lauantai 20. helmikuuta 2010

Rähmäkäpälä

Dessutom myöntää olevansa tumpelo teknisissä taidoissa.

Naisille sellainen on kuulemma luontaista mutta aikamiehelle häpeäksi. Pitäisi vähintäänkin osata vaihtaa autoon talvirenkaat, kytkeä digiboksi ja koota Ikean myymistä kapuloista kaappi.

Osaisinko? Renkaiden vaihtoa olen kokeillut mutta vain kerran, ja siitä on vuosia. Yksi kerta riitti. Sen jälkeen olen ostanut palvelun rengasfirmalta.

Miten Dessutomista pääsi tumpelo tulemaan? Syy oli kai siinä, että 15-vuotiaana, kun muut Jyväskylän pojat rupesivat rassaamaan mopojaan, minä aloin lukea runoja. Siinä menivät miehen taidot ja maine.

¤

Kyllä siitä kerrallisesta renkaanvaihtamisesta valmista tuli mutta kauan kesti. Ongelman ydin oli pulttien auki vääntäminen. Kumpaan suuntaan väännän? Ettei vaan mene entistäkin kireämmälle.

Kiinni myötäpäivään, auki vastapäivään. Vai oliko päinvastoin? Tekniikan teoriapuoli ei ole vakuuttavasti hallinnassa. - Entä mutteri? Sitä kai pitää vääntää päinvastaiseen suuntaan kuin ruuvia?

Vielä suurempi epäröinti pukkaa päälle, kun vääntämisen kohde ei ole suoraan edessä. Jos väännän ruuvia ylöspäin selälläni maaten, mihin päin myötäpäivä onkaan. Tai kurkottelen vaikkapa tietokoneen taakse.

Kun avasin auton renkaan pultteja, käsivoima ei riittänyt. Jalka avuksi: polkaisen koko painollani, joka ei ole aivan vähäinen. Entä jos polkaisen väärään suuntaan? Sen jälkeen pulttia ei enää avaa mikään.

Eikä ruuvi / mutteri ole ainoa pulma. Sama pätee vaikkapa lampun vaihtamiseen. Tai rintaliivien hakasten avaamiseen. Kummalla puolella olikaan koukku, kummalla lenkura, kun edestä selän taakse kurkottaa eikä näe?
Jestas jos aikamies siinä puuhassa on rähmäkäpälä! Nulikkaikäisenä niin taisi Dessutomillekin käydä, sillä runoista oppii vain lemmenelämän teoriaa, ei käytäntöjä.

2 kommenttia:

kariav kirjoitti...

Kiertämissuuntavaikeus tunnetaan yleisesti ns. "nupit kaakkoon"-syndroomana. Tällä termillähän on tarkoitus muistuttaa kartalla ilmasuuntatietoisille kitaristeille ja basisteille volyymin lisääntymissuunnasta vahvistinlaitteiden kierrettävien säätimien käytössä. Ruuveihin verrattaessa tässä on ristiriita, koska niissä kaakkoon päin mentäessä vastus kasvaa.

Joitakin aikoja sitten keskustelin seuraavasta pulmasta:

Jos pitkulainen sähköpatteri, jonka toisessa päässä etulevyssä on kierrettävä säädin, asennetaan ylösalaisin, muuttuuko kiertosuunta?

Anonyymi kirjoitti...

Jlän hemmojen ongelma on nää rallit. Nyt ne on menossa seinille kun Lahti haikailee samoja skaboja. Sit niillä on vielä tää Jyppikeekoilu.Pahoja tauteja. Josko Pasi Ilmari pitkällä juoksulla tekis vähän tasotusta.Sitä paitsi,on se hyvä rengashallejakin työllistää.