perjantai 12. helmikuuta 2010

Olumpialaiset alkavat

Kysymys:
” Pyytäisin kysyä, että miksi niitä olympialaisia kisoja nyt sitten taas loppujen lopuksi olisi sanottava? Pitäisikö niitä sanoa Olympian kisoiksi? Vai onko ne Olympiakisat? Olympiaanit? Olymppiset kisat? Mitä? Ja sanokaa äkkiä! Ne rupeavat jo taas tulemaan!”

Vastaus:

”Suomen kielellinen ääntövaade on siinä suhtiossa antiresiprookkipropsilaarisesti akseptisuffobinen että se on animaalisesti rotundifoolinen eli siis siinä määrin yliheitteinen, että se ei laryngoi oo-ääntiön ynnä yy-ääntiön esiintymistä samassa seuraamusyhtyeessä eli sosiologiassa. Tämänhän nyt jokainen lapsikin tajuaa.

Niin ollen ei voida sanoa esim. ”olyt” vaan olut. Ei ”oljy” vaan öljy. Ei ”oykkari” vaan öykkäri. Eihän siis myöskään voi sanoa ”olympialaiset” vaan joko olumpialaiset tahi ölympiäläiset. Eitteettömästi viimeksi mainittu muoto soinnahtaa aidommin suomenkielen omimpien äännenormien mukaisesti. Siis: Ölympiäläiset.

Edelleen ne ovat tilaisuus, jossa tosiasiallisesti on useita erilaatuisia kisoja yhdessä, niinkuin esim. Huoneistossa on useita huoneita. On siis sanottava myös: kisaisto.

Kaiken tämän nojalla ja lisäksi syistä, jotka ovat liian vaikeatajuisia, jotta osaisitte niitä ymmärtää, vaikka me osaammekin ne selittää, on ehdottomasti ainoa ja oikeapätöinen näiden urheilujuhlien nimitys Ölympiäläinen kisaisto.

Olli: Rikkoja rokasta (s. 67 - 68). Otava 1949.

4 kommenttia:

kariav kirjoitti...

Tuo pakina tulee mieleeni joka kerta, kun radio- tai näköradiokojeessa mainittu kisaisto reportterien toimesta lausutaan.

Kari Rydman kirjoitti...

Samoin. Mielessä joka päivä.

Timo kirjoitti...

Huolimatta uskottavan oloisesta argumentoinnista haluan eläkeläisen rohkeudella kuitenkin kysyä, onko suomalaisen mahdollista lausua seuraava lause: "Onko Lyyli kotona?", vai tuleeko Lyylistä Luuli? Tai ehkä lause on aloitettava sanalla Önkö.

Dessu kirjoitti...

Jos kielioppiin on uskominen, vokaalisoinnun pitäisi olla voimassa vain yhdistämättömissä omapohjaisissa sanoissa. Se ei ulotu edes yhdyssanan toiseen osaan eikä varsinkaan kauempana oleviin sanoihin.

Siis joko vain takakaaleita (a, o, u)tai vain etuvokaaleita (ä, ö, y) mutta ei molempia sekaisin. Ns. välivokaalit (e, i) voivat esiintyä molemmissa.