perjantai 20. tammikuuta 2017

Viimeinen ilta

Istuttiin iltaa Kosmoksessa. Tunnelma oli apea.

Professori yritti nostaa mielialaa puhumalla valtiosäännöstä. Siitä voisi ehkä olla apua. Hän itse oli toiveikas.

Ei se meitä muita oikein vakuuttanut.  Valtiosäännöt voidaan unohtaa kun sille päälle satutaan. Viraston Suuri Päällikkö näki yhtymäkohtia 1930-luvun tapahtumiin. Minä kerroin, mitä kirjailija Stefan Zweig kirjoitti teoksessaan "Eilispäivän maailma - erään eurooppalaisen muistelmia" (Die Welt von Gestern - Erinnerungen eines Europäers -  1942). Neiti B. pysyi epätavallisen vaisuna.

Vaikka ilta eteni, vaisu tunnelma säilyi. Tuntui vahvasti, että menossa oli viimeinen ilta ennen kuin - -


3 kommenttia:

Kari Rydman kirjoitti...

Kun kansa ottaa vallan... Cola di Rienzo Roomassa 1300-luvulla. Loppujen lopuksi kansa kääntyi häntä vastaan. Kysymyksessä olikin johtamisen intohimo - Rienzi vastaan kansa. Ranskan vallankumous johti siihen, että tehtiin yhä tiukemmat rajaehdot sille ketkä olivat se kansa. Mussolini herätti monissa tolkun ihmisissä aluksi toivoa. Hitler vetosi aina "kansaan", mutta tuolloin aika monet jo ymmärsivät että "kansan" määritelmä oli suuresti poissulkeva. Kansaan ei voi luottaa, sen ovat monet toivorikkaat diktaattorinalut kokeneet. Kansalla on lukuisia toiveita, jotka ovat keskenään ristiriitaisia. Hallinnon jatkuvuutta on pakko jossain vaiheessa tukea repressalioin. Toivorikkaana voin odottaa, että Trumpin tuuletus saisi jotain hyvääkin aikaan. Jos käy niin, että Trump hyödyttää paljon nykyistä "eliittiä" kapeampaa joukkoa, "petetty kansa" kapinoi. Trumpin ensimmäinen hallintotoimi oli kieltää jonkun ministeriön oikeudet twitteriin. Vaarallinen teko, sillä virkakoneisto on jähmeä, ja voi ruveta hiiltyessään vielä jähmeämmäksi. On inhimillistä olla toivorikas, mutta historia houkuttelee silti olemaan kyyninen.

Dessu kirjoitti...

Oppinut pikatiivistys historian pitkästä linjasta. Kiitos siitä. Näkemyksessä on näkyvissä jarru isosta elämänkokemuksesta. Ihan jokaista yksityiskohtaa en tunnista, mutta kokonaisuutena luulen olevani suunnilleen samoilla linjoilla, ehkä pari piirua pessimistisempi. - Kosmoksen professori ennusti, että kestää ehkä puoli vuotta, ennen kuin Trump joutuu eroamaan valtiosääntörikosten vuoksi. - Historian dialektiikka etenee totutulla tavalla vastakkaisten näkemysten kautta, ei siinä mitään. Mutta mihin siitä maailman vastakkaisesta päästä on kadonnut sivistysporvaristo?

Kari Rydman kirjoitti...

Sitä sivistysporvariston katoamista minäkin suren. Olisiko niin että helpommat tai kimaltavammat asiat ovat voittaneet sivistyksen hankalan hankinnan?