lauantai 6. helmikuuta 2016

Järkevä vaihtoehto siivousta helpottamaanSuursiivouspäivistä en pidä. Onneksi niitä voi lykätä tuonnemmaksi. Tänään kuitenkin olin tarmokkaalla tuulella ja ryhdyin tuulispään lailla toimeen jo puoliltapäivin, heti kun olin lukenut sanomalehdet.

Siivotessa tulee pohtineeksi syvällisiä.

Tilaankohan liikaa lehtiä? Niitä kertyy eteisen nurkkaan isot pinot. On melkoisen vaivalloista kantaa niitä takapihan paperinkeräyslaatikkoon. Minulle tulee kolme sanomalehteäkin, Helsingin Sanomat, Hufvudstadsbladet ja lapsuuteni kotikaupungin Keskisuomalainen. Onneksi luovuin muutama vuosi sitten siitä tamperelaisesta.

Lisäksi tulee kesämökkiseudultani kaksikin paikallislehteä. Ja tietysti aika monta harrastus- ja ammattilehteä, Parnasso, Filmihullu, Ruumiin kulttuuri ja muutama tiedelehti. Päälle vielä asiakaslehdet ja ilmaisjakelut, nämä Yhteishyvät ja sen sellaiset.Välillä kaduttaa, kun tällä tavalla rääkkään postinkantajaa. Pitäisikö tehdä niin kuin Yliopisto teki, lopetti yli tuhat lehtitilausta, kun kolmen kovan puolueen hallitus vei rahat. Kutsuvat sitä toiminnan tehostamiseksi.

Aina kun alan kantaa lehtinippuja ulos, mieleen tulee vaihtoehto. Jospa en viekään lehtiä ulos. On nimittäin olemassa järkevä ja perusteltavissa oleva vaihtoehto.

Vaihtoehdon olen kirjoittanut muistivihkoon vuosia sitten. Se löytyi arvovaltaisesta julkaisusta nimeltä Kotiliesi 3 / 1978 palstalta "Niksikotiliesi". Se kuuluu näin:

·          Vanhoja lehtiä ei kannata heittää pois. Kun tulee tavallista enemmän vieraita, lehtinipuista saa hyviä istuimia.4 kommenttia:

ketjukolaaja kirjoitti...

Mahtaisivatkohan olla miten mukavia istuimia ne lehtipinot? Vaaleaan hameeseen tarttuisi painomustetta tai pino luistaisi teryleenihousujen alta? Saattaisi tietysti tarjoutua tilaisuus jonkinlaisen ruumiinkulttuurin harjoittamiseen?

Joskus muistan ainakin tarjoutuneeni viemään roskiin yhden kaverini sanomalehtikasoja. Hän taisi säilyttää lehtiä sitä varten, että voisi tarvittaessa tarkastaa niistä jonkin jutun. En muista raaskiko hän lehdistään luopua.

Meille ei ole tullut muita lehtiä kuin ilmaisjakelut. Tai vaimolle tuli Kodin Pellervo jonkin aikaa. Onkohan tuo Filmihullu minkäläinen? Pitää se laittaa harkintaan.

Roope Dessutom kirjoitti...

Lehtiniput voisi sitoa narulla, jotta pysyisivät paremmin kasassa. Päälle lautasliina niin ei tule sotkua. Istumismukavuus ei ehkä ole nojatuolin veroinen, mutta lähteepä siihen sijoitettu vieras nopeammin kotiinsa.

Filmihullu on lehti, joka tekee aika tiukkaa analyysia huippuelokuvista ja -ohjaajista. Mikään filmitähtien fanituslehti se ei oli. Peter von Bagh päätoimitti sitä tunnetulla tyylillään vuosikymmenet, ja tuntuu se säilyttäneen laatunsa vielä Petterin kuoleman jälkeenkin. Minulla on tallessa kaikki numerot jostain 1970-luvun lopulta alkaen. Tutustu lehteen tästä nettiosoitteesta:

http://www.filmihullu.fi/

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Jossain vaiheesssa lääkärit saivat tilata edullisesti BMJ:tä (arvostettu brittiläinen yleislääketiedelehti). Lehti oli pakattu muoviseen kääreeseen, joten käytimme niitä puutarhakalusteissa istuinalusina varsinkin sateisina kesinä ne olivat käteviä.

Roope Dessutom kirjoitti...

Taas uusi esimerkki kierrätyksen mahdollisuuksista, kunhan kekseliäisyyttä riittää. Mille tahansa löytyy näköjään hyötykäyttöä.