lauantai 29. lokakuuta 2022

Vanha kapinallinen

Ostin purukumipaketin.

Tarkoitus oli puhaltaa iso kupla naaman eteen, ottaa siitä selfie ja pistää se tähän profiilikuvaksi. Se antaisi kirjoittajasta villin ja vapaan vaikutelman. Tämä nykyinen on vähän pölyttyneen pedagoginen.

Mutta ei siitä mitään kuplaa saanut puhalletuksi. Täyttä huijausta nämä nykyiset purukumit. Ennen tämäkin oli paremmin. Iso kupla pullistui, kunnes poksahti, ja riekaleet tarttuivat nenänpäähän. Myös viiksiin, jos sellaiset oli.

Idea tällaiseen kapinalliseen tekoon tuli, kun kesällä selailin alan arvostetuinta oppikirjaa (J. D. Salinger: The Catcher in the Rye - 1951, suom. Pentti Saarikoski 1961). Aikoinaan kirja teki lähtemättömän vaikutuksen, kun se lukiossa kuului äidinkielen opetusohjelmaan. Sittemmin vaikutus on harmillisesti päässyt laimentumaan. Ei pitäisi!

 

Salinger oli omalaatuinen tyyppi. Hän erakoitui jokseenkin täydellisesti. Tähän on arveltu syyksi onnettomasti päättynyttä romanssia. Salinger rakastui tulisesti nobelkirjailija (1936) Eugene O´Neillin kauniiseen tyttäreen, Oonaan. Salinger tuli kuitenkin hylätyksi, kun Oonalle ilmestyi kilpakosija.

On siinä varmaan ollut nobelkirjailijallakin miettimistä, kun 18-vuotiaalle tyttärelle ilmestyi kosijaksi nuorten naisten erikoismieheksi mainittu yli viisikymppinen herra. Vävypoika oli appiukonsa kanssa samanikäinen, kuuluisa toki hänkin. Nimi oli Charles Chaplin.

Ei Salinger siis aivan mitättömälle tyypille kilpkosintaa hävinnyt. Mutta koville häviö tiettävästi otti. Löysi hän toki uusia vaimoja, kolmekin kappaletta, mutta niistä ei löytynyt kestävämpää onnea. Myöhempi kirjallinen tuotanto jäi niukaksi.

Mutta Sieppari oli valtava menestys kaikkialla. Se loi uudenlaisen nuorisokulttuurin, sen, joka minuunkin osui 1960-luvun Jyväskylässä. Kirjan päähenkilö Holden Caulfield on perin juurin ristiriitainen teinipoika. Hän on juuri saanut potkut koulusta, koska oli tullut hylätyksi kaikissa muissa aineissa paitsi äidinkielessä.

Romaani toi uudenlaisen kielen kirjallisuuteen - siinä on ylen määrin sellaisia sanoja kuin goddam tai fuck. Holden ei siedä falskiutta mutta on itse valmis tilaisuuden tullen valehtelemaan vaikka mitä. Siis hellyttävä ja sympaattinen kyynikko ja skeptikko, teinipoika parhaimmillaan kertomassa itse omista kuvioistaan minä-muodossa. Näytteissä romaanin alku ja loppu.

Purukumikuvan puuttuessa kuvituskuvana Sieppari kaurapellossa, variksenpelättimenä.


 

 

5 kommenttia:

Marjatta Mentula kirjoitti...

Kiitos tästä taustoituksesta!
Sieppari kuvaa hellyttävästi murkkupojan angstin. Olen lukenut Salingerilta joitain novelleja ja romaanin Franny ja Zooey, mutta ne ovat melko laimeita Sieppariin verrattuna.

ketjukolaaja kirjoitti...

Minun on helppo keskustella kirjoista, sanon vain että enpä ole sitäkään lukenut. Purukumista tulee 1960-luku mieleen. Ostin klofylli-jenkkiä Minnan puistossa toimineesta kioskista. Siinä on kait nykyään grilli. Jos eivät ole lopettaneet, kun on sähkö niin hinnoissaan. Elokuvassa Pekka ja Pätkä Suezilla käytetään luovalla tavalla paukkupurkkaa. 70-luvun jälkeen en ole juuri purukumia jälttänyt.

ketjukolaaja kirjoitti...

Klorofylli piti olla.

Dessu kirjoitti...

MM
Salinger on varmaankin maineikkain esimerkki yhden mestariteoksen kirjailijoista. jäin miettimään, onko muita. En heti keksi.

KK
tätä voisin kyllä suositella luettavaksi - tulee merkillisen nuorekas olo. Pekka & Pätkä herätti heti mielenkiinnon. Tuota en muista. kaivanpa lähipäivinä dvd-levyn hyllystä.

Anonyymi kirjoitti...

Yhden mestariteoksen kirjailijoista tuli mieleen Malcolm Lowry - Tulivuoren juurella.

Räkätti P.