torstai 23. syyskuuta 2010

Puute ja kurjuus

Dessutom kävelee päivittäin työmatkansa Töölöntorilta Kruununhakaan. Matka kulkee ydinkeskustan läpi - Elielinaukio, rautatieaseman edusta ja Ateneumin ympäristö ovat vakituinen osa reittiä. Reitillä ei voi välttää näkemästä kerjäläisiä.

Näky pistää mietteliääksi. Dessutom on lukenut monenlaista kannanottoa siihen, pitäisikö kerjäläisten kuppiin antaa rahaa. Useimmat kannanotot ovat antamista vastaan, ja asiallisia perusteluja on esitetty. Kerjäläisongelmaan kerrotaan liittyvän rikollisuutta, ehkä ihmiskauppaakin. Ongelma pitäisi hoitaa kerjäläisten kotimaassa, Romaniassa.

Dessutom ei muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ole antanut kerjäläisille kolikkoaan, mutta asia vaivaa. Kadulla ryysyissään istuvat ihmiset näyttävät oikeasti köyhiltä. Useimmiten he ovat iäkkäitä naisia. On vaikea uskoa, että nämä ihmiset henkilökohtaisesti ovat huijareita tai rikollisia. Systeemin taustoista on vaikea sanoa mitään.

 Dessutom on oikeasti ymmällään. En osaa ratkaista kantaani. Tämä on niitä toisaalta- ja toisaalta-asioita.

On selvää, että olisi parempi, jos ongelma hoidettaisiin Romaniassa. Mutta niin ei näytä tapahtuvan, ei ainakaan nopeasti. En täysin ymmärrä mistä kiikastaa. Eikö EU pysty pakottamaan jäsenmaataan? Puuttuuko poliittinen tahto? Maksaisiko liikaa?

Dessu kunnioittaa suuresti vapaaehtoisihmisiä ja -järjestöjä, jotka ovat tulleet apuun. Mutta vapaaehtoistyöhön liittyy periaatteellinen ongelma.

Äskettäin luin lehdestä, että joukko amerikkalaisia miljardöörejä on luvannut lahjoittaa puolet omaisuudestaan hyväntekeväisyyteen. Microsoftin omistaja Bill Gates taisi olla aloitteentekijä. 

Hyvä niin, oikein hyvä. Mutta toisaalta…

Kaikkialla länsimaissa on vahva poliittinen trendi alentaa veroja. Britannian uusi konservatiivinen pääministeri on tässä erityisen aloitteellinen. Ruotsin vaalitulos ennakoi samaa asennetta. Gallupit lupailevat samaa Suomeenkin ensi kevään vaaleissa. 

Verojen alentamisen kääntöpuoli on, että valtio selviäisi vähemmällä rahalla, kun vapaaehtoiset - toivottavasti - alkaisivat yhä enemmän hoitaa valtiolle perinteisesti kuuluvia asioita.

Ei nykyäänkään valtio kaikkea hoida. On uskonnollisia yhteisöjä, vapaaehtoistyötä tekeviä järjestöjä ja monenlaisia idealisteja ja filantrooppeja, jopa yksityisiä yrityksiä ja armeija, jotka osallistuvat avun keräämiseen. Tarvitsijoita riittää Suomessakin leipäjonoista sotaveteraaneihin, lastenkodeista yksinäisiin vanhuksiin.

Sekö on tavoite, että yhä suurempi osa Suomen ja maailman inhimillisestä hädästä hoidettaisiin hyväntekeväisyyden kautta niin, että avun saisivat ne, joille lahjoittaja haluaa avun antaa? Valtioille nämä miljardöörit eivät rahojaan lahjoita, vaikka se olisi ainoa, joka pysyisi demokraattiseen harkintaan avun suuntaamisessa. 

Yhteiskunnan rakenteet saavat heikentyä ja tuottaa uusia köyhiä ihmisiä niin, että yhä enemmän kurjuutta syntyy filantrooppien autettavaksi.

Verorahoja miljardimäärin säästyy näin pelastamaan vaikkapa kriiseihin itsensä pelaavia pankkeja. Eikö voisi ajatella, että pankkisutkit menisivät kuppi kädessä rautatieaseman nurkalle kerjuulle ja valtiot hoitaisivat ihmisten hätää?

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä kirjoitus, joka laittoi ajattelemaan. Asun alueella, jossa kerjäläisiä ei ole. Eikä kukaan kerjää kadulla. Ne, joille lantti tai pari heitetään kadulla olevaan lakkiin, joko soittavat tai laulavat. Ja vieläpä aika mallikkaasti.

En osaa oikein omia ajatuksiani selventää. Pitkälle olen samaa mieltä, kuin 'blogi-kirjoittaja' Dessu. Sitä vain ihmettelen, että miten ihmeessä kaikki kerjäläiset ovat aina jalka tai käsi paketissa. - Päivälehtien sivuilla on ollut kummallista kirjoittelua ympäri Eurooppaa. Onko taas niin, että kerjäläiset ovat pelinappuloita, joiden päiväansiosta verotetaan samaan tapaan, kuin kadulla tienaavien 'kaunottarien' tienasteista.

Romaniasta Suomen kaduille - ainoa vaihtoehtoko? Ei kai nyt sentään!

Kirjoitteli: 'sivummalta seuraaja'

Dessu kirjoitti...

Suomessa on jotenkin toisin:

¤ en ole huomannut erityisemmin käsi tai jalka paketissa -ilmiötä

¤ ei näitä veroteta - eivät tietojen mukaan tienaakaan juuri mitään.

¤ onhan romanikerjäläisiä ympäri Eurooppaa, Ranskassakin on iso kriisi ja mielenosoituksia hallituksen (presidentin) jyräämästä karkotusmääräyksestä.

¤ ei katukaunottariakaan veroteta. Enimmäkseen he tulevat Venäjältä ja Virosta ja sinne katoavat. Sutenöörit vievät rahat, ei verottaja.

¤ kyllä Helsingissäkin katusoittajia on, usein hyvin taitavia, mutta se on eri asia, ei kerjäämistä. Siihen pitää olla viranomaisen antama lupa.

Dessu

Anonyymi kirjoitti...

....mm. Saksassa on paljon niitä jalkapakettisia kainalosauvoihin nojaajia.
....verottaja ei käynyt minunkaan mielessä, vaikka 'verotuksesta' kirjoitin - Dessu-herra ymmärsi varmasti ihan oikein !
hmm-mm
....luvat antaa tietenkin poliisisetä kaikkeen 'kunnialliseen' toimintaan, vaikka kolikot kilahtaakin hattuun!.

Mukavaa matkaa!

'Sivummalta seuraaja'