keskiviikko 13. huhtikuuta 2011

Ruotsissa kaikki on toisin

Dessu luki lehdestä, että Ruotsi saa uudet setelit. Euroihin ei kuitenkaan siirrytä vaan kruunuissa pysytään. Tulee uudet kruunut ja niihin uudet kuvat.

Dessua ilahduttavat uusien seteleiden kuva-aiheet. Kahdenkympin seteliin tulee Astrid Lindgren, viisikymppiseen Evert Taube ja sataseen Greta Garbo. Isompiin tulee Ingmar Bergman (200), Birgit Nilsson (500) ja Dag Hammarskjöld (1000).

Ei siis tule enää vanhojen Kustaa-kuninkaiden muotokuvia. Dessu asui nuorena monta vuotta Tukholmassa ja tottui silloin, että jokaisessa setelissä on muinaisen kuninkaan muotokuva. Kaikki niistä eivät olleet erityisen komeita, mikäli nyt tällaisessa asiassa Dessun miehiseen makuun oli luottamista. Erityisesti 100 kruunun Kustaa Vaasa muistutti kuvassa kilipukkia - muistan että asiasta vallitsi laaja yksimielisyys. Suurmiespönötystä seteleissä oli.

Suurmiespönötystä ei taida uusiin tulla. Astrid Lindgrenissä on sellaista viekkaan oloista hilpeyttä, jota ei mitenkään saa käännetyksi ylijuhlalliseksi. Ehkä kuvaan pääsee mukaan Peppi Pitkätossu taustanaan Villa Villekulla, Vaahteramäen Eemeli tai mestarietsivä Kalle Blomqvist.

Evert Taube pääsee varmaankin setelin kuvaan leveälierinen villinlännenhattu päässään ja kitara kainalossaan. Viisujen sanoja tulee varmaankin myös mukaan, ehkä Sjösala vals tai Den lycklige nudisten. - Dessu voi ylpeänä kertoa olleensa Tauben konsertissa Gröna Lundin huvipuistossa vuonna 1973, vain kolme vuotta ennen Tauben poismenoa. Kansanjuhla jäi muistoihini, ruotsalaiset rakastivat iäkästä viisumestariaan.

Greta Garbo tulee seteliin varmaankin sellaisena kuin hän oli elokuvassa Ninotchka - huikean kaunis ja räiskähtelevä viettelijätär. Mahdollisesti kuva voi olla myös elokuvasta Anna Karenina, mutta se olisi paljon surumielisempi. Kannatan Ninotchkaa.

Ingmar Bergmanin kuvaan kuuluu baskeri päähän ja ilmeikäs ohjaajan kädenasento. Taustalle ehkä vanha valkeaksi rapattu maalaiskirkko. Jörn Donner voisi kurkistaa nurkan takaa, tai ehkä kuitenkin mieluummin Harriet Andersson.

Kaksi suurinta seteliä saattavat mennä pönäkämmin. Oopperatähti ja Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteeri edustavat ylempää kulttuuria, kuten arvokkaisiin seteleihin kuuluukin.

* * *
Dessun mieleen tuli ensin ihmettely, missä ovat Carl Michael Bellman ja August Strindberg. Hehän kuuluisivat seteleihin. Olisivatko he liian epäsovinnaisia? Ryyppylauluja ja porvarillisen elämänasenteen rienausta? Mutta sitten ymmärsin, että nyt on käynnissä modernisaatio. Ollaan reilusti 1900-luvulla.

Hyvä niin, uudistus kuvaa ruotsalaisuutta hyvin. Uudistus sopii nimenomaan Ruotsiin, maahan, joka tuottaa maailmanluokan menestystuotteita, kuten autoja, pop-musiikkia, betoniporsaita ja dekkareita. Vain kahdessa asiassa Ruotsi ei käsitykseni mukaan pärjää edellytystensä mukaisesti: ruotsalaiset makkarat ovat huonoja, samoin mäkihyppääjät. 

Suomessa ei tule setelien uudistusta. Täällä on euro ja eurossa on rakennusten ja siltojen kuvia, takasivulla myös karttoja. Eivät eurosetelit mielestäni mitenkään erityisen tyylikkäitä ole. Dessu ei kuitenkaan lukeudu euron synkkämielisimpiin vastustajiin, joten olkoot minun puolestani sillat ja muurit. On eurosta hyötyä jos toki harmiakin. Mieleen nousee kuitenkin ajatusleikki: ketkä olisivat markan uudet hahmot, JOS Suomessa päästäisiin uudistamaan seteleitä ruotsalaisessa hengessä. Ehdotuksia?

Kuvassa on kelpo ruotsalaista elämänmenoa (klikkamalla sitä voi ihailla laajemmasta kuvasta).

