keskiviikko 10. kesäkuuta 2020

Multasormi

On kuulkaa hämmentävää muuttaa kesäksi asumaan aivan vieraaseen paikkaan. Tähän ei taida ihan heti tottua.

Talo on vanha. Sillä on historiaa ja se näkyy joka puolella. Mutta siitä historiasta minä en tiedä juuri mitään. Jotain saa selville, kun katsoo tarkasti ympärilleen. 

Täällä on asunut herrasväkeä monessa polvessa. Oikein opettajia! Ympärillä on tavallisia maalaistaloja kivinavetoineen. Mutta tämä on koristeellinen talo. Terassissakin 96 pientä siroa ikkunaruutua ja pitsiverhot.

Pihalla näyttää kasvavan outoja kasveja. Niiden kanssa olen erityisen hämmentynyt, sillä osaamiseni on pahasti puutteellinen. Nyt olisi syytä osata, etten päästä tärviölle ilmeisen arvokasta pihapiiriä. Istutettuja kasveja näyttää nousevan tontilla joka puolella. Puutarhakirjani eivät taida olla kelvollisia lajintunnistukseen. 

Ensiksi huomio kiinnittyi päärakennuksen seinällä kiikkuvaan lehdettömään risukasaan. Ajattelin, että se on kuollut villiviini. Mutta nyt siihen on ilmestynyt lehtiä. Ei ole villiviini.Jo syksyllä ensikäynnillä kiinnitin huomiota muutamaan oudon näköiseen puuhun - kuusia varmaankin. Nyt olen tarkkaillut, säilyttävätkö ne muotonsa vai pitäisikö niiden muotoa manipuloida.


Ensimmäisenä puhkesi kukkaan kaksi pensasta saunakamarin portaanpielessä. Nyt kukat ovat jo kuihtumassa. Villisti kukkivat myös tontin viisi isoa omenapuuta. Kahden latva näkyy kuvan rakennuksen takaa. Omenoiden lajia ei kai voi vielä mitenkään selvittää.


Nyt pihalle on puhkeamassa useita kukkia. Alppiruusut ovat nupuillaan, sen kasvin tunnistan. Sen sijaan tätä nopeasti kukkimaan puhjennutta punaista en ole vielä kirjoistani löytänyt.

Mielelläni otan vinkkejä vastaan blogia lukivilta asiantuntijoilta. Aikomukseni on raportoida lisää tällaisia kesän mittaan.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi, kiitos tästä postauksesta! Onpas kutkuttava tilanne, kun pääsee havainnoimaan, mitä kaikkea pihakasvistosta puskee esiin. Itsekin tässä pohdiskelen, että vieläkö sitä vanhemmalla iällä voisi kotiutua uuteen kesäpaikkaan, sillä jossain vaiheessa pitäisi sukupolvenvaihdos tehdä. Ehkä on tyytyminen rivitalopihaan sitten kuitenkin, vaikka ilman "metsää" (ei meillä tontilla ole kuin pieni pläntti metsäpuita molemmilla rajoilla) mikään piha ei oikein tunnu oikealta. Pitää sitä välillä päästä sahan kanssa hommiin ja sitten seurata uusien versojen nousua juuristosta (esim. pihlajat). Hmmm...pitää vielä makustella tätä muuttoasiaa vuosi jos toinenkin.

Mutta asiaan: noiden kuvien perusteella veikkaan, että köynnös voisi olla piippuköynnös. Vähän epäselvä kuva, anteeksi nyt vain. Valkokukkainen pensas on norjanangervo. Jos tulee oltua joskus Helsingissä touko-kesäkuussa, niin Hietaniemen hautausmaalla (uusi puoli, kolumbaarion tienoilla) on aivan upeat norjanangervot, satumaiset suorastaan, kun kukkivat). Punakukkainen kasvi on tillipioni. Ja tuo havukasvi saattaisi olla timanttituija.

Omenalajikkeita voi arvailla sitten syyspuolella, mutta nyt kannattaa katsoa, tarvitsevatko puut leikkaamista. Nousevatko jotkin oksat turhan korkealle? Tai tököttääkö jokin oksa huonossa paikassa valmiina kalahtamaan ikävästi otsaan? Jos raakileita tulee paljon, niitä kannattaa karsia, koska silloin puut jaksavat paremmin kypsyttää omenansa ja niistä tulee isompia.

Terv. Räkättirastas Pahanilmanlintu

Kasvikuvia voi selailla vaikkapa täältä taimistolta:

https://www.mustilapuutarha.fi/epages/mustilapuutarha.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/2015021709/Categories/%22Kasvit%20ja%20taimet%22

Anonyymi kirjoitti...

Niin, ensimmäisen kuvan köynnös on aika varmasti piippuköynnös. Itselläni kasvaa sellainen talon seinustalla eli se on kova kasvamaan ja valloittaa mielellään vapaata tilaa. Kukat ovat käyrien piippujen näköisiä. Peukaloinen tykkää tehdä sen sisään pesiään.
Tässä on linkki ruotsalaiselle puutarhasivulle. Siinä näkyy omaa piippuköynnöstäni muistuttavia kuvia.

https://www.alltomtradgard.se/vaxter/klattervaxter/pipranka-skotsel/

Eija