tiistai 14. joulukuuta 2010

Ilmoja pidellyt

Dessu on luopunut kolmesta piintyneestä tavastaan.
1. Hän on ostanut Stockmannilta pitkälahkeiset kalsongit (ja jopa ottanut ne käyttöön!)
2. Hän on sulkenut yöksi makuuhuoneen tuuletusräppänän.
3. Hän kävelee uutta reittiä työmatkansa Töölöntorilta Kruununhakaan ja takaisin.
Moista uudistusvimmaa en muista aiemmin tapahtuneen. Tämä viimeistään todistaa, että varttuneesta iästään huolimatta Dessu on säilyttänyt nuorekkaan dynaamisuutensa ja kykynsä ennakkoluulottomiin ja radikaaleihin uudistuksiin.

Jos uudistumistahti jatkuu ja edelleen voimistuu, kukaties joskus koittaa se päivä jolloin alan a) katsoa televisiosta formula-ajoja b) juoda piimää ja c) harrastaa kansantanhuja.

Uudistusvimma johtuu arktisesta hysteriasta, joka on iskenyt niin Dessuun kuin ilmeisesti kaikkiin muihinkin helsinkiläisiin. Tilanne kaupungissa on vakava.

Hysterian ensimmäinen oire ilmeni hiihtoretkellä, jonka tein uusilla suksillani Keskuspuistossa. Tuli tuntemuksia, jotka viittasivat horkkaan. Matkanteko piti keskeyttää Ruskeasuon maneesin kohdalla ja kääntyä takaisin. Matkaa kertyi vain kilometrin verran suuntaansa. Seuraavana aamuna sama horkka tuntui jo työmatkalla. Silloin sen tein: menin Stockmannille.

Seuraavaksi horkka iski yöllä. Ei ikkunassani häävinkään kokoinen tuuletusräppänä ole, mutta se piti yöllä nousta sulkemaan. Näin en muista aikaisemmin käyneen. Kesät talvet se on ollut raollaan.

Sitten itsenäisyyspäivän lumikaaos aiheutti kävelyreitin pakkomuutoksen. Tavallinen reittini Etu-Töölön pikkukatuja pitkin keskustaan oli tukossa. Jalkakäytävät olivat auraamatta, olisi pitänyt kahlata polvia myöten nietoksessa. Runeberginkatu oli jotenkuten aurattu, joten siirsin kulkuni sinne, vaikka ei sekään hyvässä kulkukunnossa ollut.

Kampin keskuksen nurkalla tuntui, että on syytä siirtyä sisäväylälle. Pitkä ikävä halli, jota pitkin kuljin kohti Narinkka-toria. Vähän ennen ulos joutumista käännös oikealle ja kapeaan kiemurtelevaan käytävään, joka johtaa Forumiin.


Puolivälissä käytävää on absurdi kummajainen, jota en ymmärrä. Yhtäkkiä käytävällä on edessä lyhyet liukuportaat ylöspäin. Niiden jälkeen muutama askel tasaista ja sitten on samanmittaiset liukuportaat alaspäin. En ymmärrä syytä, miksi tarvitaan sellaiset, vaikuttaa kiusanteolta. Minkäpä teet, kiertää ei voi. 


Forumissa menen kahdet liukuportaat alaspäin, aivan pohjakerrokseen, ja sieltä jatkan edelleen maanalaista käytävää kohti asematunnelia. Siellä Jehovantodistajasetä on aina vakiopaikallaan myymässä lehtiä. Jatkan kompassiaukion kiertäen Ateneumin suuntaan, edelleen katutason alapuolella. Vasta Makkaratalon reunalla joudun nousemaan ulos, mutta siinäkin vain ylittääkseni Keskuskadun, sillä World Trade Centerin läpi pääsen sisäkäytävää pitkin. 

Ulos joudun menemään vasta Mikonkadun ja Yliopistokadun kulmassa, ja siitä on matkaa työpaikalle enää muutamia satoja metrejä, Senaatintorin ohi.

Tällaista oikoreittiä en ole ikinä ennen käyttänyt, mutta nyt on ollut melkein pakko, jos aion kävellen päästä perille. Jalkakäytävät ovat monin paikoin tukossa.

On ilmoja pidellyt. Vielä reilu neljä kuukautta sitten näytti ihan hyvältä, kuten kuvassa näkyy. Siinä Terhi ennustaa ihan hyviä kelejä (klikkaamalla kuvan saa suuremmaksi).

5 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Kävin Helsingissä viime lauantaina. Kieltämättä siellä on lunta aika paljon... :) Kun jäin raitiovaunusta pois, pysäkillä oli iso lumivalli. Ei pelkästään yhdessä kohtaa vaan koko raitiovaunu pysäkin pituinen. Ei auttanut kun astua lumeen, sukkahousut meni rikki ja kengät täynnä lunta. Harvoin kiroilen mutta silloin sen tein vaikka tyttäreni oli vieressä.

kariav kirjoitti...

Samat numerot ne ovat Terhin taululla tälläkin viikolla. Miinus vain edessä.

Kari Rydman kirjoitti...

Onnea Dessu uusien kalsareiden johdosta! Tosin minä kuulun sellaiseen muinaiskantaiseen populaatioon, joka siirtyi pitkälahkeisiin jo ilman viilennyttyä alle viiden plusasteen. Ihan siis jo nuorena kukkopoikana...

Olen nyt lukenut, että nämä säänvaihtelut ovatkin jonkinlaisia ääri-ilmiöitä. Että siis kuuman kesän jälkeen tulee kylmä ja luminen talvi. Jumpe. Tosin muistan jo poikana naureskelleeni sanomalehtiken otsikoille: "Talvi yllätti autoilijat"...

Roope D kirjoitti...

Vähän on tänään pakkanen hellittänyt mutta huomenna taas pahenee, mikäli Terhi on ilmavirrat oikein lukenut.

Kyllä niiden pitkälahkeisten kanssa ulkona pärjää mutta sisällä ne ovat kertakaikkisen epämukavat, erityisesti istuessa. Peffapuolella vyötärön kuminauha valuu koko ajan puolitankoon ja pitää yrittää huomaamatta hivuttaa ylemmäksi.

Lopetan kyllä heti kun sää sallii. Tai ehkä menen aamulla vessaan riisumaan ne ja puen taas ulos lähtiessäni.

Dessu

Anonyymi kirjoitti...

...ehkei löytynytkään sitä ihoa hellivää laatua ja jonka kuminauha ei valu, eikä kiristä ?
'Kuorinta' helpottaa moneen! Pikkulikkana joskus näin, kuinka kylässä tai teatterissa 'mummot' riisuivat mekkojensa alta 'pässinpökkimiä' villahousujaan.

'Sivummalta seuraaja'