maanantai 25. syyskuuta 2023

Kun ilmaiseksi saa

 



Systeemiin kuuluu, että ei erotu porukasta. Että tekee niin kuin muutkin.  Pääsee helpommalla, kun ei venkuloi vastaan.

Yksi tapa toteuttaa tätä periaatetta on ostoskäyttäytyminen. Että ostaa samoja tuotteita kuin muutkin. Että ostaa muodikasta. Että ostaa kun halvalla saa. Että suostuu rituaaleihin, kuten vaikkapa aloittamaan jouluun valmistautumisen juuri tähän aikaan vuodesta.


Ääritapaus on, että menee ottamaan, kun ilmaiseksi saa - ottamaan vaikka ei tarvitsisikaan.

Näin minäkin tein, kun ilmaiseksi annettiin. En olisi tätä tarvinnut. Minulla oli jo.


Kerran menin jopa niin pitkälle, että menin kiusallani porukan perässä ottamaan ilmaisen makkaran erään puolueen vaalikojulta, vaikka en muulloin syö makkaraa juuri koskaan. 

Oman toimintansa vaikuttimia olisi hyvä välillä pysähtyä miettimään. Niin pitkälle en sentään porukan perässä kulkenut, että olisin äänestänyt sitä puoluetta. Johonkin se raja on pistettävä

Aina kuitenkin on porukasasta erottuvia vastaan rimpuilijoita. Minäkin aika usein.

 

2 kommenttia:

ketjukolaaja kirjoitti...

"Kolmelle ensimmäiselle ilmaiseksi..." Niinkös se Tampereen tyttö vitsin mukaan oli sanonut? Minäkin söin Siilinjärven torilla lihakeittoa vaalien edellä, vaikka puolue ei ollutkaan minulle se kaikkein rakkain. Eikä sen puoleen keiton tarjoajakaan, eikä ollut Tampereen tyttöjä. Mutta eipä ollut paljon lihaakaan siinä keitossa eikä perunoita voinut pehmeiksi mainita. Kun kiitin ruuasta, kukaan ei ollut kuulevinaankaan, vaikka keiton jakajia oli vaikka kuinka monta eikä muita kävijöitä juuri silloin ollut.

Aikoinaan, kun aloitin opinnot Kuopion Yhteiskoulussa, joka oli ilmeisen porvarillinen oppilaitos, isäni, vanha demari, antoi minulle ohjeeksi: "Älä ole mikään laumaeläin." Isä taisi pelätä minun kasvavan siellä porvariksi. Turhaan pelkäsi. Eläimestä en ole niin varma, mutta laumaeläjää minusta ei tullut.

Dessu kirjoitti...

Tokkopa Tampereen tyttöjä tuo. Soppii eppäillä. Jostakin muualta?