5 kommenttia:

Sari kirjoitti...

Olen pikkaisen erimieltä kanssasi... Oletko koskaan maistanut ruotsalaista "julkorv" ? Se on tosi hyvää, tai ehkä se siksi on hyvää kun sitä saa vain jouluisin, mutta minä tykkään :)

Vihdoin suomalainen joka uskaltaa kehua ruotsalaisia. Olen samaa mieltä kanssasi, ruotsalaiset ovat niin paljon edella suomalaisia. Ei ikinä uskoisi, että ollaan naapurimaat.

Ehdotan että suomiseleteissä voisi olla asioita joista suomalaiset maailmalla tunnetaan: kännykkä, sauna ja viina.

Oletko sinä ottanut tuon juhannuskuvan ? Kun olin lapsi, vietin paljon aikaa isovanhempien luona juhannuksen aikaan. Siellä oli ihana tunnelma, lapsena luulin syyn olevan ihan jotain muuta. Nyt aikuisena tiedän syyn, siellä ei ollut suomalaisia...

Nyt lähden töihin ja taidan ottaa cd:n Taubea, laulaa duettoa hänen kanssa että tulisi parempi mieli.

kariav kirjoitti...

Kyllä Suomen seteleissä pitäisi olla poliitikkoja eikä mitään kulttuuripellejä - euronkaatajat esille.

Vitoseen Veltto Virtanen "heitä veltto".

Kymppiin Oinonen, sataseen Soini; suuremmat rahat tarpeettomia.

Anonyymi kirjoitti...

Suomi on hyvä maa siitäkin huolimatta, että saattaa olla hieman jäljessä Kuningaskunnasta tai Tsaarin valtiosta !

Ulkosuomalaisena katselen maailmaa hieman toisesta vinkkelistä, mutta huonommaksi se ei maatamme ole tehnyt, ehkä hieman entistä paremmaksi.

Seteleihin en itse kaipaisi modernia meininkiä - mutta toki historiaa voisi nuorentaa lähihistorian suuntaan, mutta ehdottomasti ilman 'pelleileviä' politikkoja!

Lähiympäristössäni on paljon ruotsalaisia, mutta en koe mitenkään heidän olevan parempia suomalaisista. Onko ruotsalaisten juhannussalko suomalaista juhannuskoivua kauniimpi, on makuasia !
Paikallisessa 'lumiukko' tapahtumassa maanantaina, suomalaiset ainakin käyttäytyivät mallikkaasti!

'Sivummalta seuraaja'

Heidi Mäkinen kirjoitti...

Tove Jansson (vert Astrid Lindgren), Olavi Virta, mistä se filmitähti saadaan, korvataan vaikka urheilijalla (Matti Nykänen), Jörn Donner olisi kiva setelissä samaten M.A. Numminen, Katri-Helena (sini-valkoinen ääni)...Vai pitääkö seteliin päästäkseen olla kuollut? Katri-Helenan voisi siten vaihtaa Kari Tapioon. Kuosihan voisi vaihtua vaikka viiden vuoden välein.

Roope D kirjoitti...

Kiitän oivaltavista ehdotuksista.

Kariavn ehdotus taitaa olla tlevaisuuteen tähtäävä, siis ensi viikkoon. Tällä viikolla se vaikuttaa vielä utopialta.

Heidin ehdotukesta pidän. Tosin se ei ota huomioon tasa-arvonäkökohtaa, kuten ruotsalainen (tietysti!) Vielä elossa olevat ehdokkaat pitänee kuitenkin poistaa, jos Ruotsin mallista pidetään kiinni. Minun ehdokkaani ovat 1) Regina Linnanheimo elokuvan edustajaksi, ihana räpsysilmä ja viettelijätär, joka pistää Dessun aina katsomaan Teuvo Tulion melodraamoja. Vetää vertoja Greta Garbolle. 2) Armi Ratia, suomalaisakka, jolle Ruotsista ei löydy vertailukohtaa. Vaikka olikin businessihminen, ei ole liioiteltua liittää taiteilijoiden joukkoon. 3) Olavi Virran vaihtoehdoksi ehdotan Tapio Rautavaaraa. 4)Hammarskjöldin vastinetta ei ole. Ahtisaaresta tulee. Ratkaisuksi ropii Kekkonen. Seteliin ei kuitenkaan tule laittaa Kekkosen suurmiesimagoa vaan saunakuva, kavereiden kanssa.

Donner ja Numminen ovat hivelevän hyviä oivalluksia.

Sarille: Mainitsemasi merkki on minulle outo. Arviointini tarkoitti Falukorvia.

Siv.seur: Minunkin mielestäni Suomi on hyvä maa. Samoin Ruotsi. Ja muutama muukin.

Dessu