torstai 21. syyskuuta 2017

Mies jolle ei kelpaa mikään

Syksyisen perinteen mukaisesti yritin saada kokonaiskäsityksen television ohjelmatarjonnasta. Löytyisikö mitään uutta, jota kannattaisi ruveta seuraamaan?

Kanavien selailu vei minut ensin katsomaan tietokilpailua.

Kysymys kuului: "Ranskan kuningas Ludvig XIV tunnetaan samalla lempinimellä kuin suomalainen jääkiekkopersoona Juhani Tamminen. Mikä on tämä yhteinen lempinimi?"

Kilpailija hymysi viisaan näköisenä ja vastasi: "Tami."

Ei olisi onnistunut Esko Kivikoskelta. Taitaa käydä niin, etten tänäkään vuonna ala katsoa tietokilpailuja. Sen verran vahvana muistissa elävät Viisasten kerho, Naapurivisa ja Arpa on heitetty.

Entä löytyisikö minulle sopivaa viihdettä? Sopii epäillä. Olen hieman samalla kannalla kuin Henrik Tikkanen aikoinaan. Hän kirjoitti aforismipalstallaan ihmettelynsä, miksi Jumala sallii sodat ja tv-viihteen. 

Television viihde- ja kilpailuohjelmat ja kaiken maailman reality-sarjat tuputtavat katsojille itsekkyyttä, röyhkeyttä ja häväistystä. Minä toivoisin sivistystä, kulttuurin kehitystä, tiedettä, taidetta ja humanistista näkemystä itsekeskeisen kilpailufilosofian sijaan.

Olen tässäkin juuttunut 60-luvulle. Ylittääkö mikään sketsityyppi G. Pula-ahoa ja Onni-klovnia? Tuttu sketsisarjojen tähtinäyttelijä kysyi minulta viime talvena, mitä pidän hänen uusimmasta hahmostaan. Yhden jakson olin katsonut, kun tiesin tulevasta tapaamisesta. En hirveästi ruvennut kehumaan, pikkuisen kyllä. Sanoin, että kyllähän hän minut sen verran hyvin tuntee, että minua ei naurata mikään. Ainoa poikkeus on, jos joku tulee ja kutittaa. Salaa vähän toivoin, että nämä nuori nainen tulisi ja kokeilisi. Ei tullut.

Yle on tehokkaasti onnistunut tärvelemään laatubrändinsä nimeltä Kotikatsomo. Kesäkodissa selailin taas aitan ullakolla vanhoja lehtinippuja. Erityisen tarkasti luin Apu-lehdestä viikon televisio-ohjelmat. Oikein kateeksi kävi vanhaa itseäni ja koko kansaa, kun luki 60- ja 70-luvun Televisioteatterin tarjonnasta. Oli jatkuvasti vahvaa kirjallisuusainesta, Gogolia, Strindbergiä, Ibseniä, Beckettiä, Fota, Haanpäätä, Lassilaa, Jotunia ja vaikka mitä. Siis silloin "pahamaineisella" Repo-radion aikakaudella. Nyt pukkaa Korpelan kujanjuoksua. Ei kiitos.

Mitä muuta? Onko niin, että kun Uutiset ja sää on katsottu, niin Urheiluruudun alkaessa voi panna television kiinni ja siirtyä Yle-Areenaan ja Elävään arkistöön?

Ei sentään. On tärkeitä ajankohtaisohjelmia, dokumentteja ja laatuelokuvia. Kino klassikko siirtyi sunnuntain alkuillasta torstain myöhäisiltaan. Kelpaa se niinkin, kunhan löytäisivät useammin "uusiakin" klassikoista eivätkä aina toistaisi sellaisia, jotka on jo hiljattain esitetty.

Mutta entä ne aivan uudet fiktiot? Viime talven paras löytö oli Skam. Löytyyköhän nyt mitään?

Kuvassa se toinen Tami ja Onni-klovni.

Loppuun yleisökysymys Uutisvuodon nelikentän tyyliin. Kuka tässä kirjoituksessa mainituista neljästä ei kuulu joukkoon ja miksi?
1) Ludvig XIV   2) Juhani Tamminen  3) Onni-klovni  4) Esko Kivikoski  (Vastaukset kommenttiosastoon.)


Onni


 Tami

4 kommenttia:

ketjukolaaja kirjoitti...

Nelikenttäanalyysini tuottaa usejampia vaihtoehtoisia vastauksia. Esko Kivikoski taidettiin tuntea lähinnä tuolla omalla nimellään, tosin kyllä-sanalla terästettynä. Sen sijaan molemmat Tamit tunnetaan toisillakin nimillä ja Onnillakin oli oma Gideon-historiansa.

Onni voisi olla kuulumatta joukkoon, jos ajatellaan näitä neljää kilpailijana. Muut kolme ovat tunnettuja jostain kilpailuharrasteestaan, mutta voi olla, että Onni ei niinkään?

Esko voisi tulla kyseeseen myös konservatiivisena pukeutujana, joka ei turnyyreissä esiintynyt.

Maajoukkue voi pudottaa Onnin pois kolmen muun seurasta, sillä se Turun Tami on edustanut kahtakin maajoukkuetta, Esko yhtä ja Versaillesin Tami oli itse koko maa ja varmaan joukkuekin.

Hmm, huomaan että sekä Esko että Onni saavat suorituspisteitä, kun taas Tamit eivät niinkään. Entäs jos tämä nelikenttä olisikin sellainen, että sekä Esko että Onni eivät kuulu joukkoon, koska kumpikaan heistä ei ole Tami!

En tiedä. Vastaan: Joukamoinen.

Oscari kirjoitti...

Arvoisa blogisticus, kuka tai mikä on Juhani Tamminen? Hän ei kuulu joukoon, koksa en tiedä hänestä mitään!

Anonyymi kirjoitti...

Vastaan: Ludvig XIV - ei ole "teeveestä tuttu".

Roope Dessutom kirjoitti...

Hyviä vastauksia. En osannut arvatakaan tällaisia. Tuomarilla on nyt vaikeaa.

Lähimmäksi omaani pääsee Ketjukolaaja siinä kohdassa, jossa hän kirjoittaa pukeutumisesta. Minun ajatukseni oli, että joukossa on kolme hassusti pukeutujaa, kenellä takki, kenellä housut, kenellä molemmat. Vain yksi on tavallisen harmaa: Esko.

Mutta anonyymi on tietysti vastaansanomattomasti oikeassa.

Näille molemmille siis kaksi pistettä.

Mutta puun takaa tuli Oscari, jolla on mielestäni paras vastaus, vaikka en sitä itse olisi keksinytkään. Minäkään en tietäisi mainittua henkilöä, ellei sattuma olisi vaikuttanut asiaan sillä tavalla, että kyseisen henkilön sukulainen, johon tutustuin työni kautta, toi henkilön tietoisuuteeni.

Siksi annan Oscarille 2 pistettä ja lisäksi ylimääräisen +1 yllätyspisteen.

Kiitos kilpailijoille osanotosta. Palkintona kunniaa ja mainetta.