Niistä tehtiin paljon kaavavalituksia. Prosessi on tietääkseni kesken.

Dessu