lauantai 6. lokakuuta 2018

In medias res


Otsikossa oleva kirjoittamisen tyyliopillinen termi tuli tutuksi jo oppikoulun alaluokilla. Äidinkielen lehtori Erkki V. paukutti sen päähän, ja siellä se on pysynyt. Ainekirjoituksen aloituksesta piti jättää pois kaikki kiertelyt ja kaartelut ja korulauseet. Mene suoraan asiaan! In medias res!

Nykyisin tuo taito tuntuu olevan hallinnassa monellakin taholla. Minulla on tuoretta havaintomateriaalia.

Itselläni se on vaikeaa. Nytkin joudun antamaan taustaa havainnolle. Havainnot liittyvät blogini lukijoihin. Seuraan lukijatilastoja ja liikenteen lähteitä. Äskettäin listaan ilmestyi tuttujen lähteiden sekaan jotain uutta ja outoa. Heti kiinnostuin ja katsoin, mistä uusien lukijoiden virta on peräisin.

Klikkaus johti minut sivustolle nimeltä Flirtticlubi. Ihan outo paikka. Pitihän sinne mennä katsomaan, mistä on kyse.

No jopas! Aloitussivulla oli vähäpukeisia naisia. Ovatko vähäpukeiset nuoret naiset löytäneet blogini? Hieman epätodennäköinen joukko. Rekisteröityä piti, jotta pääsi aloitussivua pidemmälle. Rekisteröintikysymyksiä ei kuitenkaan voinut pitää kovin turhantarkkoina. Riitti etunimi, hiusten väri, pituus, syntymävuosi, maakunta. Annoin melko oikeat tiedot, syntymävuotta vähän kaunistelin. Olisi sinne voinut valokuvankin laittaa, mutta sen jätin pois.

Siellä oli edelleen vähäpukeisia naisia, mutta mitään linkkiä blogiini ei osunut silmään. Luovuin etsimisestä.

Seuraavana aamuna odotti yllätys. Töölöntorin blogin sähköpostiin oli tullut parisataa kirjettä. Kaikki vähäpukeisilta naisilta, jokaiselta kirje ja kuva. Jokainen halusi tutustua herraan nimeltä Roope 1951. Tai en minä kaikkea jaksanut lukea, mutta siltä näytti.

Nyt kirjeitä on jo toista tuhatta ja virta jatkuu. Ohessa näyte, kasvot photoshoppaisin varmuuden vuoksi piiloon, ettei tule tietosuojaongelmia. Tämä on aivan tolkutonta. Yhteenkään kirjeeseen en ole vastannut enkä vastaa.

Blogiini tulee edelleen lukijoita siitä osoitteesta. Teen siksi tässä selväksi, että en etsi seuraa. Etsin syytä, millainen linkki sieltä on blogiini. Esiintyykö ehkä joku herrashenkilö Töölöntorin blogin kirjoittajana? Osaisiko / haluaisiko uusista vieraista vastata?

Entä miten se In medias res tähän liittyy?

Saamani kirjeet toteuttavat harvinaisen osaavasti suoraan asiaan -ohjetta. Kirjeet ovat lyhyitä ja ytimekkäitä. Heti ensi rivillä kirjoittajat onnistuvat ilmaisemaan asiansa fokuksen. Käy yksiselitteisen havainnollisesti ilmi, millaisiin toimenpiteisiin kirjoittaja aikoo kanssani ryhtyä heti kun paikalle saavun. Ei kiertelyä, kaartelua tai korulauseita.

Kyllä lehtori Vasamakin osaisi arvostaa näin hyvin hallinnassa olevaa kirjoitustekniikkaa.4 kommenttia:

iikkoo kirjoitti...

Erkki V. opetti meille latinaa. Vietnamissa sodittiin - oli mielenkiintoista kuunnella tunneilla Ekin ja muutamien luokkatoverien ajatustenvaihtoa.

P.S. En aio kirjautua Flirtticlubiin.

JyLy

Mymskä (Toisaalta ja toisaalta) kirjoitti...

Luulen, että kyseessä on jonkinlainen robottilinkitys. (Nykyiseen) blogiini johtaa parikin vastaavaa ulkomaalaistasivustoa. En ole uskaltanut käydä tarkemmin tutkimassa, mutta esittelysivulla on liikkuvaa kuvaa. Voi olla, että niissä ei tarjota seuraa, vaan pelkästään ajanvietettä yksinäisiin hetkiin. Koskaan en ole hoksannut tällaisia etsiä, niin on täysi mysteeri, miten sinne on linkitys blogiini ilmestynyt.

Seija kirjoitti...

No, jopas! Sait monta ystävätärtä kertaheitolla. Internetin ihmeellinen maailma.
Minulla oli aikanaan matematiikan opettaja, joka opetti myös latinaa.
Errare humanum est on päässä yhä edelleen. Muuta en "matikasta" muistakaan.

Lauri kirjoitti...

Kiitos kun olit pioneerina flirtti sivustolla, olenkin ihmetellyt sexy sivustoa joka on linkitetty blogiini, katsoin sen verran että sivustoa halusivat tietää kysymyksin samat asiat kuin sinulta.