Kyläpaikassa
eteen työnnettiin tippaleipä, vaikka vappu oli jo ohi. Ei kysytty, haluanko,
siihen se vaan tuotiin, muuta ei kai ollut. Toisaalta en kai olisi kehdannut
kieltäytyäkään, vaikka olisi kysytty.
Kamalaa
syötävää sellainen on. Tätä en tietenkään sanonut ääneen. Ilmeenkin yritin
pitää veikeänä, vaikka kuinka muruset varisivat syliin.
Kukahan
tippaleivän on keksinyt? Siinä on täytynyt olla jotenkin vinksahtanut
huumorintaju osallisena, ei muuten sellaista voi suunnitella. Ei varmaankaan
kukaan kulttuurihenkilö tai sellaisen rouva, niin kuin runebergintortun. Se on
tyylikäs ja maukas, jopa minä pidän, vaikka en minkään sortin makeiden
leivonnaisten ystävä olekaan. Kauhistuksia ovat kaikki vaahtoa viiksiin tursuavat
laskiaispullat ja höttöiset täytekakut ja kääretortut. Tiramisu on kyllä paras.
Munkkipossukin
on menettänyt vetovoimansa. Aina kun käyn kahvilassa entisen sihteerini neiti
B:n kanssa, hän tuo pöytään kaksi munkkipossua vaikka hyvin tietää, että minä
en syö. Varsin tyytyväisen näköisenä hän sitten syö itse ne molemmat.
Lapsena
oli toisin. Äiti leipoi joskus munkkeja, ei possuja vaan pallon muotoiseksi
tarkoitettuja. Valmiina ne olivat kuitenkin jotenkin mustekalan muotoisia.
Suoraan uunista otettuina ne olivat oikein hyviä, tosin hillo oli polttavan
kuumaa. Se piti huomaamatta kaapia pois ja heittää roskiin.
Hillo
taisi olla ongelma jo leivottaessa. Äiti leipoi taikinan lätyksi, pisti
lusikallisen hilloa keskelle ja kääri lätyn palloksi hillon ympärille. Se tieto puuttui, millä ihmeen konstilla hillo olisi saatu tungetuksi kuuman pallon sisään vasta paistamisen
jälkeen?
Parhaan
muistamani leivonnaisen olen saanut niinkin epätodennäköisessä paikassa kuin
Romaniassa joskus 60 - 70-luvun taitteessa. Nimeä en muista, mutta se oli
hämmentävän hyvän makuinen tumma leivos. Mitään lähimainkaan samaa ei ole muualla
tullut vastaan. Lapsena paras oli Rothin käpykakku, mutta enää nekään eivät ole entisellään. Nuorena helsinkiläisenä muistan pitäneeni
omenaleivoksesta. Niitä myytiin Mannerheimintiellä Stadionin kohdalla Sipoon
kirkkoa vastapäätä sijainneessa leipomomyymälässä, olikohan se Primulan. Tai
ehkä Fazerin? Muisti pettää.
Vielä
siihen vierailuun. Sima sentään oli kelvollista, sillä rusinoita ei ollut.
Ainakaan niitä ei osunut minun kuppiini. Sitten ruvettiin katsomaan
televisiota. Sieltä tuli viihdeohjelman finaali. Sitä piti katsoa, koska
kilpailussa oli mukana yhteinen tuttavamme, nuori näyttelijätär.
Kamalaa
mekastusta ja typerää pelleily-yrittämistä. Sellaista en suostuisi ollenkaan
katsomaan, paitsi kylässä. Mutta tätäkään en tietenkään sanonut ääneen.
Katsoessa mietin, miten kommentoin näkemääni, kun seuraavan kerran kohtaan sen nuoren viihdetähden.
3 kommenttia:
Milloin munkkeja on tehty uunissa? Nehän paistetaan kattilassa kuumassa rasvassa. Kysyn vaan.
Nytpä pistit pahan. Muistanko / luulenko väärin, ehkä en ollut katsomassa tätä kohtaa ja näin vain lopputuloksen ja kuvittelen muun? Vai olisiko se rasvapannu voinut olla hellan uunissa?
Kyllä Roope Dessutom, padassa upporasvassa (öljy) sanon minäkin. Varsinainen asiani koskee omenaleivoksia, joihin olit ihastunut. Eräs ystäväni asui Töölössä, kuten minäkin, ja muisti hyvin Sipoonkirkkoa vastapäätä olevan Fazerin, joka siihen ilmestyi joskus 1960-luvulla. Herkkusi olivat todellakin Fazerin.
Lähetä kommentti