lauantai 12. lokakuuta 2019

Niin se varmaan on


Olen tottunut arvostamaan ruotsalaista elokuvaa, enkä nyt tarkoita pelkkää Ingmar Bergmania.
Olen tottunut arvostamaan ruotsalaista kirjallisuutta, enkä nyt tarkoita pelkkää August Strindbergiä.
Olen tottunut arvostamaan ruotsalaista laulumusiikkia, enkä nyt tarkoita pelkkää Fred Åkerströmiä.
Olen tottunut arvostamaan jopa ruotsalaista urheilua, enkä nyt tarkoita pelkkää Ricky Bruchia.
Olen tottunut arvostamaan ruotsalaista rikoskirjallisuutta, enkä nyt tarkoita pelkkää Henning Mankellia.
Suunnilleen ainoa ruotsalainen, mitä en arvosta, on Falukorv. Ja sursrömming.

Tällaiset asenteet veivät minut katsomaan uutta rikossarjaa nimeltä Kaikki se mitä en muista (Allt jag inte minns). Psykologiseksi jännitykseksi sitä luonnehdittiin. Kirjoittaja on nimeltään Jonas Hassen Khemiri. Pääosassa on Pernilla August, Bergmanin kautta tutuksi tullut ja viimeisimmässä Filmihullu-lehdessä laajasti Sodankylän festivalien henkilöhaastattelussa huomiota saanut suosikkinäyttelijäni.

Sarjan ykkösosa tuotti lyyrisen yllätyksen. Nuori mies ja nainen löysivät raunioituneessa rakennuksessa vähäpätöisen kirjahyllyn ja katselivat, mitä unohdetulta hyllyiltä löytyy. Sieltähän löytyi itse Wislawa Szymborska.Oletko lukenut tuon? Ei lainkaan korkeakirjalliselta vaikuttava nainen sanoi lukeneensa, osasi jopa siteerata ulkomuistista tätä puolalaista nobelistia (1996). Näin:Ajatus pisti katsojassa nyökyttelyä aiheuttaneen mietiskelyn liikkeelle, mikä ei rikosfilmeissä taida olla kovin tavallista. Eikä syvämietteisyys siihen loppunut. Jatkorepliikkikin pudotti eteen uuden näkökulman:

"Sen, mistä pitää eniten, haluaa antaa eteenpäin,
että joku muukin saisi kokea saman."

Niin se varmaan on. Ehkä.

(Tämä kirjoitus oli ensin tarkoitus julkaista tuolla toisessa blogissani, joka painottuu nopeisiin teksteihin, mutta koska siellä on viime aikoina ollut vähemmän lukijoita, laajensin ja julkaisen täällä, isommalla foorumilla. - Mitä tästä voimme oppia? Vastaus löytyy edeltävistä sitaateista.)

1 kommentti:

ketjukolaaja kirjoitti...

"Sen mistä pitää eniten haluaa antaa eteenpäin..."

Haluaako antaa eteenpäin? Vai halunneeko vain leuhkia, että "mullon ne kaikki"? Siinä mielessä tuo lisäys ainakin toimii, että "onnellisen rakkauden" tilalle voi vaihtaa vaikkapa onnistuneen lomareissun, nappiin menneet talokaupat, uskon korkeampaan voimaan tai melkeinpä mitä tahansa mikä jälkeenpäin tunnustaa mainiolta kokemukselta. Miksi sitten juuri rakkaus on usein se asia/tunne/elämys, joka taiteissa valikoituu tähän mainioitten mainostettavien joukkoon? Onko se niin vaikea todistaa paikkansa pitämättömäksi? Onko sen aiheuttama hormonaalinen euforia niin epätodellinen? Onko sen tuottama sosiaalinen tyydytyksen tila niin tärkeä, että siitä ei tahtoisi luopua? Onnellisella rakkaudella tosin voidaan tarkoittaa hyvinkin erilaisia asioja.