torstai 16. joulukuuta 2021

Ratkaisevaa on näkökulma

Tove Janssonin kirjoja pitäisi lukea useammin.

Erityisen hyödyllistä Muumien lukeminen olisi tärkeilyyn ja itsetehostukseen taipuvaisille setämiehille, siis sellaisille kuin minä ja muutama muu. Saisimme lempeää tukea taipumuksellemme. Saisimme rohkeutta olla itsemme näköisiä.

Laiskuus, mukavuudenhalu, epäkäytännöllisyys...  Ominaisuuksia, joita kuuluisi piilotella. Mutta eiväthän Muumitkaan piilottele.

"Näyttää paljon siistimmältä,
kun tiskit ovat piilossa sängyn alla seuraavaan sateeseen asti."

Jo koulussa opimme periaatteen. Velvollisuudet ensin. Tehtävät pitää aloittaa vaikeimmasta. Ensin pitää syödä kaikki perunat, vasta sitten saa kastiketta. Ensin työ, sitten lepo.

Muumifilosofiassa järjestys on toisenlainen.

"Muumitalossa oli aamiaiseksi pannukakku,  suuri, keltainen pannukakku vaapukkahillon kera.  Sitä paitsi oli eilistä puuroa, mutta koska kukaan ei sitä halunnut, se päätettiin säästää huomiseksi."

Kuten reaalimaailmassa, Muumeillakin voi joissakin yksityiskohdissa olla pientä pulmaa naisväen ja miesten välillä. Hieman epäselväksi jää, kumpi lopuksi jää voimaan.

"Äiti oli sanonut, ettei hän uskonut huonon elämän olevan edes hauskaa,
mutta isä ei ollut siitä niinkään varma."

Epäkäytännöllisyys voi kyllä olla harmillista, mutta kaikkeen tottuu iän myötä.  Ratkaisu löytyy usein kyvystä delegoida vaikeat työt taitavammille ja ahkerammille. Muistathan lopuksi kehua, että sinähän taitava olet. Siitä jää vaivan palkaksi hyvä mieli.

Kaiken voi nähdä toisin. Ratkaisevaa on näkökulma. Sen kun oppisi!


 

 

2 kommenttia:

meri kirjoitti...

"laiskuus, mukavuudenhalu, epäkäytännöllisyys...ominaisuuksia, joita kuuluisi piilotella. mutta eiväthän muumitkaan piilotele."

onneksi eivät piilottele! muumeissa on hurjasti sellaista laiskuuteen, mukavuudenhaluun ja epäkäytännöllisyyteen liittyvää anarkiaa, joka on mielenterveydelle erittäin hyvä asia.

tunnistan itsessäni laiskuuden ja mukavuudenhalun. almanakasta löytyy kasapäin joutilaita päiviä ja viikkoja. luovun niistä vastahakoisesti, jos ollenkaan.

kristillinen etiikka sanoo, että laiskuus, mukavuudenhalu ja epäkäytännöllisyys ovat saatanallisia voimia. voisin melkein väittää, että muumit tekevät parhaansa tuon etiikan musertamiseksi - muumit eivät ole ylettömän puurtamisen puolella, jos näin voisi sanoa. minusta se on hyvin kunnioitettavaa.

toivon että länsimaisen ihmisen elämäntahti muuttuisi vähän enemmän muumimaisemmaksi, mutta en varmaan ehdi sellaista mullistusta näkemään.

Dessu kirjoitti...

meri
Kas, tässäkin sukulaissielu. Vaan tuskinpa yllät minun tasolleni. Olen kehittänyt tämän ominaisuuden huippuunsa tässä korona-aikana.

Aiemmin työvuosina olin päinvastainen tapaus. Luterilaisperäiseksi sanottu työteliäisyys vi valtaansa, vaikka en mikään 80-lukulainen pöhinäsetä ollutkaan - siis sellainen, joista ihaillen kerrottiin lehdissä, että he painavat bisnestä 110 mittarissa 24/7 yötä päivää.

Jos sattuisi niin, että korona joskus loppuu ja hengissä selviäisin, tulisi pulma. Palaisinko eläkeläisnormaaliin eli kohtuulliseen joutilaisuuteen vai sailyttäisinkö nykyisen ekstreemin olotilan?

Luulen - en ole varma - että vaihtelun vuoksi palaisin lähemmäksi kohtuullista. Se sisältää kuljeskelua kaupungilla joutilaan näköisenä, seisoskelua ja istuskelua, tuumailua, tarkkailua, ihmettelyä... Ja välillä sohvalle selälleen lukemaan tai nojatuoliin katsomaan elokuvaa.

Mitäpä muuta täyspainoiseen elämään voisi keksiä.

Mutta tuossa olet oikeassa, että länsimainen elämäntahti (meitä muutamaa mukaan laskematta) ei tule mullistusta näkemään.