keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Ilman lupaa

Posti toi kaksi kirjettä. Ne eivät jostain syystä olleet kadonneet matkalla. Molemmista tuli syyllinen olo.

Ensimmäisessä kirjeessä kerrottiin, että Töölön kirjastosta lainaamani Tommi Kinnusen kirjoittama kirja "Lopotti" olisi pitänyt palauttaa jo muutama päivä sitten.

Sakko oli siis tiedossa, se on noloa. Kaiken lisäksi kirja on vielä kokonaan lukematta.

En ollut huomannut, että kirjan kanteen on liimattu tarra, että tämä on pikalaina. Lukuaikaa viikko. Miten minulta on voinut jäädä isoin kirjaimin kirjoitettu määräys huomaamatta? Aloin heti uskoa, että on sekin mahdollista, että norjalainen hiihtäjätär ei huomaa apteekin huulirasvapaketissa olevaa doping-merkkiä. Noloa, noloa!

Asetin kirjan palauttamisen kiireellisten toimenpiteitteni kärkeen ja kärsin mukisematta sakkorangaistuksen tuottaman häpeän.

Toinen kirje ilmoitti, että olin lyönyt laimin ilmoituksen, onko minulla kesäkodissani likakaivo, joka pitää ohjeiden mukaisesti tyhjentää. Viranomaisvalvonta oli huomannut, etten ollut anonut lupaa hoitaa jätehuoltoni toisin.

Ohjeen mukaan kesäasunnolla ei tarvita likakaivoa, jos siellä on kompostikäymälä ja kannettava vesi.

Minun kesäasunnollani on kompostikäymälä. Sen sijaan saunaan olen ostanut pumpun, joka imee vettä kymmenen metrin matkan järvestä. On myös boileri, joka lämmittää veden. Tällä vedellä tapahtuu myös tiskaus, yleensä muutama lautanen ja kahvikuppi. Jos on enemmän vieraita, käytössä ovat kertakäyttöastiat. Myös pyykinpesu tapahtuu vadissa. Tämä systeemi on käytössä toukokuusta syyskuulle. Talveksi pumppu ja boileri poistetaan käytöstä.

Olen pitkään käynyt omantunnonkeskustelua itseni kanssa, onko tämä sellainen vesijohto, joka vaatii likakaivon, vai onko se "kantovesi", joka ei vaadi. Naapureiden ystävällisellä ja yksimielisellä tuella olen päätynyt ratkaisuun, että likakaivo olisi tällaiseen liioittelua.

Mutta viranomaisen määräyksiä on noudatettava. En riitele vastaan. Lupa pitää olla, ja sen olen hajamielisyydessäni jättänyt anomatta.


4 kommenttia:

Lauri kirjoitti...

Kun kesäasunolla on vesipumppu silloin pitää myös olla likakaivo.

Poistin saunasta vesipumpun 2013. Vesi kannetaan saunaan joka riittää
lain sisältöön. Lisäksi olen täyttänyt kiinteistö ilmoituksen
miten mm. vesijärjestelmä toimii. Likakaivon hankkiminen tulisi kohtuuttoman kalliiksi
hankkia koska pihapiirin alue on kalliota.

Anonyymi kirjoitti...

Hm, jos pikalainatarrassa lukee, että lainausaikaa on viikko niin tieto lienee ajoilta ennen nykykäytäntöjä. Pikalainan lainausaika 2 viikkoa.

Hm vielä, harkitsen käsikäyttöisen pumpun ostoa, kiitos! hh

Anonyymi kirjoitti...

Meillä on saarimökki kalliolla, ei sähköä. Käsipumppu "Nira 4B" ollut käytössä rapiat 40 vuotta. Hyvin toiminut!

Saarivaari

Roope D kirjoitti...

Hitto, luinko hätäisesti? Lukiko siinä kirjassa "Pikalaina kaksi viikkoa"? Ihan mahdollista, kun isko paniikkireaktio lähteä palauttamaan kirjaa.

Käsipumppu, joka imee veden letkua pitkin järvestä saunaan, kelpaa "kannettavaksi vedeksi"? Sähköpumppu, joka imee veden letkua pitkin järvestä saunaan ei kelpaa? Onko ero niin suuri?