keskiviikko 18. helmikuuta 2015

Pitäisi osataVäittävät, että iän karttuessa tulee helpommaksi myöntää, että en minä ihan kaikkea osaa.  Että olen saattanut joskus erehtyäkin.

Tyttäreni moitti aikuiseksi kasvettuaan minua siitä, että yritin hänen teinivuosinaan esiintyä asiantuntevasti asioissa, joista en todellisuudessa tajunnut mitään. Kuten kodin viihde-elektroniikan asennustöissä. Tai ulkomaanmatkoilla vieraissa kaupungeissa kulkureittien opastajana. Tai kesämökillä rakennusten korjaustöissä.  Tai metsäretkillä kasvien tunnistamisessa.

Saattaa moitteissa olla perääkin. En oikein muistanut tapauksia, joihin hän viittasi.

Äskettäin jouduin työpaikalla kiusalliseen tilanteeseen. Piti laskea nopeasti muiden nähden hankala ja moniosainen lasku. Muilta osin se meni hyvin, mutta loppuvaiheessa siinä oli prosenttilasku.

Olen kouluajoista lähtien joutunut sen tosiasian eteen, että matematiikka ei ole vahva alueeni. Lukiosta selvisin muilta osin kelpo arvosanoin, mutta matematiikka meni läpi niukin naukin. Sen koommin en ole matematiikan taitoja tarvinnut mihinkään sen vaikeampaan kuin veroilmoituksen vähennysten yhteenlaskuun. Siinä on maksimitasoni, josta selviän ongelmitta.

Nyt yllättäen eteen tulleessa prosenttilaskussa tarvittiin kaavaa, josta minulla oli muistissa vain harmaa haituva. Luku jaetaan sadalla ja kerrotaan sillä toisella luvulla Vai menikö se niin päin, että luku jaetaan sillä toisella luvulla ja kerrotaan sadalla...

Miten selvisin? Jouduinko tunnustamaan, että en osaa? Kyllä jouduin, melkein. Kieroilin hädissäni asian niin, että lasken tämän valmiiksi myöhemmin, nyt ensin hoidamme toisen, kiireellisemmän asian.

Aina valpas entinen sihteerini neiti B. taisi tajuta tilanteen ja käytti sen hyväkseen. Hän työnsi valmiin laskun eteeni. Hänen ilmeessään oli sekalainen kokoelma itsevarmuutta, omanarvontunnetta ja voittajan ylenkatsetta heikommalleen.

Ei apu ilmaista ollut. Ei se koskaan ennenkään ole ollut. Tiedän sanomattakin, että joudun taas tarjoamaan neidille tasokkaan illallisen.

Kotona katselin jälkeenpäin matematiikan kirjoja. Vanhat kouluaikaiset kirjat ovat tallella. Tuli muistoja mieleen. Ei kovin mukavia muistoja. Lukiovuodet olivat tältä osin yhtä tuskaa.

Prosenttilaskun kaavat olivat kirjassa paikoillaan - tosin keskikoulun oppikirjassa, ei lukion. Muistin väärin. Kaavat oli punakynällä vahvasti alleviivattu ja kehystetty. Se oli tärkeän asian merkki.4 kommenttia:

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Miesten mielestä ei saa kysyä neuvoa, vaikka olisi kuinka eksyksissä, nälkä ja väsyttäisi. Navigaattorit on suunniteltu sitä varten, ettei miesten tarvitsisi pyytää apua muilta.

Anonyymi kirjoitti...

Mulle matikka on ollu aina rentouttavaa eli jos olen stressaantunut, kaivan algebran kirjan (K.Väisälä) esille ja alan laskeen.
Tartteeko enää nykypäivänä laskee paperilla? Eiks kaikissa nykypuhelimissakin ole laskin? No mullei oo, mut muissa kai. Mullon kans sit sellanen vanhanaikane solar-laskin 80-luvulta. Se toimii vieläkin ja on merkkiä Hugin ja ostettu Gislavedissä Smoolannnissa kun asuin joskus.

//Eija

Anonyymi kirjoitti...

Ihana neiti B! Mikäs siinä sinulla.
Naiset ja jotkin miehetkin on suunniteltu aputarkoitukseen ja navigointiin. Missä äly ei riitä, tulee viisaus onneksi hätiin.
JT

Roope D kirjoitti...

Heidi:
Mitenkähän minun pitäisi tuohon suhtautua, sillä minulla ei ole navigaattoria? Toisaalta on myönnettävä, että en minä koskaan aja tuntemattomilla reiteillä. Osaan kyllä tien Helsingistä kesämökille, ja juurikaan muuta ajoa minulla ei ole. - Eksyminen suurkaupungeissa (kävellen tai julkisilla kulkuvälineillä) on mielipuuhaani. Siihen oikein pyrin. Toisaalta se toimii vain yksin liikkuessa. Ei tainnut olla hyvä idea keskenkasvuisen tyttären ollessa mukana.

Eija:
Laskin taitaa olla minunkin puhelimessani. En ole koskaan käyttänyt. Mutta ei tämä kerrottu ongelma olisi sillä ratkennut. Kai laskimellakin pitäisi tietää, kummalla toimituksella prosentti selviää.

JT:
Uusi ihailija neiti B:lle! Et ole ensimmäinen tälläkään palstalla, saati sitten luonnossa. Neiti B:n monipuolisesta ihanuudesta saa kokonaiskuvan klikkaamalla blogin oikeasta laidasta otsikosta "Tällaisia Dessu on tuumaillut" kohdan "Neiti B sihteeri (52)". Siihen on koottu kaikki tapaukset.

Dessu